Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Dvojí kvalitu potravin chtějí zlegalizovat,“ zuří europoslankyně. Hrozí „vykostění“ návrhu

Autor: David Budai - 
21. března 2019
05:40

Konec rozdílné kvality rybích prsů, konzerv, džusů a dalších potravin není zdaleka jistý. Nejenže se nová evropská legislativa zakazující dvojí kvalitu nemusí stihnout schválit do voleb, ale především hrozí její totální vykostění. V rozhovoru pro Blesk Zprávy na to upozornila poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), podle které v horším případě hrozí dokonce legalizace dvojí kvality. „Německo a další chystají nekonečný seznam výjimek,“ varuje.

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) před třemi týdny při návštěvě Česka prohlásila, že nová legislativa, která vymete dvojí kvalitu z evropských obchodů, se stihne schválit ještě do květnových voleb do europarlamentu. To by znamenalo, že na pultech obchodů už by se neobjevovaly potraviny stejné značky v různé kvalitě, třeba konzervy s méně masem nebo ošizené rybí prsty.

Jourová zmínila, že poté, co na podzim loňského roku Rakousko v rámci svého předsednictví EU dalo projednávání této problematiky „k vodě“, nyní se jednání opět rozběhla díky Rumunsku, které je v čele. Evropská komise zároveň chystá důkladné testování stovek dalších produktů a plánuje se také řešit stejný problém u drogerie.

Jenže jednání nejsou zdaleka u konce a mohou se zkomplikovat. Evropský parlament, který intenzivně bojuje za zákaz dvojí kvality, se neshodne s návrhy členských států – ty v jednání zastupují ministerstva průmyslu a obchodu. Západní státy v čele s Německem totiž bojují za to, aby nová směrnice byla v podstatě bezzubá.

Seznam výjimek, který může bobtnat

„Hrozí, že bude existovat téměř nekonečný seznam různých možných důvodů, proč by měla dvojí kvalita přetrvávat. Pokud tam něco takového bude, tak je to absolutní paskvil a rozmělnění návrhu,“ upozornila poslankyně Olga Sehnalová s tím, že podobné výjimky by v podstatě mohly dvojí kvalitu zlegalizovat.

Mohlo by se tak stát, že místo úplného zákazu různého složení a rozdílné kvality potravin by vznikl zákon, který by něco takového výrobcům a prodejcům v podstatě umožnil. „Nechávají si tam zadní vrátka, aby dvojí kvalita mohla být legalizována. Zmíněný seznam má být otevřený a tedy nekonečný,“ říká Sehnalová a varuje, že návrh členských států obsahuje spoustu vágních formulací, které se dají vyložit různě. „Pokud by byla přijata takto, tak bude zcela nepoužitelná pro dozorové orgány.“

„Zdaleka si nejsem jistá, že se to stihne do voleb. Vyjednávání stále probíhají a dvojí kvalita je tam stále označena jako červeně, tedy nedohoda,“ říká s tím, že důležité je v tomto každé slovo. „Východní Evropa je v tomto jednotná a pomáhá v tom i předsednictví Rumunska. Ale Německo přišlo s textem, který vše udělal výrazně bezzubé,“ popsala momentální situaci.

Horší prací prášek? „Máte jinou špínu!“

Sehnalová se i po letech, kdy se problém řeší, často setkává s nepochopením. Úředníci, politici a výrobci ze Západu jednoduše nerozumí tomu, co Čechům vadí. „Slýchávám naprosto neuvěřitelné argumenty, od toho, že chceme vrátit situaci do dob komunismu, až po to, že máme různé chutě a vůně,“ zuří poslankyně.

„Jde o absolutní nepochopení tohoto tématu. Řada našeho úsilí byla o přesvědčování těch pověstných bruselských úředníků až po výrobce. Argument rozdílné chutě považuji za absurdní, protože jestli se našly rozdíly ve složení ve výživě pro kojence, tak si říkám, jak asi testovali chuťové preference tady,“ kroutí hlavou Sehnalová.

S podobnými výmluvami se setkává i komisařka Jourová. „Musela jsem kolegům vysvětlovat, co tím vůbec myslíme. Volila jsem různé příměry, třeba jestli by se jim líbilo, kdyby si každý den nosili domů ze stejného obchodu horší rybu než já,“ řekla Jourová v rámci kulatého stolu v Praze, který uspořádala. „Některé výmluvy jsou zvláštní, třeba výrobci pracích prášků říkají, že na Východě máme jiný typ špíny, proto mají jejich prášky jiné složení,“ dodala.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová.  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Rianna Scott ( 21. března 2019 20:00 )

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.com

krtek. ( 21. března 2019 17:15 )

fajn, takže dle téhle logiky jsou na západě větší prasata, proto potřebují kvalitnější prací prostředky.Alespon to potěší

gabreta ( 21. března 2019 16:30 )

Je tam ty blbe tvoje stará?

gabreta ( 21. března 2019 16:27 )

Pro nadnárodní korporace zůstáváme "Divokej východ" a kolonie s občany třetí kategorie, ať se nám to líbí, nebo ne! Jen přiblblí Europoslanci se pořád prezentují, jako rovnocenní partneři!!

tomaspetr27 ( 21. března 2019 14:57 )

Najděte nahee-zeny ve vašem městě zde : tress.iS/zeny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa