Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Rozsekne“ brexit královna? Jsme unavení, vzkazují po vleklém jednání zástupci EU

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. března 2019
15:30

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow v pondělí nečekaně zasáhl do brexitového procesu a s odkazem na 400 let staré pravidlo, které bylo naposledy užito v roce 1920, pohrozil, že zablokuje další hlasování o rozvodové dohodě, pokud zůstane v nynější podobě. Podle britského tisku by jeho jednání mohlo směřovat k ústavní krizi. Premiérka Theresa Mayová však může Bercowa v případě nutnosti obejít, využít procedurní kličky, tzv. nukleární možnosti, a obrátit se na královnu Alžbětu II. Ta má pravomoc kdykoliv odročit či rovnou rozpustit parlament, napsal deník The Telegraph. Členské státy požadují, aby Británie vysvětlila, jak to s brexitem vypadá.

Svým včerejším vystoupením si Bercow „vykoledoval“ titul nejkontroverznějšího předsedy dolní sněmovny, zajistil si rovněž místo na titulních stránkách všech britských novin, které mluví o chaosu ve vládě, ústavní krizi a sabotáži. Deník The Times uvádí, že předseda dolní sněmovny vládu přepadl ze zálohy, neboť tým premiérky o obsahu jeho odpoledního projevu dopředu nevěděl.

Nečekaná rána pro Mayovou

Bercow odkázal na pravidlo datující se do roku 1604, podle kterého poslancům nemůže být v rámci jedné schůze dvakrát předložen návrh se shodným obsahem. Oznámil, že další hlasování o dohodě nedovolí, pokud v ní nedojde k nějakým „zásadním změnám“, čímž zahnal premiérku do rohu.

Bude mít konečné slovo až královna?

Generální prokurátor Robert Buckland uvedl, že by se Mayová mohla případně uchýlit ke stejně radikálnímu kroku a obrátit se na královnu. Britští panovníci totiž mají pravomoc rozpustit parlament, případně odročit a tím pádem ukončit jeho probíhající zasedání.

Akce Bercowa premiérku Mayovou překvapila. Akce Bercowa premiérku Mayovou překvapila. | Reuters

Pokud by k tomu došlo, královna Alžběta II. by musela pronést u příležitosti ceremonie k otevření parlamentu slavnostní projev. Teprve poté by se mohlo uskutečnit třetí hlasování o podobě rozvodové smlouvy upravující odchod Británie z Evropské unie.

Premiérka má ale i jiné možnosti. Ze situace by se mohla dostat změnou parlamentních pravidel, změnou svého návrhu či právě ukončením zasedání parlamentu. Při každé z těchto možností by ale vyvstaly nové komplikace. Jako nejschůdnější se podle některých novinářů jeví varianta, že vláda pozmění před novým hlasováním o brexitu svou „nabídku“. 

Vše zřejmě vyřeší odklad

Nejpravděpodobnější je, že nyní premiérka požádá EU o prodloužení dvouletého období pro dojednání podmínek brexitu, což nijak nevyřeší patovou situaci, do které se Mayová dostala. Podle ministra pro brexit Stephena Barclaye navíc deset dní před stále platným termínem brexitu roste riziko, že Británie nakonec EU vůbec neopustí. Zástupci členských států EU se dožadují vysvětlení, jak to s brexitem a dohodou vypadá, situace je podle nich nejasná.

Evropské unii dochází trpělivost

Velmi jednoznačnými slovy dnes německý státní tajemník pro EU Michael Roth vzkázal Londýnu, aby už dal konečně jasně najevo, co si vlastně přeje v procesu britského odchodu z EU. Při příchodu na jednání Rady pro všeobecné záležitosti, která připravuje summit unie na konci týdne, Roth upozornil, že EU27 už je vlekoucími se rozhovory vyčerpaná a času k řešení ubývá. Podle některých hlasů by ale ani na nadcházející vrcholné schůzce, ke které dojde ve čtvrtek, nemuselo padnout rozhodnutí ohledně odkladu brexitu, který si minulý týden vyžádali britští poslanci.

Také česká státní tajemnice pro EU Milena Hrdinková při příchodu na jednání novinářům řekla, že nyní země čekají na vyjádření britské vlády. „Naší jasnou preferencí je, aby nenastal brexit bez dohody. Dohodě bychom dali rozhodně přednost, ale zdá se, že volba nyní není na nás,“ poznamenala. Klíčový pak bude pohled šéfů států a vlád na očekávanou britskou žádost. „Řekla bych, že v téhle chvíli se vážně musíme připravit úplně na cokoliv,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarda304 ( 19. března 2019 17:13 )

4. 5. 6. 7.....referendum. Snad se doberou k žadanému výsledku. V eu přeci normálka

milan1959 ( 19. března 2019 15:51 )

Cameronův Brexit je samozřejmě fatální omyl. Nové referendum by stanovilo jasná pravidla resp. dvě možnosti: buď zůstáváme v Evropě a nebo jdeme do p*dele a potom už to bude muset Británie řešit fakt vážně ...

bre-burda ( 19. března 2019 15:47 )

Možná by Britům poradil Chrudoš. Ovšem Mrs. Mayová asi není kněžna Libuše.

bre-burda ( 19. března 2019 15:47 )

Možná by Britům poradil Chrudoš. Ovšem Mrs. Mayová asi není kněžna Libuše.

Zobrazit celou diskusi