Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdým brexitem k utrpení? Britové by museli víc testovat na zvířatech

Autor: Mii - 
27. února 2019
20:33

Není den, aby se neobjevila nová informace o tom, jaký důsledek bude mít brexit na životy nejen Britů. Vedle front na letištích a omezeného pohybu zboží se začíná mluvit i o testování na zvířatech. Pokud si totiž Britové odhlasují tzv. tvrdý brexit, nebudou mít přístup k evropským datům o chemii a nejrůznější látky budou muset znovu otestovat. Jelikož tyto testy často probíhají na zvířatech, mnoho tvorů přijde k újmě, informuje server Independent.

K této variantě dojde pouze v případě, že se Velká Británie nedohodne s Evropskou unií a nevznikne žádná dohoda, která by mezi zeměmi upravovala styky. EU by se stala zcela cizí entitou a Británie by nemohla čerpat data z evropských úřadů.

To by vytvořilo problém mimo jiné v chemickém průmyslu, do kterého spadají například léčiva, čisticí prostředky nebo kosmetika. Chemické látky jsou v současnosti v EU regulovány pod programem označovaným jako Reach, v rámci kterého mají firmy z celé Evropské unie přístup k rozsáhlé databázi chemických substancí a informací o nich.

Britská vláda již informovala, že pokud dojde k brexitu bez dohody, vytvoří si vlastní databázi podobnou Reach. Firmy, které již mají registrované své látky pod evropským Reach, si je budou muset znovu registrovat pod britskou databází. Této registraci často předcházely testy na zvířatech a ty budou muset proběhnout znova.

Desítky firem by musely testovat

Na problém upozorňuje například Peter Newport, šéf britské Asociace chemických podniků (CBI). Ministři podle něj tuto stránku věci úplně ignorují. „Pokud se konsorcium, které vlastní data, rozhodne, že ho Británie nezajímá, tak jediná šance pro firmu, která se chce registrovat pod britským Reach, je zduplikovat všechno testování,“ vysvětluje.

Nedávná anketa CBI odhalila, že tato situace čeká v případě tvrdého brexitu minimálně 38 britských klíčových firem z chemického průmyslu. Všechny by se znovu musely uchýlit k testování na zvířatech.

Testování na zvířatech je aktuálně v Evropě povolené pouze v některých oblastech. Týká se to především léčiv a potravin. Aby na zvířatech subjekt mohl testovat, musí dokázat, že jiným způsobem než testem na živém tvorovi potřebná data nezíská. Oproti tomu testování kosmetiky na zvířatech je v celé EU zakázáno. 

ivuska1 ( 28. února 2019 01:37 )

tomik007 prcetl/a jsi si tuto debatu poradne ? Asi jsi nepochopil/a , ze se jedna o laboratorni vyzkumy, to opravdu s veprzoknedlozelem NEMA vubec nic spolecneho. Ty vubec nevis o cem tento clanek je. Co dodat ???

ivuska1 ( 27. února 2019 22:00 )

Nejsou to stupidni kecy, opravdu se tyto zrudnosti v laboratorich deji. Deji se na celem svete. Toto je jenom zastrasovani s Brexitem lidi , kteri maji radi zvirata. Brexit ani zadny politicky plan nema co delat s tyranim zvirat v laboratorich! Je to zajem bohatych firem a psychopatu , kterym toto dela poteseni. Tenhle politicky system se opravdu nestiti niceho. Je to hnus.

ivuska1 ( 27. února 2019 21:53 )

Kde je a co dela velka UK organizace na ochranu zvirat RSPCA ???!!!!! Dostava miliony od obcanu UK ! Co na to PETA UK ???!!!! Co je to za politiky, kdyz takove zrudnosti povoluji a pokladaji je za normalni ???!!!! V teto dobe se uz vubec testovat na zviratech nemusi. Jsou na toto tema vydana mnoha studie . Je dokazano, ze v 80% testovani na zviratech nejsou vysledky slucitelne s lidskym organizmem !!!!!!! Zastavte uz konecne nekdo tyto zrudnosti pachane na nevinnych zviratech, ktere jsou uplne k nicemu !!!!

Taurus70 ( 27. února 2019 21:50 )

Tak to uz jsou opravdu stupidni kecy💩💩💩

Zobrazit celou diskusi