Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Sešel by se s Hamásem, ale nechce se sejít se mnou,“ hřímá na lídra opozice Mayová. Odklad brexitu odmítá

Autor: ČTK, nkov - 
23. ledna 2019
14:50

Vícekrát se lídr labouristů Jeremy Corbyn britské premiérky Theresy Mayové ptal, zda vyloučí britský odchod z Evropské unie bez dohody, odpovědi se ale nedočkal. Premiérka uvedla, že se snaží zajistit brexit ošetřený dohodou s Bruselem, prodloužení lhůty stanovené článkem 50 Lisabonské smlouvy by podle ní nic neřešilo. Oba lídři se při pravidelných interpelacích v Dolní sněmovně navzájem obviňovali za dosavadní neúspěch jednání o kompromisní variantě brexitu.

Corbyn „byl ochoten se sejít s Hamásem, Hizballáhem a IRA bez stanovení podmínek, ale nechce se sejít se mnou, abychom probrali brexit,“ řekla o opozičním předákovi Mayová a vypůjčila si tak dřívější kritiku, kterou šéfovi své strany adresoval poslanec Mike Gapes. Corbyn zase prohlásil, že premiérka není ochotna ustoupit od žádné ze svých „červených linií“ a že ačkoli dveře jejího úřadu jsou otevřené, lidé uvnitř kompromisu otevřeni nejsou.

Corbyn se Mayové mimo jiné ptal, zda jasně řekne, jestli se bude řídit vůlí poslanců, pokud by příští týden schválili pozměňovací návrh ukládající vládě odložit termín brexitu ve snaze zabránit neřízenému odchodu z EU. Mayová se odpovědi vyhnula. Jde přitom o klíčovou otázku, neboť možnost, že Dolní sněmovna takto v následujících týdnech rozhodne, není zanedbatelná.

Tři důležité otázky

„Jsme svědky pozměňovacích návrhů, které se snaží vytvořit situaci, v níž dojde k prodloužení (realizace) článku 50 (lisabonské smlouvy o opuštění EU). To celý problém nevyřeší, vždy zde bude okamžik volby. Volba zůstává stejná: brexit bez dohody, dohoda nebo žádný brexit,“ řekla předsedkyně vlády.

Mayová už dříve uvedla, že EU by podle ní nevyhověla žádosti o odklad brexitu, jestliže by zároveň nebylo na obzoru východisko ze slepé uličky, v níž se celý proces ocitl. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier řekl, že lídři členských zemí Unie by Londýnu poskytli více času pouze tehdy, když by byly zodpovězeny tři otázky. „Zaprvé a zadruhé, proč a na jak dlouho? A zatřetí: nezkomplikuje to květnové evropské volby (volby do Evropského parlamentu)?“ řekl Barnier deníku Luxembourg Times.

Do stanoveného termínu britského odchodu aktuálně zbývá 65 dní. Po masivní porážce vlády Mayové v hlasování o brexitové dohodě z minulého týdne budou britští poslanci o dalším postupu diskutovat a hlasovat příští úterý.

Zobrazit celou diskusi