Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Český důchodce přispěje řeckému.“ Ekonom popsal dopady přijetí eura

Autor: bud - 
4. února 2019
06:30

Měna euro slaví přesně 20 let. Na začátku ledna roku 1999 ji začalo používat 11 zemí, do dnešního dne se tato skupina rozrostla o dalších osm. Přestože se Česko vstupem do EU zavázalo, že společnou měnu příjme, v dohledné době se tak nestane. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by samotné zavedení eura ovlivnilo i životy běžných lidí. „Čeští důchodci by se slabším úročením svých celoživotních úspor skládali na to, aby si řecký důchodce udržel jistý životní standard,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Grafická podoba symbolu eura € je inspirována řeckým písmenem epsilon, připomínajícím Řecko jako kolébku evropské civilizace. Jeho vznik se začal psát během v první polovině 90. let, pro obchodování se euro začalo využívat od ledna roku 1999 a reálné bankovky a mince byly do oběhu vpuštěny až v roce 2002. Dnes eurem platí přes 340 milionů obyvatel EU.

Proč vůbec nová měna vznikla? Vedle symbolického důvodu, že by měla mít EU jednotné platidlo, má jít hlavně ekonomické výhody. Jedna měna totiž eliminuje kolísání měnových kurzů, zlepšuje obchodování a zlevňuje bezhotovostní styk se zahraničím, případně usnadňuje cestování.

Česko zatím měnu nechce

Eurozóna čítá 19 zemí, včetně Slovenska, Česko se ale zatím ke „kroužku“ nepřipojí. Pevné datum přijetí eura musí stanovit vláda, ale ta to zatím neplánuje. V polovině prosince navíc ministerstvo financí a Česká národní banka vládě doporučily, aby tak nečinila ani v dohledné době neučinila. Podle stanoviska zatím není Česko dostatečně připraveno a vstup by nebyl výhodný.

Podle ekonoma společnosti Czech Fund Lukáš Kovandy je takové rozhodnutí rozumné. „Přijetí eura v tuto chvíli nepřevažují ani nekompenzují náklady takového kroku. Česká ekonomika by tíživě pocítila dlouhodobý náklad v podobě ztráty vlastní nezávislé měnové politiky. Také by přišla o možnost dohánět ekonomicky vyspělejší státy prostřednictvím postupného zpevňování koruny,“ uvedl Kovanda s tím, že se zatím ani neukazuje, že by euro zvyšovalo vzájemný obchod mezi zeměmi eurozóny.

Dodal také, že euro by naproti tomu ocenily mnohé české firmy a podniky. „Podnikové sféře by odpadla podstatná část nákladů spojených se zajištěním se proti kurzovému riziku.“

Pokud by se Česko rozhodlo euro přijmout, běžní Češi by takovou změnu pocítili spíše méně. „Běžní lidé by to bezprostředně poznali opravdu hlavně jen podle jiných bankovek a mincí a také podle odlišné číselné podoby cenovek v obchodech a v e-shopech. Mnozí by pozitivně kvitovali také to, že nemusí přemýšlet nad směnou peněz při zahraniční cestě do dalších zemí eurozóny,“ řekl Kovanda.

Skrytá rizika pro běžné Čechy

Zároveň ale varuje před skrytými riziky, které si lidé neuvědomují. Lidé by to mohli pocítit třeba tak, že nebudou peníze na modernizaci nemocnice, kam dochází za ošetřením a k prohlídkám. Ty peníze by totiž místo toho šly do fondu na záchranu Řecka před bankrotem nebo na záchranu italských bank,“ upozornil Kovanda.

A euro by také ovlivnilo úročení úspor, což by se významně dotklo třeba seniorů. „Úročení vkladů Čechů bude ještě horší než to stávající. Ani teď to není žádná sláva, ale po přijetí eura bychom mohli v naší ekonomice mít jen tak vysoké úroky, jaké snese nejslabší článek eurové měnové unie, tedy Řecko. Takže třeba čeští důchodci by se slabším úročením svých celoživotních úspor skládali po zavedení eura na to, aby si řecký důchodce udržel jistý životní standard, který je mnohdy stále ještě vyšší než standard právě důchodce českého,“ varoval ekonom.

Video  „Milion lidí bez práce, konec blahobytu.“ Odchod Česka z EU poškodí firmy i zaměstnance, říká expert  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jak šel čas s eurem:

  • Po desetiletích diskusí o tom, jak by měnová unie měla fungovat, byl v roce 1988 zřízen Delorsův výbor, který pod vedením tehdejšího předsedy Evropské komise Jacquese Delorse zkoumal konkrétní, postupné kroky k vytvoření jednotné měny
  • Podpis Maastrichtské smlouvy v roce 1992 přinesl politickou dohodu, která dala vzniku společní měny zelenou.
  • V roce 1994 byl ve Frankfurtu založen Evropský měnový institut (EMI), který připravil půdu pro vznik Evropské centrální banky (ECB), která převzala odpovědnost za měnovou politiku v eurozóně. Banka začala fungovat 1. června 1998
  • Dne 1. ledna 1999 se euro stalo oficiální měnou 11 členských států EU
  • V roce 12 zemí vyměnilo své staré bankovky a mince za euro, jednalo se o Belgii, Finsko, Francii, Irsko, Itálii, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Španělsko a Portugalsko. Řecko se připojilo v roce 2001. Od té doby zavedlo euro dalších sedm členských států: Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Malta, Slovensko a Slovinsko.

ccir ( 5. února 2019 06:07 )

Píše pravdu so Slovenskom.

ccir ( 5. února 2019 06:02 )

Správny názor!

ccir ( 5. února 2019 05:58 )

Tešiť sa z prepadu Eura sa nestretnete nikde na svete iba v Česku !!! Veď kto na svete by sa tešil z pádu Kč? Ach ten český charakter! Veď sa vás v Česku tá mena netýka a ani tak skoro týkať nebude ali radi ju načierno pri platbách hrabete skoro všade!

ccir ( 5. února 2019 05:50 )

Chýbajú adekvátne informácie? Veľmi! Škoda, len tak trepať nezmysly nie je slušné, že?.

tuba24 ( 4. února 2019 16:45 )

bezny obcan hovori: vdaka bohu za euro. Nebyt jeho, je euro za 100 korun. Za meciara bolo cca 50, za Fica je triezvy odhad 100, ale zrejem by to bolo aj viac. Takze Slovensku euro pomohlo. Kto si chce porovnat ceny tak pred rokom vysiel clanok: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/srovnani-prehled-cr-sr-cesko-slovensko-25-let-samostatnost.A18 0101_192255_ekonomika_hm1. Nakup stal prakticky rovnako. V CR: 909 Kč a na Slovensku po prepocte 895 Kč. Tak neviem o com tarate vsetci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa