Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Levnější placení dovolené i bič na Google: Europoslanec odhalil plány EU

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
24. listopadu 2018
06:20

Konec poplatků za přeshraniční platby. Ale také bič na internetové giganty, kteří přelévají své zisky, aby nemusely platit daně tam, kde generují zisk. To jsou nařízení, která se chystá v nejbližší době prosadit Evropská unie. Podrobnosti prozradil v rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku europoslanec a bývalý diplomat Petr Ježek, který byl zvolen za hnutí ANO. Začátkem roku se ale s hnutím Andreje Babiše rozešel podobně jako jeho volební lídr Pavel Telička.

Na jedné straně by měli Češi ušetřit na bankovních poplatcích, pokud posílají platby do zahraničí. Na druhé třeba při výběru z bankomatu, kdy neví, která ze dvou nabízených směn je pro ně výhodnější. Typicky třeba během dovolených.

„Návrh by měl přinést rozšíření výhod, které požívají už zhruba deset let občané a firmy v zemích eurozóny. Když posílám peníze z Ústí nad Labem do Drážďan, což je několik desítek kilometrů, platím poměrně vysoké bankovní poplatky. Kdežto, když jsem v členské zemi, která platí eurem, posílám například peníze z Kypru do Drážďan, což je tři tisíce kilometrů, je to téměř bez poplatků. To není normální,“ popsal Ježek.

Zahraniční platby stojí řádově v Česku nejčastěji kolem stovky. Podle dopadové studie Evropské komise se poplatky u transakcí do 100 € (do 2600 Kč) v ČR pohybují v rozmezi 7,5 - 9,5 € (tedy kolem 200 až 250 korun). Podle návrhu by tak minimálně v rámci převodu peněz mezi eurovými účty měl být výrazně levnější. A europoslanci chtějí to samé i pro účty vedené v korunách.

„Co by se mělo stát zhruba na jaře, pokud někdo z ČR posílá ze svého eurového účtu peníze do Německa nebo jiné země eurozóny, poplatek za to by neměl být vyšší, než když posílá peníze v rámci ČR. Navíc Evropský parlament chce, aby se to vztahovalo i na účty v korunách a jiných měnách, než je euro. Rada to nechce, takže o to ještě svedeme boj,“ vysvětlil člen Hospodářského a měnového výboru.

Europoslanec Petr Ježek byl zvolen za hnutí ANO, začátkem roku 2018 se s ním ale rozešel Europoslanec Petr Ježek byl zvolen za hnutí ANO, začátkem roku 2018 se s ním ale rozešel | Archiv Petra Ježka

„Giganty zdaníme tak jako tak“

Ježek zároveň působí jako předseda Zvláštního výboru pro finanční trestné činy, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky. Z první ruky tak řeší mimo jiné praktiky internetových gigantů, jako je Google, Facebook nebo Apple, kteří se snaží vyhýbat placení daní. Například Apple získal v minulosti v Irsku nedovolené úlevy na daních ve výši 13 miliard eur, tedy asi 300 miliard korun. Kromě obří pokuty se po tomto incidentu začal tento problém řešit ještě intenzivněji, a to nejen na úrovni EU.

„Když někde firma nabízí prodej dat nebo prodává reklamu, tak pak by byl daněn její příjem z těchto aktivit třemi procenty. Má to mnoho odpůrců, zemí, které profitují z toho, že ačkoliv tam ty firmy negenerují zisk, tak mají výhodné daňové podmínky a daní tam, je to nespravedlivé,“ upozorňuje bývalý diplomat, podle nějž se proto nejedná o férovou hospodářskou soutěž. Internetové firmy totiž platí na daních výrazně méně, než ty tradiční. 

Od roku 2020 tak buď bude zavedena paušální daň z digitálního obsahu 3 %, aby se země o společnosti nemohly přetahovat, nebo se dospěje k mezinárodní dohodě, která by v ideálním případě mohla vyřešit problémy se všemi nadnárodními firmami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa