Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Převod peněz za 10 sekund? První banky spouštějí rychlé platby, klienti si připlatí

Autor: ula - 
9. listopadu 2018
21:05

Převod peněz z banky do banky během pár vteřin i o víkendech a svátcích už bude možný tento měsíc. 1. listopadu spustila Česká národní banka (ČNB) spustila platformu por okažité platby a nyní je na komerčních bankách, kdy se do tohoto systému přihlásí. U dvou bank to bude možné už letos, další proces testují mezi svými zaměstnanci, další vyčkávají na jaro 2019. Počítejte ale s tím, že za okamžitý převod si připlatíte.

„Projekt okamžitých plateb je stále ve fázi příprav a testování na straně bank. Ty společně s ČNB otestovaly v minulých měsících a týdnech funkčnost a kapacitní možnosti příslušných aplikací na straně ČNB,“ řekla Blesk Zprávy Monika Petrásková z České bankovní asociace.

Jde o dobrovolnou možnost, ne povinnost a očekává se, že většina bank bude novou službu zavádět v průběhu příštího roku. Některé však spustí omezený provoz už tento měsíc.

Převod až 400 tisíc korun za 10 sekund

Jedním z iniciátorů byla např. Air Bank, která nyní testuje systém jen na malé skupině zaměstnanců banky.

„Aby okamžité platby měly pro klienta opravdu smysl, je potřeba, aby se zapojilo co nejvíce bank. Aby totiž okamžitá platba proběhla, musí ji umět odeslat nejen banka odesílatele, ale zároveň ji musí umět přijmout i banka příjemce. Spuštění na klienty proto plánujeme pravděpodobně na jaro 2019, až bude službu umět více bank,“ řekla Blesk Zprávy mluvčí Jana Karasová s tím, že banka už umožňuje expresní platby už sedm let, ale pouze mezi účty Air Bank. 

Okamžitou platbou budou jednorázové tuzemské platby, nebudou se tedy týkat trvalých příkazů nebo hromadných plateb. Maximální částka pro platbu bude 400 tisíc korun a celý proces by měl trvat asi 10 sekund. 

Převod za poplatek

Česká spořitelna spustí možnost okamžitých plateb 19. listopadu.

„Jakmile umožní příjem okamžitých plateb další domácí banky, bude Česká spořitelna svým klientům garantovat připsání platby na účty příjemců v těchto bankách v řádu několika sekund, 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. V první testovací fázi nabídne Spořitelna možnost okamžité platby v rámci stávající Expresní platby, která je zpoplatněna částkou 125 Kč,“ řekl Filip Hrubý, tiskový mluvčí ČS a dodal, že příští rok se uvidí, zda se ceník za převod upraví. 

Další banky, jako je např. ČSOB, mBank, MONETA, Fio Banka, atd.) se připojí k okamžitým platbám zřejmě nejpozději během prvního čtvrtletí 2019. Většina připouští, že o poplatcích za převody ve dne, v nocí, o svátcích, 24 denně a 365 dní v roce, si klienti něco zaplatí, jen ještě neví kolik. Jisté je, že většina bank plánuje službu zpoplatnit. 

„Uvažujeme, že okamžité platby nabídneme zdarma k některým běžným účtům,“ říká Jakub Švěstka z MONETA Money Bank.

Video  Chcete platit kartou v zahraničí? Na tohle si dávejte pozor  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi