Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Koupíte a těsně po uplynutí záruky musíte vyhodit? V Bruselu se chystá konec kazítek

Autor: Jakub Tomek - 
10. března 2019
05:20

Dvojí kvalita potravin se v Evropské unii řeší už dlouho. Dá to rozum. Proč by rybí prsty ve stejném balení a stejné značky měly v Německu obsahovat více masa než v Česku? Jenže to není vše. Dvojí kvalitu totiž mají údajně i spotřebiče kvůli takzvaným »kazítkům«. A právě na ty se Unie zaměřuje nyní.

Znáte to. Koupíte si toustovač. Nebo rovnou pračku. Vše funguje perfektně do chvíle, než vám skončí záruční lhůta. A pak začnou problémy, které vás donutí přístroj buď draze opravovat, anebo rovnou vyhodit. Co za to může? Údajně tzv. »kazítka «, anebo, jak je politici občas vulgárněji nazývají, »ku*- vítka«.

Česká europoslankyně Olga Sehnalová (50, ČSSD) teď i kvůli nim navrhuje, aby se dvojí kvalita vztahovala nejen na potraviny, ale i na elektrospotřebiče. „Obrací se na mne řada lidí s poznatky o rozdílné kvalitě elektroniky, například televizorů nebo praček. V evropském rozpočtu jsme našli peníze na rozšiřování testování (i na spotřebiče, pozn. red.), ale míč je teď na straně Komise,“ řekla Blesku.

Jde i o přírodu

Jde nejenom o šizení zákazníka, kdy mikrovlnka pro německý trh může být kvalitnější a trvanlivější než ta pro český. Důležité je problém vyřešit i kvůli přílišné spotřebě a ekologii. „Osm z deseti spotřebitelů by podle celoevropského průzkumu jasně uvítalo pokažený výrobek raději opravit než si muset kupovat nový,“ říká Sehnalová. A bude-li po jejím, součástky, které nejdou opravit, tedy právě ona »kazítka«, by mohly být zakázány.

Další testy

Dvojí kvalita se zatím testuje jen u potravin. Následně by se mělo začít testovat i drogistické zboží. Řada lidí vidí rozdíly v nákupech pracích prášků u nás a v sousedním Německu. A údajně se kvalita liší i v zubních pastách a mýdlech.

Výrobci u potravin argumentují tzv. chuťovými preferencemi. To znamená, že lidem v různých zemích prý chutná například limonáda s více chemikáliemi než s vyšší ovocnou složkou a naopak. Pokud by se směrnice stihla schválit, platit by začala v roce 2020. Jestli se na pranýř dostane i dvojí kvalita spotřebičů, zatím není jisté. Bude ale zajímavé si počkat na argumentaci obchodníků. Třeba budou tvrdit, že Čechům je příjemnější porouchaná pračka než třeba Rakušanovi.

Jiný typ špíny

Schvalování směrnice proti dvojí kvalitě všech produktů ale nabralo zpoždění. Některé státy do toho házejí, lidově řečeno, vidle. A ano, jsou to ty, kde mají lidé chutné sušenky, efektivní aviváž i kvalitní toustovače. V tomto kontextu se jako »kazítko « směrnice skloňuje zejména Rakousko, které ve druhé půlce loňského roku EU předsedalo.

A zákaz blokují i jiné země, kde to spotřebitelé necítí jako problém. Třeba v Německu. „Můj záměr je dostat to z trhu pryč,“ potvrzuje i eurokomisařka Věra Jourová (54). Tu neuspokojilo ani podivné vysvětlení některých výrobců pracích prášků, že máme na východě Evropy jiný typ špíny. Nadějí je, že se do situace vloží Rumunsko, které je nyní předsedající zemí a o dvojí kvalitě ví také svoje.

Může za kvalitu legislativa?

Životnost výrobku záleží podle šéfa Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radka Hacaperky i na tom, z čeho je vyroben. „Je třeba si uvědomit, že materiály, z kterých se spotřebiče vyrábí dnes, jsou odlišné než ty, které se vyráběly před patnácti lety,“ řekl Blesku.

Má za to, že za kvalitu může i legislativa. „Jsou určovány různé podíly recyklovaného materiálu, zároveň se zakazují materiály, které jsou brané jako nebezpečné. Třeba olovo nebo cín,“ řekl. Je ale přesvědčen, že se kazítka záměrně nepoužívají. „Jestli se objevují u IT nebo výpočetní techniky, za to já ruku do ohně nedám,“ upozorňuje však.

Co nám ničí vybavení?

➜ Leckdo si pod názvem kazítko představí jen jakousi součástku, která se po skončení záruky začne aktivně zasazovat o to, aby přístroj nefungoval.

➜ Jenže často se může jednat i o druh materiálu, který může být například v ledničce či pračce zakoupené v Německu jiný než u nás. Klidně i něco tak základního, jako tloušťka a kvalita plastu, jak Blesku vysvětlila europoslankyně Sehnalová.

➜ Problémy podobného rázu mají i na Západě, tentokrát ale nejde o dvojí kvalitu, nýbrž prostě o kvalitu záměrně ošizenou. Britská spotřebitelská organizace upozornila, že velké množství praček je vyrobeno tak, aby oprava stála víc než nový spotřebič.

➜ »Záměrně« se mohou kazit i mobily. Výrobce může přestat vydávat důležité aktualizace pro daný model, který jste si třeba nedávno koupili, a telefon přestane fungovat tak, jak má.

Ve Francii trestný čin!

Ve Francii za záměrné použití součástky, která se po skončení záruky nenahraditelně rozbije, hrozí výrobci pokuta ve výši 300 tisíc eur. V krajním případě pak až dva roky vězení. Francouzi totiž před čtyřmi lety přijali zákon, který zakazuje do spotřebičů podobné součástky montovat. A »kazítko« v něm definuje jako »plánované zastarávání«.

Hobitt ( 11. března 2019 19:17 )

Kazítka to je fakt dobrý. )) Kurvítka dneska dělá snad skoro každý výrobce. Máte rádi IKEU? IKEA zase dělá ze sebe jak je EKO, ale přitom schválně dělá vyrobky, tak aby se nedali opravit, nebo koupit díl u jiného výrobce. Právě se mi rozbila poklička na hrnec. A co myslíte, že přišlo v mailu od IKEI, když jsem chtěl koupit novou pokličku? Ȟned odpověděli, že ji neprodávají! Ale přitom ty hrnce mají pořád v prodeji, takž jen ty poklice neprodávají samostatně! Tomu se říká EKOLOGIE! Takže ten hrnce bez poklice je k ničemu. Můžu si s ním akorát vytírat víte co. Nebo si koupit za drahý peníze nový společně s poklicí a tomu se říká ekologie. Určitě vás napadlo, tak jako mě, že jednoduše sei kokupím pokličku od někoho jiného, že? Ne, ne, ne. Vhyba lávky. IKEA vyrobila hrnec s průmerem, který nikdo jiný nepoužívá, takže poklici s průměrem 17cm nikdo nevyrábí. A protože ho ani IKEA neprodá, tak je vám takový hrnec k ničemu. A stejně tak to dělá i s Kuchyněma, proto jsem si od nich kuchyň nepořídil. Protože pak zjistíte, že když tam chcete dát zarízení, něbo nějakou část od jiného výrobce tak tonejde, protože to má naprosto nestandardní rozměry! Stejně tak jako poklice. Každý jiný výrobce dělá hrnec buď 16 cm, nebo 18cm, ale 17cm nikdo! Neřekl bych ani ň, kdyby Ikea tu pitomou poklici prodávala, ale ne, kupte si nový hrnec. Fakt k nas.........

kacko ( 10. března 2019 21:01 )

Mazda takto prodávala auta s výrobní konstrukční vadou. A takto to obhajuje. Na netu si platí celou trollí farmu a ČOI, ministr dopravy ale paní Jourová děla mrtvého brouka. Cituji trolla: Přátelé, většina si problém vyřešila opravou motoru nebo výměnou vozu. Vím jen o jednom, který se rozhodl soudit a následně svými frustracemi pod různými nicky spamuje jedno fórum za druhým. Takže zamykám téma. Pokud byste potřebovali se k problému vrátit a odemknout, pošlete mi SZ. Díky za pochopení. Více na: http://www.mazdaclub.cz/forum-tema/pozarucni-reklamace-vacka-a-turba-2-2d-77-000-km-179412?kols=4 h ttp://garaz.autorevue.cz/viewtopic.php?f=805&t=1263048&st=0&sk=t&sd=a&start=2595 http://www.mazdaclub.cz/forum-tema/pozarucni-reklamace-vacka-a-turba-2-2d-77-000-km-179412?kols=4 Cituji: https://www.autickar.cz/clanek/mazda6-skyactiv-d150-zraje-jak-vino/ U Mazdy slo o odirani vackovych hrideli, nasledne ocelove spony v oleji s nevratnou devastaci vseho, kam se dostaly. Jestli je to vyresene nevim a pochybuji. Mazda mlci jako hrob. shr3k 19. února 2019, 103 0 V této generaci motoru s kompresí 14,4 už choulostivé kurvítko není.

hejhej ( 10. března 2019 17:04 )

banany: To je účel EU, vyrábět nekvalitní zboží a prodávat draze.

zadnice ( 10. března 2019 15:08 )

V Bruselu se chystá konec kazítek? Nejsou to kazítka, ale kurvítka!!!

arne100 ( 10. března 2019 14:06 )

My máme taky mixer Eta z roku 62 a je bez problému.Tehdy to byla ETA nyní je to již zahraniční firma pod značkou Eta a není to už ono.Vše se prodá cizákům a pak to tady vypadá jak vypadá samý bordel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa