Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek hřímal: „Zločin. Projídání.“ Babiš uletěl na Slovensko, šil do něj i Fiala

Aktualizováno -
25. dubna 2019
12:40
Autor: simao, ČTK - 
25. dubna 2019
12:00

Chce rozdávat, ale neví, kde na to vzít. Takové kritice čelili na mimořádné schůzi Sněmovny vláda a premiér Andrej Babiš (ANO). Petr Fiala (ODS) či Miroslav Kalousek (TOP 09) šili do nepřítomného předsedy vlády, Marek Výborný (KDU-ČSL) mu vytýkal například neuskutečněný slib důchodové reformy a vládu označil za pštrosa strkajícího hlavu do písku. Ve čtvrtek se mluvilo ve Sněmovně o Babišovi bez Babiše, neboť premiér odletěl na schůzi V4 do Bratislavy.

„Ze členů vlády se omlouvá předseda vlády Andrej Babiš z důvodu dlouhodobě plánované zahraniční cesty na zasedání do Bratislavy. Na zasedání Visegrádské skupiny,“ uvedl na úvod mimořádné schůze místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Poslanci opozičních stran ODS, Pirátů a KDU-ČSL chtěli řešit údajný Babišův střet zájmů, rozpočtovou situaci a zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) s výtkami k činnosti vlády. Program mimořádné schůze však nebyl nakonec odhlasován, takže se ke slovu dostali pouze řečníci s přednostním právem.

Babiše neúčast „mrzí“

Šéf ODS Petr Fiala si postěžoval, že byla mimořádná schůze svolána na datum, u kterého bylo jasné, že Babiš bude chybět. „Považuji za neuvěřitelné, že se jednání této mimořádné schůze neúčastní předseda vlády, kterého se ať už odpovědností nebo problémy osobními ty body, o kterých tu budeme mluvit, bytostně týkají,“ podotkl Fiala a divil se, že se nenašel termín, kdy by mohl být Babiš přítomen a označil to za „pohrdání opozičními stranami“.

„Mě mrzí, že nemůžu být ve Sněmovně. Je to schůze, která nemá žádný smysl. Tam je asi 200 zákonů, které čekají na schválení, ale opozice samozřejmě asi nemá co dělat, tak svolala tu schůzi,“ uvedl Babiš před odletem na Slovensko.

Fiala: Babišova stará, oblíbená finta

Začátek schůze si nenechali z vládní lavice ujít vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a ministři za ANO Adam Vojtěch, Klára Dostálová a Alena Schillerová. „ČR začíná mít vážné problémy a má vážné problémy díky tomu, jak postupuje vláda Andreje Babiše,“ míní Fiala.

Šéf ODS vytáhl zhruba stostránkovou zprávu NKÚ, která činnost vlády kritizovala, což vyvolalo Babišův útok na prezidenta NKÚ Miloslava Kalu, který se podle premiéra pustil do politikaření. „Stará oblíbená finta – zpochybnit, zaútočit, odbýt, ale vůbec se nevyjádřit k meritu věci,“ kritizoval Fiala Babišův přístup.

Podle Fialy tak i premiér musel dojít k závěru, že závěry ze zprávy jsou pravdivé. „Že v klíčových oblastech přešlapujeme na místě, že namísto reforem zakládáme problémy do budoucna, že projídáme ekonomický růst,“ vypočítával na základě zprávy NKÚ Fiala.

„Já bych považoval tu zprávu spíš za výsledek toho, co tady předvedly tradiční demokratické strany od vzniku samostatného státu za těch posledních 25 let (...) My určitě s tou zprávou máme zásadní problém a vůbec nechápu, jak tenhle úřad funguje, když to používá opozice na útoky na stávající vládu,“ říkal také před odletem do Bratislavy Babiš.

Ve svém dlouhém projevu se Fiala obával, jak bude vypadat vývoj v Česku dál a co vláda skutečně udělá pro to, aby se situace změnila k lepšímu. „Je prostě čas, aby se vláda probudila, aby přestala snít, aby vyšla ze svého marketingového komfortu a začala řešit věci (...) a řekla nám, co uděláme s drolícím se a neudržitelně nastaveným rozpočtem, s byrokracií, co uděláme s budoucími důchody pro čtyřicetileté a mladší, co uděláme s výzvami, nebezpečími a riziky, na které upozornil NKÚ,“ dodal Fiala. ODS zároveň vyzvala vládu k pozastavení národních dotací Babišové bývalé skupině Agrofert. 

Schillerová: Nehorázná demagogie

Premiér ve čtvrtek opět odmítl, že by vláda i v době nastupující ekonomické recese plýtvala prostředky. Upozornil, že dále chce přidávat třeba důchodcům. A proto je logický schodkový rozpočet. „My jsme v globálním světě. Je pravda, že dochází k ochlazení, ale to neznamená, že budeme škrtat. Stále budeme navyšovat, ale pravděpodobně už to nebudou takové dramatické nárůsty jako v minulosti,“ podotkl. 

Na obhajobu Babiše a vlády vystoupila ministryně financí Schillerová. Označila schůzi za „politicky motivovaný krok před volbami do Evropského parlamentu“. A hájila plnění státního rozpočtu, který letos skončí schodkem. „Zpomalení ekonomiky není tak dramatické, pořád se jedná o stále slušný růst a ten zaručuje, že česká ekonomika bude konvergovat k vyspělým zemím EU,“ říkala.

Kalousek: Mezinárodní ostuda a projídání rezerv

Předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek (TOP 09) spustil zostra také. „Pouze vaše vláda do těchto rezerv sáhla, i když měla přebytek. Vy jste prostě tyto rezervy projedli i v době, kdy byl přebytek, to nikdo nikdy předtím neudělal, to je rozpočtový zločin,“ hřímal Kalousek.

Schillerová výtky o „projídání“ odmítala. „Já se důrazně ohrazuji proti nehorázné demagogii o jakémkoli rozpouštění rezerv,“ ohradila se Schillerová.

Kalousek šil také tradičně do Babiše. Nejen kvůli střetu zájmů, ale třeba i „bobtnání“ státu. „Ke konfliktu zájmů si dovolím říct pouze to, že už jsme se stali mezinárodně proslulými. Já si tedy myslím, že je to mezinárodní ostuda,“ podotkl Kalousek. Naopak Babiš před odletem označil za ztrátu času bod, kdy Piráti chtěli jednat o žádosti Evropské komisi, aby zveřejnila závěr šetření možného premiérova střetu zájmů v souvislosti s jeho bývalou společností Agrofert.

Kalousek řešil rovněž zprávu NKÚ a varoval, že jde o hledání cesty z velmi nelehké situace, ve které se ČR ocitla. „Zatím jsme jenom slyšeli, že ty problémy neexistují. Ale ony existují a jsou velmi vážné,“ míní Kalousek. A mluvil i o některých konkrétních. „Chtěl bych navrhnout usnesení, kde bychom diskutovali, jak změnit podmínky, které tahle vláda změnila způsobem, který, jak konstatuje zpráva NKÚ, poskytuje podporu velkým firmám na úkor malých a středních,“ zmínil exministr financí.

Babiš na schůzce V4 s Japonskem. Mj. spolu s Peterem Pellegrinim a japonským premiérem Šinzó Abem Babiš na schůzce V4 s Japonskem. Mj. spolu s Peterem Pellegrinim a japonským premiérem Šinzó Abem | Reuters

„NKÚ opakovaně konstatuje jak jednorázová, tak systémová pochybení v hospodaření s veřejnými penězi (…) NKÚ přitom neupozorňuje jen na formální nedostatky v papírech, ale také na neúčelnost vynakládání veřejných peněz i na nedostatečnou vnitřní kontrolu. Je to oficiální, nezpochybnitelná kritika činnosti vlády ANO, ČSSD a KSČM, přičemž mnohá zjištění se týkají také předešlé vlády, kde byla navíc ještě KDU-ČSL. A jenom připomínám, že ta zjištění se pohybují v řádu miliard korun českých, které byly podivně či zvláštním způsobem vynakládány,“ upozornil Tomio Okamura (SPD) a postěžoval si: „Každoročně se tu potýkáme s tím, že NKÚ něco konstatuje, ale vláda na to kašle. S tím žádná schůze tady ve Sněmovně nic neudělá.“

Ministryně Schillerová uvedla, že nikdy nezpochybňovala potřebnost NKÚ pro činnost státu. „Je velmi důležitý, ale měl by vystupovat v rámci svých zákonných kompetencí a předložit hodnocení, které skutečně by mohla vláda využít a poučit se z něho. Uvítala by to i naše vláda, protože všichni občas děláme chyby, jen je potřeba vědět jaké,“ reagovala ministryně, podle které si „kontroloři neuvědomují širší souvislosti“

Výborný: Vláda je pštros a odkladač slibů

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný má pocit, že „vláda je jedním velkým pštrosem, který pouze vytrvale strká hlavu do písku před řešením skutečných problémů“. Vládu označil za „odkladače slibů“. Kritizoval Babiše za slib strategického rámce důchodové reformy z roku 2015, který však nebyl uskutečněn. A také za nedostatečné změny v dopravní infrastruktuře a rozšíření dálniční sítě o čtyři kilometry.

„Vzpomeňme si na spanilé jízdy pana premiéra po krajích a jeho paletu slibů. Komukoliv, cokoliv. A výsledek? Vláda buďto jenom slibuje a neplní, a nebo když se pokouší své sliby splnit aspoň trochu, činí tak na úkor veřejného zadlužování. Chtěli byste rozdávat, ale netušíte, kde na to vzít. Do toho se promítá i chaotické personální řízení, kde na postu ministra spravedlnosti má tato země již čtvrtého ministra za posledních devět měsíců. Členové a členky vlády se ve svých funkcích točí rychleji než apoštolové na pražském orloji,“ kritizoval Výborný.

I podle nového předsedy lidovců je současný důchodový systém dlouhodobě neudržitelný. „Ale ptám se, proč by si s tím kdokoli z vlády lámal hlavu. Premiér řeší úplně jiné věci a komise pro spravedlivé důchody již předem avizuje, že nemá ambici přijít se skutečnou a potřebnou důchodovou reformou, ale bude řešit jen dílčí věci,“ postěžoval si Výborný.

Bartoš: Babišův posměch a ignorace

Předseda Pirátů Ivan Bartoš si postěžoval na reakce ze strany vlády i premiéra. „Na interpelacích je často odpovídáno nějakými ‚pinklými‘ grafy nebo věcmi, které vůbec nesouvisí s danou otázkou,“ prohlásil Bartoš.

Šéf Pirátů kritizoval i Babišovu reakci před odletem na Slovensko. „Zase jsem tam viděl ten posměch, tu ignoraci: Já jedu tady na V4, vy si tady dělejte, co chcete. Možná potom je na místě se ptát, proč pan předseda Vondráček tu schůzi svolával na dnešek, když tady premiér nebyl a já si myslím, že bychom si ji asi měli zopakovat, až tady bude pan premiér jako předseda vlády, kterého se týkají všechny ty tři důležité body,“ podotkl.

Bartoš ve Sněmovně opět vytáhl graf „z výročních zpráv společnosti Agrofert“, který Babiš označil za „vylhaný“. „On ty své podnikatelské aktivity jakoby přesunul do těch fondů a tím měl být vyřešený střet zájmů. A tím měl pak vyhovět i té legislativě, která vstoupila v platnost 9. 2. 2017 (...) Andrej Babiš je stále v pozici tzv. osoby odmyšlené, tudíž on je ten beneficient,“ tvrdí Bartoš.

Danela ( 30. dubna 2019 11:55 )

Žádám kontrolu hospodaření NKÚ.

hejhej ( 26. dubna 2019 19:55 )

Nejvíce peněz " sežerou" poslanci, jejich platy, náhrady a příplatky a zbytečný senát. Když si přidávají sobě, arogantní opilec Kalousek drží hubu.

monhtik ( 26. dubna 2019 11:46 )

Pan Kalousek by měl mlčet a rychle si vzpomenout, kolik kolik toho nechal prožrat za dobu jeho úřadování na ministerstvu financi. Všechno co se prožralo mají ve většině případů na svědomí, vlády ODS, TOP atd. Proto by pánové Kalousek a Fiala měli mlčet, nemají se sami čím chlubit.

jentakjenkobliha ( 26. dubna 2019 06:55 )

Dej bacha, paklon jentakjen ti chce vybílit mražák, hlad je swině.

hradnisamohonka ( 26. dubna 2019 06:52 )

Nemáš co žrát ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa