Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rozner asi „vybrousí“ z trestního stíhání. Výrok o „pseudokoncentráku“ mu projde?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2019
16:00
Autor: ČTK, kal - 
6. března 2019
14:30

Sněmovna možná nevydá poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání kvůli jeho výrokům o bývalém romském táboře v Letech u Písku. Mandátový a imunitní výbor jeho vydání nedoporučil, jak řekla novinářům po hlasování místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO). Rozner, který je známý svým výrokem o „nezabrušování“, tak z dosahu policie nejspíš unikne.

Podle Grospiče převážily argumenty, že při obdobných vyjádřeních poslanců v minulosti nebylo trestní stíhání zahájeno. Výbor podle něj také není orgán, který rozhoduje o trestu a vině. „To přísluší orgánům činným v trestním řízení,“ řekl novinářům po jednání. „Důkazní prostředky, zejména ta subjektivní stránka, se nám zdála, že není zdůvodněná ve vztahu k výkonu mandátu, a to je vlastně věc, kterou my posuzujeme,“ doplnil. Výbor podle něj hlasoval konzistentně. Rozner podle Grospiče tímto není vyviněn. „Pokud mu skončí mandát, bude dál čelit trestnímu stíhání,“ řekl.

Výbor přijal k věci doprovodné usnesení, že výrok nepovažuje za vhodný. Navrhla ho poslankyně Helena Válková (za ANO). Ne všichni s ním ale podle Grospiče souhlasili. „Někteří si mysleli, a mezi ně patřím i já, že v této věci nám nepřísluší takto do tohoto zasahovat. Že máme čistě rozhodovat o tom, oč nás žádají orgány činné v trestním řízení, to znamená zda vydáme či nevydáme. Toto usnesení je nad rámec této žádosti a příslušelo by spíš tomu, pokud bychom vedli disciplinární řízení,“ řekl předseda výboru.

Sněmovna by měla rozhodnout na probíhající schůzi, předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) před zasedáním uvedl, že pravděpodobně příští středu. Policisté chtějí Roznera stíhat pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Rozner v minulosti při kritice rozhodnutí někdejší vlády o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“. Sešlo se kvůli tomu hned několik trestních oznámení. Podle SPD existují pochyby o objektivitě vyšetřování případu, poslanci hnutí deklarovali, že budou proti vydání Roznera.

snehulak ( 6. března 2019 18:51 )

Neblbni anonyme, na Hradě přece nesedí Kalousek ani Schwancenberk, co to blábolíš o odpuzujícím a mstivém?

Taurus70 ( 6. března 2019 18:48 )

Anonym01 to zas budes po volbach cumet az Socani zmizi v propadlisti dejin😂😂😂

jana999 ( 6. března 2019 18:11 )

ti piráti opravdu než něco vyžvejknou by si měli zjistit historickou pravdu, co se týče pracovního tábora to vyhrál už ransdorf, že lety nebyl koncentrační tábor a existuje i z tohoto procesu znalecký posudek, myslela jsem, že se piráti budou aspon trochu snažit hájit pravdu, ale jsou to ještě větší pokrytci než kdu.

karlos-999 ( 6. března 2019 17:49 )

Petříček.. .. to je tedy perla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa