Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Chová se jak buran, mluví jako Jakeš.“ Babiš to schytal ve Sněmovně, čelil i „šaškárně“

Autor: simao, ČTK - 
18. dubna 2019
11:39

Andrej Babiš (ANO) se na interpelacích ve Sněmovně dostal do střetů s Piráty a také ODS, kteří ostatně požadují kvůli situaci kolem Babiše a současné vldáy mimořádnou schůzi. Ostré slovní výměny proběhly s Pirátem Jakubem Michálkem, který premiéra mj. kritizoval, že mluví jako Milouš Jakeš. Babiš se obsáhle rozpovídal o investičních plánech vlády, Národní investiční plán označil az svéůj nápad a své „know how“. Piráti se s ním u řečnického pultíku v nestřežený okamžik fotili, což označil šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) za šaškárnu.

Nestává se často, aby premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil i na písemné interpelace. Poslanec Pirátů Jakub Michálek toho využil k tomu, aby s Babišem řešil prodej bulharských aktiv společnosti ČEZ, což označil za vážnou situaci. „Vláda se aktivně nezabývá ČEZem (...) Není to 100% firma státu, není to státní podnik, je to firma na burze,“ upozorňoval premiér a Michálka vyzval, aby v případě pochybností podal trestní oznámení na policii. 

Babiš označoval Michálkova tvrzení za nesmyslná a vyčetl mu nedostatek zkušeností. „To je debata, to je jako kdybych já diskutoval s kardiologem. Vy používáte názvy, které vůbec neexistují,“ vytkl Michálkovi. 

Ostrá roztržka Babiše s Piráty

„Já bych chtěl poprosit pana premiéra, aby se tady přestal chovat jako buran,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík a sklidil bušení do poslaneckých lavic. „Já myslím, že je to vzájemné, poprosím, abychom se vyhnuli určitým výrazům,“ mírnil Ferjenčíka šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a vyzýval k dodržování určité formy vyjadřování. „Opravdu jsou nevhodné ty útoky, když pan premiér tady někoho poučuje a ještě si to ani sám nenastuduje,“ nedal se ani Michálek.

Později došlo k jinému kontroverznímu momentu, kdy se Ferjenčík stavěl vedle Babiše s jeho fotografií na plakátu a poslanec Michálek vše fotil. „Pane poslanče, já vás vyzývám, abyste přestal tady dělat šaškárnu a šel si sednout! Považuji to za nevhodné chování,“ bouřil Vondráček.

Piráti kontra Babiš: Ferjenčík přistoupil k premiérovi s plakátkem, Michálek je fotil. Piráti kontra Babiš: Ferjenčík přistoupil k premiérovi s plakátkem, Michálek je fotil. | psp.cz

Tím to však neskončilo. Michálek totiž „peskoval“ Babiše po jeho dlouhém projevu ohledně chystaných investic. „Pokud jde o vystoupení pana předsedy vlády, tak opravdu si myslím, že pokud 30 minut tady mluví o věcech, na které se nikdo neptal, jako že potřebujeme školky a školy, hledáme miliardy, tak mně to přijde opravdu jak projev Milouše Jakeše,“ nebral si Michálek servítky. Babiš naopak označil interpelace za ztrátu času.

Stanjura vytáhl investice a vládní odpadlíky

Proč mluvil Babiš obsáhle o investicích? Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se totiž vrátil ke své „zaprášené“ interpelaci ohledně výjezdů první menšinové a jednobarevné vlády ANO do regionů. A slibů, které dali starostům.

„Kdo si pamatujete na ta selfíčka, tak můžeme říct, že mnozí z těch, kteří se fotili, ty už nemůžeme volat k odpovědi. Paní ministryně Šlechtová, pan ministr Stropnický, pan ministr Pelikán. Ještě bychom se 10 dnů mohli ptát pana ministra Ťoka. Tak jenom abychom viděli, jak se ten tým proměnil,“ připomněl Stanjura a po Babišovi požadoval náčrt desetiletého investičního plánu a investic v předpokládané výši 3,5 bilionu korun. Připomněl také, že ANO a sám premiér jsou ve vládě šestým rokem.

Kraje dostanou čtyři miliardy na silnice

„My to řešíme od rána do večera. My hledáme ty peníze na národní investiční plán. Kdybyste ho byli udělali za vaší první vlády, tak by ten deficit nebyl 3,5 tisíce miliard,“ kontroval Babiš.

Dnes prý měl další kolo jednání o investicích – se šéfkou Asociace krajů a hejtmankou Karlovarského kraje Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO). Vzešlo z něj mj. to, že kraje dostanou na opravu silnic II. a III. třídy slíbené čtyři miliardy korun. 

Babiš: Můj plán, můj nápad, já jsem to vymyslel

„Národní investiční plán je můj nápad. Já jsem to vymyslel. Je to moje know-how. A ta odpověď dneska je, že vám ho nedám. A že ta vláda to ani neprojedná. Protože my o tom jednáme každý den. Vy říkáte, že jsme nic neudělali? Tak mi zkuste vysvětlit, proč nikdy tradiční demokratické strany nedaly peníze na opravu silnic druhých a třetích tříd? Nikdy,“ zaútočil Babiš.

A vzpomněl mj. chystaný dotační program Výstavba, který by měl přinést v následujících letech tisíce nových sociálních bytů.

„Zkuste mi říct, proč se tady nestavěly byty za těch vašich vlád. Teďka konečně paní Dostálová přišla s projektem Výstavba. Pět let jsme ztratili nesmyslnými debatami o zákonu o sociálním bydlení. Ale my se bavíme o dostupném bydlení. Protože chtějí bydlet nejenom lidi sociální, ale chtějí bydlet i mladí, i staří, byty jsou drahé, nájem je drahý, nemáme ten správný zákon,“ stěžoval si Babiš.

„Já jsem to vymyslel, my jsme to odmakali a děláme na tom, abychom sehnali ty peníze. Proč bych vám to dával? To je náš interní materiál. My na tom pracujeme. A když dospějeme k názoru, že je to tak, jak si představujeme, tak to dáme,“ vzkázal Babiš Stanjurovi.

„Nemluvte tady o tom, že vláda má nějaký investiční plán (…) Možná je to další propagační příručka hnutí ANO,“ reagoval Stanjura a Babiše nařkl z toho, že „už hodinu mlží, místo aby řekl, že se to vládě předloží a že to vláda schválí“. „Když to bude interní materiál vašeho hnutí, tak já ten materiál ani nechci,“ dodal Stanjura a Babišovi vzkázal: „Pokud si dneska bude stěžovat, jak ztrácel čas ve Sněmovně a kdo za to může, ať se podívá do zrcadla.“

Kvůli Babišovi chtějí mimořádnou schůzi

Babiš během přestřelky odmítl, že by v krajích naslibovali mnohé. „Těch příslibů bylo velice málo. Bylo to zmapování potenciálu a podle toho paní ministryně Dostálová dělá své programy z českého rozpočtu a z evropského rozpočtu,“ podotkl Babiš s tím, že vše je samozřejmě o penězích. „Hledáme i jiné zdroje, pracujeme na strategii ČMZRB (národní rozvojová banka ČR). Práce pokračují a je to samozřejmě hlavně o penězích,“ dodal Babiš.

Právě kvůli Babišovi a jeho vládě však chtějí ODS, Piráti a KDU-ČSL svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

„Končí žerty, protože když se vláda nevzbudí, tak po ní zůstane jen hromada řečí, ale ani jedna podstatná reforma a za námi budou ztracené roky,“ upozorňoval dnes šéf ODS Petr Fiala. Od Babiše by chtěl slyšet konkrétní termíny chystaných kroků a jasné odpovědi. Řešit však chtějí i dotace pro Babišovu bývalou společnost Agrofert.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš totiž znovu apeloval na zveřejnění výsledků unijního auditu ohledně dotací pro Agrofert. Piráti tento týden ve Sněmovně neúspěšně navrhovali, aby požádala Evropskou komisi o zveřejnění výsledků auditu do poloviny května, tedy ještě před volbami do Evropského parlamentu. Mluvit by se o tom mělo znovu. „Aby občané věděli, jestli premiér Babiš je tak čistý, jak celou dobu tvrdí,“ konstatoval Bartoš.

Třetím tématem probíraným na mimořádné schůzi by měl být rozpočet. „Vláda stojí na místě, je to vláda odkladů, slibů a sliby není schopna plnit,“ zaútočil pro změnu nový šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Kritizoval chaotické kroky vlády, chybějící důchodovou reformu nebo neschopnost státu řádně financovat sociální služby.

Na schůzi chce opozice probírat rovněž zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za loňský rok. Podle úřadu stát není schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Kabinet se proti zprávě ohradil dopisem. Babiš kritizoval šéfa NKÚ Miroslava Kalu, který podle něj dělá politiku, což mu nepřísluší.

mazden ( 15. května 2019 12:31 )

Je to pravda pěkně napsáno.

mazden ( 15. května 2019 12:28 )

Je to krásně napsaný a je to všechno pravda.

11karel11 ( 25. dubna 2019 16:03 )

To se ví už dlouho

11karel11 ( 25. dubna 2019 15:55 )

To je úroveň mladých ´....

marmat ( 22. dubna 2019 22:38 )

zadnice: ovšem FERENČIK je TOP 09 Zachránil Kalouska - volby v Praze

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa