Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Napjaté 10. výročí „kulhající“ TOP 09: Kalousek chce šlechtice místo Pospíšila

  • Autor: ČTK,simao - 
    25. 6. 2019
    05:02

    TOP 09 oslaví tento týden – ve středu 26. června – své desáté narozeniny. Otcové zakladatelé Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek však již nad stranou otěže pevně netřímají, vede ji Jiří Pospíšil, který se však v poslední době stal několikrát terčem kritiky právě ze strany šéfa poslaneckého klubu Topky Kalouska. První dáma Topky Markéta Pekarová Adamová mluví o jednostranném okopávání kotníků. Kalousek pak otevřeně o tom, že by za nového předsedu rád viděl znovu šlechtice – senátora Tomáše Czernina, který již oznámil kandidaturu. Vnitřní neklid Topky je tak přímo hmatatelný. Strana v průzkumech „pokulhává“ kolem pěti procent, bylo přitom lépe. Co TOP 09 za 10 let na scéně také potkalo?

  • 1.Oslava na Břevnově

    Strana vznikla z iniciativy Miroslava Kalouska, někdejšího předsedy KDU-ČSL. TOP 09 je liberálně konzervativní středopravicová strana, která je známá proevropským přístupem. V listopadu 2017 měla TOP 09 zhruba 2600 členů. Prvním šéfem TOP 09 se stal spoluzakladatel Karel Schwarzenberg (listopad 2009 až listopad 2015), který je nyní čestným předsedou strany. Ve funkci jej v listopadu 2015 vystřídal Kalousek, který stranu řídil dva roky. 

    Oslava výročí TOP 09 proběhne 27. června v Břevnovském klášteře, kde mají vystoupit s projevy Kalousek, Schwarzenberg i aktuální šéf strany Jiří Pospíšil (43).

    Miroslav Kalousek s Markétou Pekarovou Adamovou a Jiřím Pospíšilem ve Sněmovně Miroslav Kalousek s Markétou Pekarovou Adamovou a Jiřím Pospíšilem ve Sněmovně | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

  • 2.Kalousek kontra Pospíšil

    Europoslanec Pospíšil je předsedou strany od listopadu 2017. Po svém zvolení podtrhl, že strana musí být přítomna v regionech a vybídl k otevření kandidátek i nestraníkům. Pospíšil se však nyní stal terčem kritiky právě ze strany Miroslava Kalouska. Tomu vadí, že Pospíšil opět kandidoval do Evropského parlamentu. Předsedou strany nemá být europoslanec, míní Kalousek.

    Miroslav Kalousek (TOP 09) o berlích (17.3.2019) Miroslav Kalousek (TOP 09) o berlích (17.3.2019) | Foto Blesk - David Malík

  • 3.Nový šlechtic v čele Topky?

    Na podzim se přitom bude znovu na sjezdu volit vedení Topky. A Miroslav Kalousek má jasného favorita na nového předsedu. „Historická chvíle pro TOP 09: Senátor Tomáš Czernin oznámil na sněmu Královéhradeckého kraje kandidaturu na předsedu strany. Bude to úspěšný předseda úspěšné parlamentní strany,“ uvedl v pátek Kalousek na twitteru. 

    „Tomáš je členem TOP 09 od jejího vzniku. Její hodnoty má nejen ve svém srdci, ale plně je garantuje svým obdivuhodným životním příběhem. Plně mu důvěřuji a jsem připraven mu být zcela k dispozici,“ dodal také Kalousek.

    Sám Czernin ke své kandidatuře uvedl: „Chci zvýšit voličskou přitažlivost a politickou váhu TOP 09 jejím unikátním programem proevropské konzervativní strany. Chci se soustředit na zásadní priority České republiky. V době ‚postbabišovské‘ budeme muset dohnat stagnaci ve všech oblastech modernizace a konkurenceschopnosti země, které vláda zanedbala.“

    Místopředsedou TOP 09 se stal nově také senátor Tomáš Czernin. Místopředsedou TOP 09 se stal nově také senátor Tomáš Czernin. | Blesk / Karel Kopáč

  • 4.První dáma a okopávané kotníky

    O tom, že v čase blížících se oslav 10. narozenin TOP 09 nepanují ve straně úplně ideální poměry, promluvila pro Blesk Zprávy první dáma Topky Markéta Pekarová Adamová.

    Odmítá, že by „okopávání kotníků“ bylo ve sporu na linii Kalousek–Pospíšil a jeho zastánci oboustranné. „Myslím, že to okopávání kotníků je jen z jedné strany. Ten chytrý volič, jak říkáte, si určitě sám dosadí, kdo to je (...) Jen k tomu řeknu, že mě to dost mrzí a přijde mi to nefér. V tomto směru vnímám celou řadu slov z té kritiky, která zazněla, za naprosto mimo mísu, nebo neoprávněnou,“ odmítla Kalouska výslovně jmenovat. Osobně s ním však prý ve sporu není.

    První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se pustila do Miroslava Kalouska. Vedení strany prý okopává kotníky. I nadále političky touží po dítěti První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se pustila do Miroslava Kalouska. Vedení strany prý okopává kotníky. I nadále političky touží po dítěti | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

  • 5.Vzpomínky na vládu

    V historicky první přímé prezidentské volbě v lednu 2013 se tehdejší předseda TOP 09 Schwarzenberg dostal až do druhého kola, v němž nad ním zvítězil expremiér Miloš Zeman.

    TOP 09 má vedle toho na svém kontě tříleté vládní angažmá v kabinetu Petra Nečase (ODS). V období od července 2010 do července 2013 byla strana součástí koalice s ODS a LIDEM (do rozpadu strany Věci veřejné byla součástí koalice tato strana). TOP 09 měla pět z 15 ministrů, spravovala resorty financí, zdravotnictví, práce a sociálních věcí, zahraničí a kultury. Po volbách v roce 2013 se dostala do opozice.

    Karel Schwarzenberg u voleb do Evropského parlamentu (25.5.2019) Karel Schwarzenberg u voleb do Evropského parlamentu (25.5.2019) | Foto Blesk - Tonda Tran

    Strana se pravidelně účastní všech voleb. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 však zaznamenala svůj dosud nejhorší výsledek (skončila osmá) a jen „o chlup“ překonala pětiprocentní hranici. Stranický klub se smrskl z 26 (spolu se STAN) na pouhých sedm poslanců. Topka přitom má nejstaršího poslance (Schwarzenberg) a po zvolení nové Sněmovny měla i nejmladšího (Dominik Feri).

    Právě Feri na sebe upozornil potyčkou v Boršicích na Moravě, kdy se stal terčem napadení při koštu vín a s tržnou ranou skončil v uherskohradišťské nemocnici. Feri přitom již před časem dal veřejně najevo, že po vypršení současného poslaneckého mandátu jej obhajovat nechce a rád by se věnoval advokátní praxi.

    Dominik Feri po ošetření v nemocnici (21. 4. 2019) Dominik Feri po ošetření v nemocnici (21. 4. 2019) | Blesk: Slávka Červená

  • 6.Antibabiš

    Představitelé TOP 09 se do konfliktů dostávají častěji. A to slovních na parlamentní půdě. Patří totiž k častým kritikům kroků premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i prezidenta Miloše Zemana. Například v souvislosti s návrhem auditní zprávy Evropské komise, podle které je Babiš ve střetu zájmů, iniciovala nyní TOP 09 spolu s dalšími stranami hlasování o nedůvěře vládě ANO a ČSSD. Hnutí ANO podle TOP 09 prezentuje problémy Babiše jako útok na Česko a bere si všechny občany jako rukojmí svého předsedy.

    „TOP 09 samozřejmě o střetu zájmů Andreje Babiše nepochybuje od samého začátku, co vstoupil do politiky,“ upozornila Blesk Zprávy Pekarová Adamová. „Nemůžeme tu nic zlehčovat tím, že bychom si řekli, že se to může nějak přejít a že bychom si na to měli zvyknout. Poškozuje nás to nejen v zahraničí, ale poškozuje to i naši národní mentalitu, protože tu nesmí nastat stav, že co je dovoleno jednomu, to není dovolené druhému,“ pokračuje.

    „My neříkáme, že se má celkově zrekonstruovat vláda, byť by to byla také možnost, ale říkáme, že by ANO mělo vyměnit premiéra,“ dodává první dáma Topky.

    Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 7.Rozvod se Starosty

    TOP 09, která pamatuje již i lepší časy, také napjatě vyhlíží podzimní krajské volby. V zatím posledních krajských volbách v roce 2016 strana získala 19 mandátů v zastupitelstvech, i když tentokrát kandidovala bez STAN. V senátních volbách v témže roce pak TOP 09 společně se STAN získala dva senátory. „Jakkoliv jsme neztratili žádný mandát, rozhodně je nelze označit za úspěch, ty volby jsme prohráli,“ řekl tehdy Kalousek.

    TOP 09 a STAN se v listopadu 2016 dohodly, že jejich vzájemná smlouva o spolupráci skončí. Oba subjekty spolupracovaly již na základě smlouvy z roku 2009, která skončila s rokem 2012. Spojenectví pak pokračovalo bez formálního ujednání. Novou, už volnější dohodu pak uzavřely strana a hnutí na podzim 2013.

    Po loňských senátních volbách jsou zástupci TOP 09 členy klubu Starostové a nezávislí, který má 19 členů. TOP 09 přitom navrhla tři z nich. V loňských komunálních volbách koalice TOP 09 a STAN skončila na sedmém místě se ziskem 4,19 procenta, v Praze ale Pospíšil svoji stranu dovedl k úspěchu. TOP 09 je součástí pražské většinové koalice Pirátů, spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahy Sobě.

    Jiří Pospíšil (TOP 09) a Jan Čižinský (Praha Sobě) při debatě v Blesku Jiří Pospíšil (TOP 09) a Jan Čižinský (Praha Sobě) při debatě v Blesku | Blesk:Karel Kopáč

  • 8.Čtyři křesla v Bruselu

    V letošních volbách do Evropského parlamentu TOP 09 kandidovala spolu se STAN a regionálními partnery. Obnovené partnerství se jí vyplatilo, koalice skončila na čtvrtém místě a získala tři europoslance. Před čtyřmi lety skončila TOP 09 spolu se STAN na druhém místě se čtyřmi mandáty.

    I přesto však dle povolebního průzkumu CVVM (v květnu) TOP 09 dosáhla na pouhá tři procenta. „Tomuto průzkumu nemohu věřit, protože náš pan předseda nám včera říkal, že jsme se odrazili ode dna. Předseda má vždycky pravdu. Kde je však to dno?“ podotkl Kalousek na Twitteru dodal: „Respektuji doktrínu našeho předsednictva, že jsme se odrazili ode dna. Jenom jsem dezorientován, kdeže je to dno. Konec laškování: Až si přestaneme lhát do kapsy, máme šanci. A já chci, abychom si přestali lhát.“ 

  • 9.Miliony a nové sídlo

    TOP 09 v loňském roce hospodařila se ztrátou 9,54 milionu korun. Většinu nákladů sněmovní strany tvořily výdaje na volby. Kampaň do Senátu ji stála 6,3 milionu korun, kandidáti v komunálních volbách na propagaci pak potřebovali 34,2 milionu. Strana uvedla, že v roce 2018 byla bez dluhů a nesplácela žádné úvěry. 

    V roce 2017 strana změnila logo, zařadila do něj motiv motýlka, jakého nosí čestný předseda Schwarzenberg. TOP 09 představila také TOP tým, svoji oficiální mládežnickou organizaci. A našla si i nové sídlo.

    Kanceláře TOP 09 na nové adrese jsou skromnější, než na Kampě Kanceláře TOP 09 na nové adrese jsou skromnější, než na Kampě | Blesk:JAKUB POLÁČEK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Rudolf Tvrdon ( 25. června 2019 18:56 )

Kalousku a šlechticů má určitě tato země až po krk. Každému normálnímu člověku musí být zle jen při vyslovení příjmení Kalousek!!!!! Zaseknuta gramofonova deska. Opakující stále jedno a to samé. Pro národ za poslednich 10 let vůbec nic ale vůbec nic neudělal. Pamrd ozralej

Nezadat ( 25. června 2019 14:28 )

starena ( 25. června 2019 13:11 )

Museli by své majetky a podniky odevzdat do správy a nesměli by na ně mít žádný vliv, kdyby byli ve vládě. Tak zas nějaký lex šlechtici a třeba by se uvažovalo o případném znárodnění, to aby nenastal střet zájmů

starena ( 25. června 2019 13:02 )

Popravili nám naši šlechtu na Staroměstském náměstí, žádnou nemáme.

starena ( 25. června 2019 12:58 )

Šlechtici? To už tu také bylo. Když to bylo tak dobré tak proč to tedy v roce 1918 odstranili? Mohli to nechat tak, změny za každou cenu, ale skoro nikdy k lepšímu. A vůbec, co dobrého to přinese pro mne? Tak by se měl ptát každý pravicový občan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa