Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový šéf STAN dostal stan, pak se Rakušan přiznal k „manželské neposlušnosti“

Aktualizováno -
13. dubna 2019
15:40
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
13. dubna 2019
08:13

Vít Rakušan je novým předsedou hnutí Starostové a nezávislí, v elektronické tajné volbě volbě získal skoro 94 % hlasů. V čele STAN střídá Petra Gazdíka, který se rozhodl skončil o rok dřív než měl mandát. Od bývalého šéfa dostal Rakušan symbolicky stan, který má prý zvětšovat a neušpinit. Pár minut na to si zvolili Starostové svého prvního místopředsedu - jediným kandidátem byl předseda poslaneckého klubu Jan Farský, který post získal. Místopředsedy se pak stali Petr Gazdík, na výzvu Víta Rakušana, a také poslankyně Věra Kovářová a starosta Radim Sršeň. 

„Nebudu říkat, že jsem to nečekal, ale přesto vám děkuji za obrovsky silný mandát,“ poděkoval v první řeči jako předseda všem delegátům sněmu Vít Rakušan. „Ukazuje to, že jsme jednotní a že se ztotožňujete s tou vizí, která Starosty a nezávislé dovede k dalšímu růstu a do příští vlády České republiky,“ dodal bezprostředně po oznámení výsledků.

Na pódiu se nečekaně hned také objevil odcházející předseda Petr Gazdík. „Vítku, děkuju a dovoluji si ti předat stan,“ překvapil svého nástupce, když mu do ruky předával zabalený stan ke stanování. „Prosím, abys o něj dobře pečoval, aby se neušpinil, a abys ho zvětšoval,“ předal Gazdík Rakušanovi pomyslné žezlo.

„Gratuluji Vítu Rakušanovi ke zvolení předsedou hnutí STAN a těším se na spolupráci. Voliči to od nás očekávají,“ reagoval na zvolení Rakušana šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Kompletní vedení

Gazdík nakonec z vedení STAN úplně nezmizí. Přijal od nově zvoleného předsedy hnutí Víta Rakušana výzvu, aby kandidoval alespoň na post řadového místopředsedy. „Když bude omdlévat a padat, tak ho budu držet. Svůj politický nekrolog už jsem vám řekl, tak vás nebudu zdržovat, abyste nebyli hladoví,“ dodal. 

V tajné volbě nakonec získal Gazdík 130 hlasů. O hlas méně získala a post místopředsedkyně obhájila poslankyně Věra Kovářová. 127 hlasů pak dostal další z dosavadních místopředsedů Radim Sršeň. 

Farský tašku, Gazdík flašku

Nové vedení hnutí STAN se chce hned začít pracovat. Rakušan už si domluvil první schůzky se zástupci stran, kteří byli na sněmu. Vyloučil naopak schůzku s předsedy KSČM Vojtěchem Filipem a SPD Tomiem Okamurou.

„Ke zvolení Víta Rakušana je třeba nejen gratulovat, což tímto činím, ale také říci, že starostové mají přímo v popisu práce naslouchat širokému spektru občanů. Doufejme, že toto bude nový předseda hnutí STAN vnímat, a že nebude pouze nositelem pravicových témat, ale že začne prosazovat politiku ve prospěch občanů této republiky, neboť to je základní povinností pro hnutí nesoucí název Starostové a nezávislí,“ reagoval na zvolení Rakušana šéf KSČM Filip.

„Nevylučuji schůzku ani s Andrejem Babišem, rád bych mu naopak představil některé naše programové body, které jsou paragrafově zpracovány a chtěl bych mu ukázat to, o co často žádá opozici. On říká: Buďte konstruktivní opozicí. My budeme zas žádat vládu, buďte konstruktivní vládou a buďte schopní podpořit návrhy, které nevycházejí od vás, ale z opozičních lavic,“ představil své první plány. Podle informací Blesk Zpráv chce Rakušan přinést Babišovi například přichystanou reformu školství. 

Vít Rakušan jako nový předseda hnutí STAN na první tiskové konferenci kompletního vedení hnutí sršil vtipem. (13. 4. 2019) Vít Rakušan jako nový předseda hnutí STAN na první tiskové konferenci kompletního vedení hnutí sršil vtipem. (13. 4. 2019) | Blesk

Své práce se chystají ujmout také další členové nově zvoleného vedení. „Myslím, že budu předsedovi nosit tašku, budu chodit dva kroky za ním na ty schůzky s ostatními a dělat zápisy, tak abychom to co tam dohodneme, také splnili,“ pobavil přítomné na tiskovce nový první místopředseda Jan Farský. Jeho hlavním úkolem bude ale především rozdělit práci mezi senátory a poslance STAN, tak aby každý věděl, kterých zákonů se má ujmout.

„Budeme to mít rozdělené. Honza Farský bude panu předsedovi nosit tašku a já flašku,“ zaperlil na závěr tiskové konference Petr Gazdík.

Gazdíkovo loučení

Úvod sněmu začal podobně jako ty nedávné u hnutí ANO, ČSSD i KDU-ČSL. V pražském hotelu Olšanka zazněla nejdříve česká a pak i evropská hymna. Hned po té vystoupil se svou závěrečnou zprávou končící předseda Starostů Petr Gazdík. 

„Jsem nejpodceňovanější strana. Vyrostli jsme bez oligarchů a desetimilionů na marketing, náš čas přijde,“ věří, když děkoval za strávené roky se Starosty, které vedl posledních 10 let. Děkoval také za respektování jeho rozhodnutí zkrátit jeho volební období o rok.

„Po krajských volbách můžeme překreslit politickou mapu,“ věří v úspěch Gazdík, v úspěch Starostů v příštím roce.

V závěru byl Gazdík hodně osobní. Děkoval především své manželce. A také svým dětem. Snažil se je prý i při vysokém pracovním nasazení neošidit. Jeho rodina se za dobu, co je v politice, přitom pořádně rozrostla. V Suché Lozi ve Zlínském kraji Gazdíkovi vychovávají 4 děti. „Jsem si jistý, že moje děti nelitují že je jejich tatínek je politik,“ uvedl a s pohnutým hlasem doporučil to samé i svému - tou dobou ještě jen pravděpodobnému - nástupci Vítu Rakušanovi. Nejmladšímu potomkovi Gazdíka, synovi Martinovi, je právě dnes pět let. Táta mu veřejně před všemi na dálku popřál.

Ochraptělý Pospíšil a Bartoš přes Skype

S chraplavým hlasem vystoupil také šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, který je lídrem společné kandidátky TOP 09 a STAN do květnových evropských voleb. „Přátelé na vašeho Petra Gazdíka můžete být hrdí,“ pochválil Pospíšil Gazdíka před delegáty. Ke svému chraptění přiznal, že to je prý z večírku, kde v pátek s řadou Starostů diskutoval o politice.

Jako jediná žena vystoupila mezi hosty první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Připomněla, že právě ODS a STAN dnes mezi sebou bojují v Praze 9, kde jsou doplňovací senátní volby. Do druhého kola se dostal za STAN scénárista David Smoljak, a za ODS Jan Jarolím, starosta. Udženija vypíchla právě nutnost a hodnotu Senátu, „který může zabránit komunistickým nesmyslům, s nimiž přichází vláda Andreje Babiše,“ řekla Udženija. 

Pirát Ivan Bartoš pozdravil Starosty jen na dálku, ale alespoň využil technické vymoženosti a se svou zdravicí se přihlásil přes Skype.

To šéf ČSSD Jan Hamáček poslal svá slova jen přes mail. „Představte si, že tady stojí místopředseda vlády a předseda České strany sociálně demokratické,“ pobavil jednací sál svými slovy Radim Sršeň, který za Hamáčka zdravici přečetl.

A pak už to přišlo. Poslední chvíle Petra Gazdíka v křesle předsedy. Delegáti sněmu totiž odhlasovali zkrácení jeho volebního období ze tří na dva roky. A Vít Rakušan oficiálně přijal všech 14 krajských nominací na předsedu strany. Ve svém projevu zopakoval vše, co řekl už v pátek Blesk Zprávám při rozhovoru.

„Mnoho stran se v minulosti nehezky loučilo se svými předsedy. Zařídili jim trafiky, nebo je posílali na Vysočinu. Žádám Petra, aby přijal kandidaturu na místopředsedu hnutí Starostové a nezávislí,“ vyzval Gazdíka, aby z vedení hnutí STAN neodcházel na dobro.

O jako prvního místopředsedu si pak Rakušan řekl o Jana Farského – dosavadního předsedu poslaneckého klubu, který ho prý inspiroval ke vstupu do politiky. Zároveň stejně jako pro Blesk Zprávy oznámil, že se vzdá funkce starosty Kolína.

Dycky STAN

„Chci vybudovat hnutí, které nemá žádnou obavu a strach ze samostatné existence,“ narážel na to, že hnutí STAN často vyčítají jejich kritici, že se v politice často s někým spojují a chybí jim tak vlastní sebevědomí.

„Starostové a nezávislí si musí říct o vládní odpovědnost, musí usilovat o to, aby bylo vládní silou a součástí vlády, která konečně po letech marketingových a konjukturálních výstupů bude řešit skutečné problémy lidí,“ vyzval Rakušan všechny, aby udělali vše pro to, aby STAN zaznamenal úspěch ve volbách.

V závěru svého projevu Rakušan neuposlechl svou ženu, která mu prý zakázala projev ukončit tímto způsobem. „Dycky STAN!“ poupravil si Rakušan známou hlášku ze seriálu MOST.  

Mandát vedení Starostů měl původně skončit až v roce 2020, celostátní výbor STAN ale na Gazdíkův návrh v polovině prosince rozhodl, že volební bude už letošní sněm. Podle Gazdíka hnutí, které založil, potřebuje nový impulz.

Sněm se uskuteční v pražském hotelu Olšanka, hlasovat o nových členech vedení se bude elektronicky. Na sněmu také vystoupí zástupci občanských demokratů, Pirátů, lidovců, TOP 09 a sociálních demokratů. Starostové budou také hlasovat o některých technických změnách ve stanovách a mluvit budou i o blížících se volbách do Evropského parlamentu.

marmat ( 13. dubna 2019 22:47 )

Dnes je zde trollí Olympiáda a STAN na 5 % preferencí s předsedou, co reje do ANO Tak joooooo

hradnisamohonka ( 13. dubna 2019 20:07 )

STAN nemá zlodějskou minulost ani přítomnost jako Burešparta ,proto se nelíbí seniorkoblihovým manťákům.

222email222 ( 13. dubna 2019 19:08 )

Tady je zase nablito od Mega debilů zdennků atd... Samej odpad. Ještě že sem nelezu

qmruq ( 13. dubna 2019 18:38 )

Česká, ale na houno.

onanym01 ( 13. dubna 2019 18:35 )

ASI TVUJ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa