Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Pozdrav je maximum.“ Kalousek prozradil, jak to má s „nepřítelem“ Babišem

Autor: Jakub Tomek - 
7. června 2019
05:02

Jestli bude Česko vracet dotace, se dozvíme až na konci roku. To v rozhovoru pro Blesk říká exministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (58). Ten také prozradil, jaký má osobní vztah se svým politickým úhlavním nepřítelem Andrejem Babišem (64, ANO).

Státní zemědělský a intervenční fond pozastavil vyplácení dotací pro Agrofert. Je to podle vás dobře?

Spíš mě to nepřekvapuje. Když jsme četli tu první zprávu, která byla komentovaná minulý týden, tak pokud Unie shledala, že Andrej Babiš byl v konfliktu zájmů v čerpání jednoho druhu dotací, tak musí být v konfliktu zájmů i v dalších položkách.

Peníze, které fond vyplatil, bude tedy požadovat zpátky po Agrofertu?

To může vymáhat až po pravomocném rozhodnutí Evropské komise, které se dá očekávat až někdy na přelomu roku. Ty peníze neměl SZIF vůbec Agrofertu proplácet, protože dlouhodobě musel tušit, že to takto dopadne.

Jak to tedy bude s těmi penězi?

Já jsem byl skoro šest let ministrem financí a ten proces znám. Do konce června přijde oficiální český překlad předběžné zprávy z Evropské komise. Potom české instituce mají dva měsíce na vyjádření. A pošlou ji zpět. Tam naše připomínky opět zhodnotí auditoři a právní servis EK a předloží opět Komisi ke schválení. Ta to bude těžko protahovat tak někdy mezi listopadem a lednem bude konečné rozhodnutí. Jestli nás to bude stát 280 milionů nebo půl miliardy, to spekulujeme.

Takže peníze vrátíme? Anebo to bude košatější?

Od první platby, která půjde do ČR po definitivním rozhodnutí – a je jedno, na co bude – bude odečtena ta částka. Pokud to nebude stačit, tak to si to strhnou z další platby.

Byl jste dlouhou dobu ministr financí. Pamatujete si, že by se v Bruselu podobné věci řešily?

Samozřejmě. Například kauza ROP Severozápad je poměrně slavná a tam jsme také vraceli peníze. Dotační podvodníci jsou skoro v každém státě, ale nikdy to nikde nebyl předseda vlády.

Jak vůbec vycházíte osobně s Babišem? Pozdravíte se vůbec?

Pozdrav je maximum.

Změnily se vaše vztahy za tu dobu?

Naše vztahy nikdy nebyly na jiné než zdvořilostní úrovni. Od nějaké události si spolu tykáme, ale nepamatuju si od kdy. Tykání je u mě celkem normální způsob komunikace. Ostatně si historicky tykám i s panem prezidentem.

Ani pár slov spolu třeba na chodbě neprohodíte?

Samozřejmě, když byla nějaká jednání třeba o finanční ústavě, tak ještě jako ministr financí jednal se všemi kluby, takže i se mnou. Jinak ne.

Už od dubna se v Praze, ale i v dalších městech demonstruje za nezávislou justici a za demisi Andreje Babiše. Myslíte si, že demonstrace mají smysl?

Mají obrovský smysl a já jsem za to velmi rád. Dlouhou dobu jsem před obrovským střetem zájmů Andreje Babiše varoval a dlouhou dobu jsem byl na to sám. Taky mi to řada lidí vyčítala, že nemám nic jiného než program antibabiš. Teď mám pocit, že je nás hodně a že spousta lidí pochopila, jak to je, a opravdu nechtějí, aby se Česko stalo součástí holdingu. Tady nejde o nic jiného než o právní stát.

Proti vám se taky demonstrovalo v roce 2012 a taky bylo na Václavském náměstí až 120 tisíc lidí…

Já jsem to pokládal tenkrát za férové. V souvislosti s penzijní reformou jsme prosazovali kroky, o kterých jsem přesvědčen, že byly a jsou nezbytné. Tenkrát se protestovalo proti rozpočtovým krokům vlády. A to je ve společnosti normální. Nikdo ale tehdy v těch vládních krocích neviděl ohrožení právního státu nebo demokracie. Dnes lidé protestují proti tomu, že se jim krade právní stát. V tom je ten rozdíl.

Co si říkáte, když na demonstraci vidíte třeba expremiéra Sobotku, který vzal Babiše do vlády?

Jestli tam byl vyjádřit svůj postoj jako občan, tak jsem rád. Já jsem před Andrejem Babišem varoval neustále, ale je řada politiků, která mu tenkrát věřila, a později zjistila, že je podvedl. Z mého pohledu si zaslouží í úctu lidé, kteří před ním varovali, i ti, kteří už dnes také vědí, že je to špatné.

Někteří ale premiéra stále hájí…

Ve vládě je řada erudovaných úředníků, jako paní Schillerová, Maláčová a Dostálová. Jim musí být úplně jasné, jak to je a jak to skončí. A přesto mají dál nějaké motivy premiéra hájit, i když vědí, že nemají pravdu. To si vážím víc těch, kteří říkají, ano premiér mě podvedl, tak jdu demonstrovat do ulic.

Co říkáte na postoj ČSSD? Nedopadly jim evropské volby a stále se ve vládě drží…

To já pokládám za hanebné. Jsem pravičák, ale oni jsou nejstarší politická strana v republice a vždy to byla strana státotvorná. A jestliže oni dnes participují na destrukci právního státu, tak se zpronevěřují své historii.“

Někteří členové ČSSD už začali volat po odchodu z vlády. Myslíte si, že nakonec odejdou?

V té straně je řada slušných lidí. Někde žijí a tam se na ně nepochybně obracejí lidé, kteří jim říkají, jak tohle ještě můžou podporovat. Já doufám, že ti slušní lidé, kteří nemyslí jen na svoji kariéru, tak se budou projevovat tímhle způsobem.

Jak budete postupovat dál? Budete chtít vyvolat hlasování o nedůvěře?

Ještě se budeme radit, jak dál postupovat. Je důležité, aby opozice byla jednotná. My bychom měli předstoupit s hlasováním o nedůvěře. A měli bychom apelovat na sociální demokraty, aby si uvědomili svoji historickou odpovědnost.

Myslíte, že vás vyslyší?

Má smysl to zkusit.

Existuje nějaká alternativa, jak vládnout bez hnutí ANO?

My na tom netrváme, jsme demokraté. Hnutí ANO vyhrálo volby, a to my respektujeme. Oni mají plné právo sestavit vládu a vládnout. Ale mají v čele premiéra, který je v obludném konfliktu zájmů a bere si celou republiku jako rukojmí. Pro své problémy se svým obohacováním musel odejít v roce 2005 premiér Gross a šlo zhruba o milion korun. Dnes jde nejméně o půl miliardy a Andrej Babiš má mnohem jistější pozici, než měl tehdy on.

Čím to bylo?

Tenkrát platila některá pravidla politické kultury a předseda koaliční strany se tehdy jmenoval Kalousek a ne Hamáček. To bylo to skutečné Palermo. Dneska už je líp.

Jsme v půlce volebního období a v průzkumech ANO stále válcuje opozici a některé strany by se do Sněmovny ani nedostaly. Na hranici pěti procent jsou i sociální demokraté. Proč stále nikdo nedokázal oslnit voliče?

V případě ČSSD je zřejmé, že Andrej Babiš jim vyluxoval voliče a do značné míry i program. V případě TOP 09 mě to samozřejmě trápí, že od sněmu, který byl před rokem a půl, jsme očekávali restart a jsme trvale pod čarou ponoru. To si prostě musíme vyříkat doma nejpozději na listopadovém volebním sněmu.

TOP 09 letos slaví 10 let na politické scéně. Jak byste poslední roky hodnotil? Není strana už trochu za zenitem? Témata, která v současné době má, jí přebrali liberální Piráti.

Hodnotová východiska TOP 09 jsou pevně zakotvena a stále stejná. Vždycky budeme klást důraz na rozpočtovou odpovědnost a na odpovědnost vůči budoucí generaci. Vždycky budeme klást mimořádnou odpovědnost na péči o krajinu. To je také bytostně konzervativní téma. Pochopitelně se za 10 let změnila politická scéna nejen u nás, ale i ve světě a nebyli jsme schopni pružně reagovat a to je otázka na vnitrostranickou diskuzi.

Je na místě výměna předsedy?

Je bláhové se domnívat, že výměna předsedy je samospasitelná. Koneckonců tomu podlehla velká část veřejnosti v roce 2017, když říkali, ať vyměníme Kalouska a budeme mít dvakrát tolik. My jsme vyměnili Kalouska a máme dvakrát míň. To ale nikomu nevyčítám. To chce skutečně přitažlivý koncept a musíme mít srozumitelná témata.

Vy nějaký koncept máte?

Ano mám, a doufám, že sněm bude soutěží různých konceptů. Já ho mám promyšlený a na podzim ho budu komunikovat na krajských sněmech a pevně doufám, že bude víc vizí.

Budete tedy znovu kandidovat na předsedu?

To je otázka, kterou nechávám naprosto otevřenou. Dlouho jsem s tím nepočítal, ale jde mi o to, aby byla podpořena vize, na které se shodne většina. Netajím se tím, že předseda strany musí stranu řídit sedm dní v týdnu, zvlášť když je v pozici, kdy má strana pod pět procent.

Narážíte na pana Pospíšila, který je europoslanec?

My jsme ho s Karlem Schwarzenbergem prosili, aby nekandidoval do Evropského parlamentu. Jestliže se rozhodl, tak já budu určitě podporovat na předsedu toho, který bude stranu řídit sedm dní v týdnu.

Ani výsledky eurovoleb jste společně nesledovali. S panem Schwarzenbergem jste byli v kavárně, i když jste nám říkal, že budete nakonec doma…

Já jsem byl opravdu doma, ale s pozdním večerem jsem jel do Prahy a mezitím jsem měl telefonát s panem Schwarzenbergem, který měl řadu důvodů k tomu, aby sledoval výsledky zrovna tam, tak jsem se tam za ním zastavil. A měli jsme radost. Sice jsme dostali o jeden mandát méně, ale beru to jako splněný úkol.

Splněný úkol nebo jako úspěch?

Splněný úkol je úspěch. Tam je ten křehký rozdíl mezi splněným úkolem a mezi úspěchem. Dva mandáty by byly neúspěch. Obhajovali jsme čtyři mandáty a získali jsme tři. Jsme realisté, tak je to úspěch.

Pan Schwarzenberg se tento týden nechal slyšet, že situaci ve straně vidíte příliš černě a že tam je spousta zajímavých lidí. Nemá tedy trochu pravdu?

Já si myslím, že ji vidím realisticky. Karel měl vždycky tendenci k většímu povzbuzování a já se domnívám, že nejhorší by bylo v tuhle chvíli lhát si do kapsy. A jestli je to o něco lepší, než já to vidím, tak je to dobře.

Nový lidovecký předseda Výborný vyzval všechny bývalé lidovce, aby se vrátili z vandru domů. Nepřemýšlel jste o silnější spolupráci s lidovci?

Já pevně doufám, že všechny strany jsou demokratické, tak že jsou schopné spolupracovat. Já jsem byl u lidovců déle než kdokoliv jiný z jejího předsednictva. Když jsem mluvil o sociální demokracii tak oni jsou druhá nejstarší strana a nepochybně na politickou scénu patří a my s ní máme zájem spolupracovat.

Osobní animozity vůči vám, jako bývalému šéfovi KDU-ČSL už vyprchaly?

Tohle nemůže nikdy úplně vyprchat. Nikdy jsem tam nebyl nevýrazná figura. Z různých důvodů jsem odešel a jsem rád, že jsme založili TOP 09. Chtěli jsme té straně stoprocentně věřit. Všichni jsou jenom lidé a někteří mi to budou vyčítat vždycky a někdo mi to už nevyčítá. To co mě mrzí, je, že je to někdy vydáváno jako zástupný důvod spolupráce s námi.

Kdy byl ten zástupný důvod?

V roce 2016 jsem říkal, abychom pro jedno volební období udělali jednu kandidátku. Mohli jsme tuhle povodeň zastavit a ubránit právní stát. První reakce, kterou jsem uslyšel, byla od Pavla Bělobrádka, který řekl, že nikdy nebudou na kandidátce se svým bývalým šéfem. Byl jsem připraven na té kandidátce nebýt, ale stejně to nevyšlo.

Nevnímáte zpětně, že by třeba byla lepší koalice několika stran s ANO než ta, co je teď? Třeba byste na premiéra mohli tlačit více…

Určitě ne. V žádném případě. Tuhle ambici měl STAN. Ti vyvolali jednání, abychom s hnutím ANO společně jednali o koalici, ale my jsme to zásadně odmítli. Můžete dělat politické kompromisy s jakoukoliv demokratickou stranou, ať je nalevo nebo napravo a musí ctít právní stát. Ale neumím si představit kolaboraci s někým, kdo chce právní stát destruovat. Jsou tu určité hodnoty, které se neprodávají za vládní křesla.

Vraťme se k vám. Vy jste se poslední dobou celkem uklidil z veřejného života. Stále jste předsedou poslaneckého klubu, ale žádnou jinou vlivnou funkci nemáte. Nechystáte to změnit? Co děláte o volném čase?

Já skoro žádný volný čas nemám. Není pravda, že opoziční politik má méně práce než vládní poslanec. Co mi odpadlo, jsou probdělé noci jako ministra financí v době ekonomické krize. Snažil jsem se být vždy kvalifikovaný, tak máte daleko víc práce, protože za sebou nemáte vládní aparát. Spoustu věcí si musíte udělat sám. No a ve svém volném čase jsem hrával závodně tenis. Teď nesmím, tak chodím do posilovny. Ale také mám rád vážnou hudbu a rád za ní jezdím i po Evropě. No a také mám dva vnuky a s jedním chodím plavat.

 

BABISE-NECHCEME ( 10. června 2019 09:24 )

Jsem jen zaplacena špína bezcharakterni a proto pojďme společně intrikama a lží zničit nejlepšího premiéra všech dob pana Babiše který nám zlodějum nedovoluje rozkrast státni kasu! Sraz zlodějů a šmejdu a fetaku na Letné.
Váš zrzavej rozvraceč šmejd z Vaclavaku a milion@podrazů

Vim_jak_na_to ( 9. června 2019 17:51 )

Ty trosky z Vaclavaku jsou pouze tím, že se pár pitomcu buď nudí anebo chce na sebe za každou cenu upoutat pozornost,anebo mají vyplachnuté duté hlavy,,,,,vyhuleny trávou, stačilo se na ně podívat na tom Vaclavaku. Jsou to trolove kterým vadí obrovský úspěch a oblíbenost p. Babiše a jeho oblíbenost u lidí a jeho politika, která je oproti minulosti velmi, velmi, VELMI úspěšná. Fetky mají naučených pár vět, vygumovany mozeček a jako zasekla deska melou jedno a to samé stále dokola. Každý normální člověk si svůj názor udělá sám .. Jsou to škoďiči za úplatu co nemají vlastní názor, jen ten, co jim řekne špína z demožumpy a pražské kavárny . Trubky a nemakačenka z Prahy. Vlastně takové zbytečné nuly jako ta zrzava opice z Vaclavaku

Adlav ( 8. června 2019 11:38 )

Kalousek jako bývalý ministr financí, totálně selhal, jediná tato vláda do dává dohromady, modlím se premiér to vydržel, nebýt jeho tak ostatní strany, to bez váhání i to málo co zbylo vrepublice rozkradou

Adlav ( 8. června 2019 11:32 )

Dobrý den, prosím Vás nekazte my den s labilním exibionistem stresoucim se hlasem Kalouskem

matylda-rut ( 7. června 2019 22:52 )

Dej si obklad, asi už ti taky dochází nakradené a potřebovala bys nové zásoby. Gauner je v tomto případě Kalousek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa