Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Lidé demonstrují proti lžím,“ hřímal Babiš. Za slova o koncertu se omluvil

Video se připravuje ...
Autor: vei, kal - 
5. června 2019
08:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) se před odletem do Británie na oslavy Dne D vrátil k úternímu jednání Sněmovny o svém údajném střetu zájmů i demonstraci, která do Prahy na Václavák přivedla 120 tisíc lidí. Šéf vlády považuje za nepřijatelné, aby protestující křičeli, že je lhář, podvodník a zloděj, protože podle svých slov nic z toho není. Na dotaz Blesk Zpráv se nicméně omluvil za výrok, podle kterého šli demonstranti jen v horku na koncert.

Babiš v úterý odbyl jednu z největších polistopadových demonstrací v Česku se slovy: „Nesleduju, proč bych to sledoval? Je hezky, tak oni tam chodí teďka na koncerty.“ Ve středu ale vzal zpátečku. „Byla to nadsázka, můžu se za to omluvit. Asi to bylo nepatřičné, tak se omlouvám. Ale pokud ti lidé řvou na náměstí, že jsem lhář, podvodník a zloděj, je to nepřijatelné,“ zmínil premiér po dotazu Blesk Zpráv.

Video  Babiš se omluvil demonstrantům a zase se do nich pustil: Nejsem zloděj  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Lidi na náměstích se mýlí, to, co křičí, není pravda, ani nebude,“ uvedl Babiš, aby připojil: „Demonstrují proti lžím. To, co říkají, není pravda. Nikdy jsem nic nekradl, nikdy. Založil jsem jednu z největších nadací.“ Premiér připomněl předběžnou auditní zprávu Evropské komise, podle které by Česko kvůli Babišovu údajnému střetu zájmů mělo přijít o 451 milionů korun, které natekly do firem holdingu Agrofert, který šéf vlády převedl do svěřenského fondu.

Babiš zmínil šikanu během auditu

Premiér opakovaně zdůraznil, že se nic vracet nebude a že odpověď pro Evropskou komisi budou vypracovávat úředníci, nikoli ministři spojení s jeho hnutím ANO. Kritizoval přitom nejen to, jak Česko předběžné závěry dostalo, ale i to, jak samotný audit údajně probíhal.

„Audit proběhl velice nestandardně. Pan Havlíček (vicepremiér Karel Havlíček, pozn. red.) mě informoval, že auditoři jednali se státními úředníky na úrovni šikany. Určitě se zeptám pana Junckera, jak to, že má tak nekompetentní auditory,“ řekl Babiš s odkazem na šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

V úterý volalo po demisi Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) v Praze na Václavském náměstí 120 tisíc lidí. Organizátor protestu, student Mikuláš Minář, pro premiéra ale prý není partnerem k diskusi a chce se jen zviditelnit. Připomněl, že se už například účastnil kulatého stolu o změnách v justici, kde byla právě i Benešová.

Video  Babiš o protestech: „Ti lidé jsou zfanatizovaní, jsou schopni i násilí.“ 
Video se připravuje ...

cezar8 ( 6. června 2019 14:01 )

V dnešní době je velmi těžké rozeznat, kdo patří do blázince a koho právě pustili....

cezar8 ( 6. června 2019 13:56 )

stbakbures - ...a ty se pokládáš za slušného člověka? Tak si přečti co píšeš, dobrý muži. Totální absence slušné morálky. A takoví by měli vládnout naši zemi? Jinak dávej si pozor ať tě netrefí šlak, zhluboka se nadechni, uklidňuje to mysl....

socha_svobody ( 6. června 2019 07:42 )

Ulice dělá politiku. Už chybí jen: "Právě se vracím z Hradu ........... a historie by se opakovala, nic nového pod sluncem

iFender ( 5. června 2019 20:49 )

Jak to tak posloucham a ctu tak to vypada na "obcanskou valku"­.Pse­udode­mokra­te uz vyhrozuji dlazebnimi kostkami.Jestli se rozlobime budeme zli.(my vetsina)Pamatujte si to.

salto ( 5. června 2019 18:33 )

Tak jak to tedy je? ANO vyhrálo volby (potažmo p. Babiš), v PS dal dokupy většinu. Jak si tedy vysvětlit demonstrace MENŠINY proti VĚTŠINĚ? Čeho chtějí dosáhnout (že by únor 48 - tehdy to bylo obdobné)?
Od opozice v PS (STAN, ODS, TOP, Piráti...) je slyšet pouze Babiš, Babiš..., copak nemají nic jiného na práci, nebo to slibovali svým voličům před volbami?
Za to jsou placeni z našich peněz?
Pokud někdo rozděluje národ, tak to není Babiš ani Zeman. Jsou to ti, kteří byli poraženi v demokratických volbách a nechtějí se smířit s výsledkem těchto demokratických voleb.
Začínám chápat pojem - sluníčka a kavárna...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa