Zhruba dvě desítky aktivistů se v pondělí zúčastnily happeningu před budovou Ministerstva životního prostředí. Organizátoři z hnutí Fridays for Future tímto zahájili „uhelnou štafetu“, tedy sérii podobných akcí, které mají proběhnout i v dalších českých městech, jako je Brno nebo Hradec Králové.

Na happeningu promluvili zástupci hnutí Fridays for Future, Univerzity za klima a Greenpeace. Během proslovů shrnuli své výhrady vůči vládě a své požadavky v souvislosti s plánovaným ukončením těžby uhlí, jehož termín se i přes sliby vlády posouvá. „My si ale naši budoucnost ukrást nenecháme a budeme nahlas dávat najevo náš nesouhlas, dokud vláda nezačne skutečně jednat a dokud těžba na Bílině neskončí,“ zakončil svou řeč Vojta z Univerzity za klima.

Co konkrétně aktivistům vadí?

Důvodem pro svolání této akce bylo prodloužení těžby v dole Bílina do roku 2035 (místo do roku 2033). Happening navázal na demonstraci konanou na začátku května, kdy klimatičtí aktivisté nocovali před budovou Ministerstva průmyslu a obchodu. „Už je to měsíc od naší stávky proti prodloužení těžby a vláda od té doby neudělala vůbec nic. Rozhodnutí soudu o prodloužení těžby bylo pro vládu šancí ukázat, že svůj slib skončit s uhlím do roku 2033 myslí vážně. Chtěli jsme po vládě jasné stanovisko. Místo toho vláda jen mlží a nadále tak zklamává naši důvěru. (…) Tvrdí, že chtějí zajistit budoucnost pro další generace, ale s námi, mladými lidmi, se o té budoucnosti vůbec nebaví. Vláda z nás dělá hlupáky a tvrdí, že se vytěžené uhlí nemusí spálit u nás, že se spálí někde v zahraničí, jenže emise neznají hranice. Nechceme pálit uhlí ani v Česku, ani nikde jinde,“ pronesl Tadeáš Pospíšil za hnutí Fridays for Future.

Emise nezanají hranice: happening 22. 5. 2023 před budovou MŽP
Autor: Anastazie Podhůrská

Cílem aktivistů je přimět vládu „zaujmout konkrétní stanovisko, ideálně proti prodloužení těžby“, sdělila Blesku mluvčí Fridays for Future Magdaléna Středová.

Happeningu se zúčastnili i někteří „ministři“

Aktivisté měli během akce masky premiéra Petra Fialy (ODS), ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN). Během happeningu si symbolicky předávali kousky uhlí a potřásali rukama. Po skončení akce napsali na chodník před budovou ministerstva slogan „emise neznají hranice“, příhodně za použití kousků uhlí.

Emise nezanají hranice: happening 22. 5. 2023 před budovou MŽP
Autor: Anastazie Podhůrská

„Ministři“ drželi v rukou transparenty s některými výroky týkající se těžby uhlí: „EIA (Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí – pozn. red.) nás kryje“ (Hladík, MŽP), „Navrhuju to vytěžit“ (Síkela, MPO), dále aktivista v masce Petra Fialy upozorňoval na chybějící stanovisko premiéra k lomu Bílina.

Fotogalerie
13 fotografií