Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sirup vadí, listy máty ne. U Stanjury vysvětlují, na jakou vodu bude platit nižší DPH

Autor: ČTK - 
16. června 2023
15:57

Plánovaná snížená sazba DPH 12 procent má být při prodeji kohoutkové vody za předpokladu, že nebude ochucená například šťávou, sirupem nebo přidaným ovocem. Pro minerální i kojenecké vody bude platit základní sazba, stejně jako pro kávu s mlékem nebo se smetanou. Vyplývá to z návrhu vládního balíčku na konsolidaci veřejných financí. Ministerstvo financí (MF) přijalo připomínku na zařazení rostlinného mléka do snížené sazby spolu s kravským mlékem. Odmítlo připomínky, které by zařadily do snížené sazby dětské pleny nebo menstruační pomůcky.

Vládní balíček má nově sloučit sníženou sazbu DPH ze současných deseti a 15 procent na jednu 12procentní. Do té mají být zařazené mimo jiné potraviny nebo stravování v restauracích. Z vypořádání připomínek vyplývá, že všechny nealkoholické i alkoholické nápoje včetně točeného piva budou v sazbě 21 procent. Vláda také chce u alkoholických nápojů zvýšit spotřební daň na lihoviny, naopak u takzvaného tichého vína zůstane na nulové sazbě.

Výjimku u DPH na nápoje má mít voda z kohoutku, pro kterou má platit snížená sazba. V důvodové zprávě materiálu ministerstvo upozorňuje, že se to bude týkat pouze čisté vody bez příchutě. „Ledová tříšť vyrobená z kohoutkové vody a ochucená sirupem bude v základní sazbě daně,“ uvádí. Podle materiálu aplikaci snížené sazby ale nebrání přidání dekorace do sklenice nebo na sklenici s kohoutkovou vodou. „Příkladně v podobě lístků máty,“ píše ministerstvo.

Úleva pro alergiky a vegany

V původním návrhu se počítalo s výjimkou pouze pro kravské mléko, nově do snížené sazby mají patřit i rostlinné alternativy, jako jsou sojové nápoje, nápoje z ořechů, obilovin nebo na bázi semen, jako je například konopné mléko. Do snížené sazby budou patřit i ochucené verze nápojů, tedy například mléko s medem nebo mléčný koktejl se zmrzlinou. Platit to má i pro rostlinné alternativy. MF tak vyhovělo připomínkám ministerstev pro místní rozvoj a zdravotnictví, které argumentovalo tím, že v ČR trpí zhruba deset procent obyvatel alergií na laktózu. Zařazení minerálních a kojeneckých vod do nižší sazby požadoval Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Zařazení tamponů, vložek a dalších menstruačních pomůcek do nižší sazby DPH navrhovala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. V připomínkách se uvádělo, že ženy z nízkopříjmových skupin společnosti jsou v případě, kdy si nemohou dovolit tyto pomůcky zajišťovat, ohroženy takzvanou menstruační chudobou.

MF k připomínkám, kterým nevyhovělo, uvedlo, že směřují ke změně konsolidačních opatření, respektive navržená opatření přesahují, a nelze jim proto vyhovět. „Připomínky směřující k odstranění či podstatné změně části návrhu týkající se konsolidačních opatření nelze posuzovat odděleně od ostatních, neboť tato opatření jsou součástí dohodnutého kompromisu všech vládních stran a směřují k hlavnímu cíli navržené úpravy, a to snížení deficitního hospodaření státu,“ píše úřad v úvodu materiálu, kde se vyjadřuje k připomínkám.

Video  Tisková konference vlády k reformám a škrtům  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 17. června 2023 15:31 )

to jen fraška pokračuje, tu začali ministři ANO....udělali třetí sazbu DPH, aby v tom byl větší zmatek

Jaryn19 ( 17. června 2023 15:25 )

to potom není kohoutková voda, ale je to balená voda v PET lahvích

Jaryn19 ( 17. června 2023 15:10 )

balená voda bude v 21% procentech, co je na tom nepochopitelné????

jajas ( 17. června 2023 12:48 )

Radek Kychdes: Ale tato vláda, která se prezentovala tím, že zde udělá tzv.pořádek, tak měla možnost to napravit (stejně jakože, podle nich, napravila další věci....i když nevím které...). Takže měli možnost ukázat, jak vše zjednodušit a napravit po předchozí vládě...a nic....zamotávají se do toho čím dál víc.....

jajas ( 17. června 2023 12:45 )

Kdyby nebyla potřeba, pak se nepro­dává­....­.tak­že..­.je to čistá pitná voda, bezochucení a přesto je na ní 21% DPH....stále tam nevidím tu logiku, pokud ovšem Stanjura nějakou logiku obládá a uvědomuje si i. Hlavně, že chtěli "zjednidušit" DPH na pivo, teď se zapletli s vodou a tiskem (noviny, časopisy, knihy)­....ne­uvěři­telná fraška!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa