Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zpovědi Čechů, kteří zažili rhodoské peklo: Spánek na zemi, útěk jen v plavkách. A strach o holý život

  • Autor: Hynek Zdeněk,ČTK,lig,Reportéři Blesku - 
    25. 7. 2023
    05:00

    V boj o život se proměnila dovolená na ostrově Rhodos pro Alenu Záhorcovou ze Zlína. Hotel Stafilia Beach, ve kterém bydlela, shořel. Zůstala jí jen drobná hotovost. Za poslední peníze si koupila oblečení na cestu domů. Do Brna přiletěla v pondělí hodinu před polednem. Nebyla ani zdaleka jediná, nespočet českých turistů zažil letos asi tu nejstresovější dovolenou v životě. Jaké jsou jejich příběhy?

  • 1.Alena utíkala jen v plavkách

    „Prvních pět dnů to byla normální dovolená. V pátek začal padat popílek. V sobotu už padal hodně. Smrděli jsme, jako by nás někdo udil. Kolem druhé hodiny začala evakuace z našeho hotelu. Vedlejší hotel přitom evakuoval již ráno. Sbalili jsme si věci a s kufry utíkali na pláž,“ popsala úvod dramatu.

    Tam pro turisty připluly čluny. „Museli jsme tam ale nechat kufry. Neměli jsme ani čas z nich něco vytáhnout. Měla jsem tam třeba platební kartu, klíče od domu i dioptrické brýle,“ pokračovala turistka. Na sobě přitom měla jen plavky a lehký přehoz. V malém batůžku občanku a drobnou hotovost.

    Video  Požáry na Rhodosu: Chaos během evakuace turistů (22.7.2023)  - reprofoto Twitter AlertChannel
    Video se připravuje ...

    Kolem páté hodiny odpoledne rozeslal Čedok svým klientům zprávu, že jejich hotel může být evakuován. „To byla tedy informace, v tu dobu byl již v plamenech,“ upozornila Záhorcová.

    Ta přitom nechápe ani jiné kroky cestovky. „Musím se přiznat, že jsem byla v šoku, když do hotelu Stafilia Beach přijeli v pátek z České republiky noví turisté. „Proč je tam cestovka posílala, když věděla, že hrozí každým dnem evakuace?“

    Tito lidé se pak podle ní dostali do zoufalé situace. Měli na výběr, být v nějakém evakuačním hotelu bez špetky soukromí celý pobyt, nebo se vrátit domů. Cestovka jim přitom dřívější letenky nazpět nezajistila. Museli si je kupovat za své. Jejich cena přitom vyskočila za jediný den ze čtyř na jedenáct tisíc korun,“ upozornila Záhorcová.

    Sama trávila poslední dva dny dovolené v evakuačním hotelu Palace. „Nedostali jsme ručníky, ani toaletní potřeby, ale aspoň jsme měli zajištěné jídlo a pití a taky střechu nad hlavou. Byť jsme spali na zemi,“ popsala turistka podmínky.

    Alena Záhorcová ze Zlína se vrátila v pondělí z ostrova Rhodos. Zůstal jí jen batůžek. Dokonce neměla ani šaty, za poslední eura je koupila v evakuačním hotelu. Alena Záhorcová ze Zlína se vrátila v pondělí z ostrova Rhodos. Zůstal jí jen batůžek. Dokonce neměla ani šaty, za poslední eura je koupila v evakuačním hotelu. | Hynek Zdeněk

    Za poslední eura jsem si tam na sebe koupila aspoň nějaké oblečení. „Přišla jsem při požáru prakticky o vše. Jen brýle byly za 12 tisíc korun a další věci odhadem za dalších 10 až 15 tisíc korun. Ještě jsem to ani nespočítala,“ dodala.

  • 2.Vedlejší hotel lehl popelem

    V noci na pondělí přiletělo do Prahy z Rhodosu letadlo s dalšími evakuovanými turisty. „O žádné věci jsme nepřišli, máme všechno. Přišli jsme o dva dny dovolené, byli jsme rádi, že nás vypravili,“ řekly na letišti Blesku turistky Adéla Mikšíková a Blažena Holovská. 

    Další Češka s rodinou zas popsala, jak obrovské štěstí měli. „Celý hotel byl evakuován, ten vedle nás lehl popelem. Náš hotel nakonec tedy snad přežil, ale zavazadla nemáme, nemáme vůbec nic. Jen doklady se nám podařilo zachránit. Přespávali jsme ve sportovní hale, Řekové se o nás výborně postarali, úplně dokonalý servis. Jídlo, děti měly animační program, koupaly se v bazénu, to bylo fantastické, oblečení nám dovezli,“ popsala žena s tím, že s cestovní kanceláří byly potíže. „Za dva dny delegátka nedorazila, nic nám neřekla, museli jsme se postarat sami,“ uvedla. 

    Video  Požáry na Rhodosu: Přílet evakuovaných českých turistů do Prahy  - Blesk.cz - David Malík
    Video se připravuje ...

  • 3.Rozdrnčel se alarm, prchali jsme od oběda

    Při útěku před blížícími se plameny nestihla sbalit kufry ani popadnout cestovní doklady! Paní Daniela Poljaková z Prahy na Rhodosu trávila dovolenou se syny Teodorem (10) a Vildou (11), poplach je vyhnal od oběda. Drama se odehrálo o den dříve, než měla Daniela s chlapci po třítýdenním pobytu odjíždět z hotelu v Pefki nedaleko oblasti Lindos.

    Úprk odstartoval během oběda. „Již dřív jsme na obloze viděli hustý dým. Najednou přestala fungovat elektřina a rozezněl se alarm. Okamžitě jsme vyběhli z hotelu a vzali jen to, co jsme pobrali. Venku to vypadalo, jako by na útěku byli úplně všichni,“ popsala Blesku. Dopravu na letiště si na ostrově musela hledat sama. „Naštěstí se nám podařilo zajistit si místo na palubě repatriačního letu. Požár jsme pak viděli z letadla a byl to strašný pohled,“ dodala s úlevou, že je konečně v bezpečí.

  • 4.7 kilometrů pěšky s kufry

    Martina Gažiová (36) s dcerou Natálií (12) a synem Alexem (14) po návratu z Řecka. Martina Gažiová (36) s dcerou Natálií (12) a synem Alexem (14) po návratu z Řecka. | Blesk/Michal Charbulák

    Když v letovisku Kiotari pláž zahalil dým a kolem utíkali lidé s kufry, vyrazila Martina Gažiová (36) s dětmi Natálií (12) a Alexem (14) z moře do hotelu. Pobalili, co se dalo, a utíkali taky. S neúplně sbalenými věcmi se Martina vydala s dětmi do náhradního hotelu i kvůli chaosu v evakuaci pěšky.

    „Šli jsme asi sedm kilometrů, bez vody, bez jídla, v horku 44 °C, s kufry v rukou. V tom hotelu jsme čekali sedm hodin, pak nás převezli do jiného, kde jsme spali na zemi,“ popsala. Jednu noc pak rodina strávila na letišti. „Normální dovolená nám trvala den a půl, jinak jsme byli jako bezdomovci. Máme zkaženou dovolenou,“ řekla zklamaně Martina Gažiová. „Aspoň jsme si mohli z hotelu po uhašení ohně vzít ostatní věci. Jeli jsme tam taxíkem, policie nám to dovolila,“ dodala po příletu na letiště v Mošnově.

    Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
    Video se připravuje ...

  • 5.Den v tělocvičně, pak přišla spása

    Pět dnů si se svými vnoučaty (6 a 2) užíval dovolenou na Rhodosu Pavel Šikula (64). Poté se k hotelu Lindos Princess Beach přiblížil požár. „Přivanulo na nás šílené horko. Navíc poletoval popílek. Evakuovali nás do tělocvičny, kde jsme strávili den. Pak se stal malý zázrak a ubytovala nás nějaká místní paní. Dostali jsme nabídku odletět dřív, jenže do Prahy. Když máte dvě malé děti a auto v Brně, nevyužili jsme to,“ vysvětlil Šikula po včerejším příletu.

    Evakuace na řeckém ostrově Rhodos (červenec 2023) Evakuace na řeckém ostrově Rhodos (červenec 2023) | Reuters

  • 6.Z hradu sledovali dým

    S početnou rodinou vyrazila na ostrov Simona Pavlisková (39). Oheň sice jejich oblast nezasáhl, přesto mu byli v jednu chvíli nepříjemně blízko. „Naše dovolená proběhla, jak měla, ale jeden den jsme se vydali na kopec na jeden hrad, odkud byl rozhled. Ani ne pět kilometrů od nás se z lesa valil dým…“ řekla včera po příletu na mošnovské letiště.

  • 7.Smrdím od kouře

    Lenka Černá v pondělí přiletěla do Pardubic z dovolené z řeckého Rhodu. Stresovější dovolenou nezažila. Na sobě měla jen plavky a lehké letní šaty, na nohou žabky a jednu malou příruční tašku přes rameno. Víc osobních věcí nezachránila. Žena byla jednou z mnoha evakuovaných lidí, ostrov totiž zasáhly velké lesní požáry.

    „Smrdím od kouře, nemám klíče od auta ani od bytu. Kufr zůstal někde na pláži,“ řekla ČTK žena. Na Rhodos přiletěla s přáteli v pondělí, kdy ještě bylo vše v pořádku. V sobotu odpoledne je evakuovali z hotelu. Po souši už to ale nešlo, požár se tam šířil, lidé šli kus po pláži, tam je nabraly menší lodě.

    Návrat českých turistů z Rhodu. Návrat českých turistů z Rhodu. | ČTK/Vostárek Josef

    „Jeli jsme po vodě, zavazadlo jsem musela nechat na pláži. Hotel snad shořel, nevím. Jela jsem na dovolenou s Čedokem, ze začátku to byla bída, neměli jsme vůbec žádné informace, evakuace byla v režii hotelu a policie,“ řekla Černá.

  • 8.Luxusní hotely jako nouzový nocleh

    Ilona z České Třebové potvrzuje, že hotely, které nebyly zasažené, byly plné lidí, kteří potřebovali nouzový nocleh. O vážnosti situace ani nevěděla, jeden den přišla z pláže, na chodbách byli ubytovaní lidé. Kdyby jí rodina nepsala, co se děje, nic by netušila.

    „Byly to snad tisíce lidí, byly po jídelnách, po etážích, u bazénu, ve vestibulu. Čedok tam měl dva stánky, aby se o ně postaral. Byl to pětihvězdičkový hotel, nám ubytovaným poskytli tu hlavní restauraci, ostatním dali prostor všude, kde to šlo, dostali matrace, postýlky pro děti,“ řekla Ilona.

    Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 9.Užitečná čísla

    +420 222 264 240 (speciální linka ministerstva zahraničí pro turisty v Řecku)

    +30 694 473 37 69 (velvyslanectví v Aténách)

    Na letišti na ostrově Rhodos by měl od včerejška být k dispozici tým, který bude Čechům pomáhat s řešením problémů a s návratem domů

    Linky cestovních kanceláří:

    +420 296 184 910 (Čedok)

    +420 255 787 999 (DER Touristik, Exim, Fischer)

    +420 226 036 100 (Blue Style)

Mirka Nová ( 29. ledna 2024 21:08 )

Češi, kteří byli na Rhodosu v tomhle období, museli zažít opravdu těžké chvíle. Já jsem na svých cestách zažila už dost, ale naštěstí tohle mě ještě nepotkalo. Naposledy jsem byla v hotelu v Čechách a byla jsem maximálně spokojená. Při příjezdu mě hned upozornili na trezory z internetových stránek http­s://ww­w.ca­retra­de.cz­/hote­love-trezory/ na každém pokoji. Do něj jsem si uložila všechny cennosti po dobu mého pobytu.

delphina ( 25. července 2023 17:50 )

Ať jsou rádi,že žijí a měli se kam vrátit.Chápu,je to nepříjemné,ale v těch kufre­ch,pře­poklá­dám, neměli celoživotní úspory a majetek.Líto je mi mistnich,někteří přišli o všechno ,i o živobytí.

xxxx678 ( 25. července 2023 12:49 )

pragonos - Od jedné, jediné vracející jsem slyšela, to co píšu dole.Turisti se mají kam vrátit, ale místní přišli někteří o všechno. Je mi jich líto, páč to je tak pohostinný národ... řecké vesnice, hlavně.

krapotkin ( 25. července 2023 12:26 )

A on si z něj udělal taxíka pro kamarády z Turecka.

krapotkin ( 25. července 2023 12:24 )

Třeba válka na Ukrajině - to tu můžeme díky ukrajinskému premiérovi pochcípat hlady a jemu to bude fuk.

Zobrazit celou diskusi