Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Papež: Kompenzace nedostanou lidé ani cestovky. Smolek slíbil, že se to projedná

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. července 2023
14:12
Autor: pah, lig, vja - 
25. července 2023
13:08

Řada českých turistů vlivem běsnění požárů v Řecku přišla o větší či menší část své letní dovolené. Přestože za pobyt o určité délce cestovní kanceláři řádně zaplatili, nemají podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže nárok na jakékoliv kompenzace. „Nezaplatí za ně (za zájezdy) nikdo, protože to je věc, která není zaviněná fyzickou osobou ani právnickou osobou. To znamená, že lidé, kteří měli zkrácenou dovolenou, z hlediska zákona, nemají nárok na žádné odškodnění a my jako cestovní kanceláře v tuhle chvíli taky nemáme žádné nároky na žádné odškodnění,“ upozornil Papež ve studiu Blesku

Možné není se na podobnou eventualitu prý ani pojistit, jelikož podobné záležitosti pojišťovny zpravidla nepokrývají. „My jako cestovní kancelář v tuhle chvíli neseme všechny výdaje, které byly s tím spojené. Jdou samozřejmě na náš vrub a nikdo nám je nezaplatí, ale s tím se počítá, je to náš byznys a my s ním počítáme,“ nechal se slyšet místopředseda asociace.

S žalobami se cestovní kanceláře podle Papeže potýkají vcelku běžně, těžko s nastalou situací však mohou něco udělat. „Žalobami vyhrožují běžně nejenom cestovním kancelářím. Samozřejmě to je věc, která se bude asi v budoucnosti nějakým způsobem objevovat a řešit, na druhou stranu si myslím, že každý rozumný člověk musí pochopit, že když nastane živelná pohroma, tak se to dotkne prostě těch lidí, kterých se to dotýká a že to není záležitost, kterou by cestovní kancelář zavinila svoji vlastní činností,“ doufá ve střízlivé vidění skutečnosti v případě klientů.

Soudy by nejspíše v případě nutnosti dle slov místopředsedy asociace rozhodovaly vyloženě o vztahu cestovní kanceláře k živelné katastrofě. „Ty soudy potom budou rozhodovat jednoznačně o tom, zda cestovní kancelář mohla ovlivnit živelnou pohromu a myslím si, že cestovní kancelář nemůže ovlivnit živelnou pohromu,“ stojí si za svým Papež.

Podle vrchního ředitele právní a konzulární sekce ministerstva zahraničí Martina Smolka má cestovní ruch a záležitosti s ním spojené v gesci ministerstvo pro místní rozvoj. Přesto se tématu kompenzací zcela nevyhnul. „Toto není otázka na mě, toto je otázka na ministerstvo, které má gesci nad cestovním ruchem, což je ministerstvo pro místní rozvoj, ale samozřejmě se těm otázkám nemůžeme při těch pravidelných konzultacích s cestovními kancelářemi vyhnout,“ uvedl k problematice.

Na ministerstvu podle dostupných informací nezahálí a již se pustili do vypracování manuálu pro zklamané výletníky i cestovky. „My jsme to otázkou shodou okolností probírali dnes ráno s výsledkem, že stejně jako v případě covidu, tak ministerstvo vypracuje takový návod jak pro cestovní kanceláře, tak pro samotné cestovatele, jak v této konkrétní situaci postupovat, včetně příkladů,“ prozradil Smolek.

cid2000 ( 26. července 2023 13:24 )

Ono to odškodnění nebude až tak jednoduché jak si novináři a lidé představují.Bude to ještě dlouhé handrkování (rok a více) o slovíčka a oficiální statusy Řeckých-Českých úřadů, vlády atd. U soudu se hraje o každé slovíčko ze smlouvy ! Většinou úředníci, politici říkají alibisticky nic neříkající a zavazující slova jako např. ,, nedo­poru­čuji,­,...­...tím se nic neskazí. Ale říci ,, ANO,, nebo ,,NE,, dokáže jen někdo, kdo má opravdu velké slovo a nemá strach, nebojí se ,, ROZHODNOUT,, !!! Stačí jen nastoupit do letadla na Ruzyni a odletět,,.....už tím je splněno to, že jste odletěl na dovolenou !! To že již není váš hotel a shořel nevadí. Bylo splněno dle smlouvy,, cestovka dodržela dohodu a odcestoval jste,....to že není kam složit hlavu na Korfu nebo Rhodosu je již podružné, protože nikdo v úředních orgánů to jednoznačně nezakázal ....jsou jen neoficiální doporučení, které nic jednoznačně neřeknou/nedefinují !!Jo, ale něco jiného je, že neodletíte vůbec !!! Jóó, to již máte velkou šanci na odškodnění skoro 100% a to se, ale cestovkám samozřejmě nelíbí, takže se snaží vás narvat alespoň do letadla a odletět alespoň nad Brno....tím se splnilo zadání smlouvy o uskutečněné dovolené !! chápu cestovky,......aby vraceli tisícům lidí peníze za dovči je na bankrot.....,ale když, politici/úřady nic nezakazují, vlastně znamená.....,že je vše dovolené a nic nehrozí lidem, vše je bezpečné (to bude použito následně u soudu)! Politici jsou samozřejmě na straně podnikatelů z cestovního ruchu !!! A nebudou jim přeci kazit kšefty nějakým jednoznačným rozhodnutím, kterému všichni rozumí!! Politici mají strach udělat jednoznačné rozhodnutí,, zákaz,, i pouze platný na jeden týden nežli se situace v daných oblastech stabilizuje, ani tohle nedokáží ze strachu udělat !!Tak o čem se chcete bavit..........

lollo ( 25. července 2023 17:31 )

No jsem ráda, že nejsem v kůži těch lidí, které jste vyslali vy (cestovky) ještě v sobotu do centra požáru s tím, že tam vůbec nic nehrozí. Být jimi, tak rozhodně podám žalobu. Takový mekty si nechte. V Německu by si tohle dovolila cestovka jen jednou. Pak by měla navždy šmitec.

krapotkin ( 25. července 2023 17:11 )

Papež chrání své živitele - cestovky. Hlavní je, že kšefty kvetou. Po zkušenostech z dob minulých bych už nikdy s předraženou cestovkou nikam nejel.

Anifa ( 25. července 2023 17:08 )

Smolek slíbil, že se projedná, aby kompenzace za zkaženou dovolenou platil občan z daní ? Tak to by byl pan Papež ještě více vysmátý

Mr MRD ( 25. července 2023 16:24 )

Papež nebude nikdy říkat nic jiného.
Řešení je na straně státu. Podminit udělení licence CK, povinností vrátit plnou částku za zájezd do 48hodin před začátkem, bez udání důvodu a stávající jednání u Soudu označit za pokus o úmyslné poškození zdraví s následkem ve stádiu přípravy. Odebrat licence a koně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa