Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Cestovky jednaly správně a rychle, říká k Rhodosu šéfka asociace. „Požáry nemohly ovlivnit“

Aktualizováno -
27. července 2023
16:43
Autor: ČTK, lig, BLK - 
27. července 2023
15:24

Spory u soudu v souvislosti s požáry na řeckém ostrově Rhodos výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková neočekává. Cestovní kanceláře (CK) podle ní postupovaly správně a rychle. Navíc se jednalo o situaci, kterou CK nemohly ovlivnit, z právního hlediska o takzvaný zásah vyšší moci, řekla dnes ČTK. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ve středu vydalo přehled práv a povinností, které mají CK i jejich klienti v případě současné vlny požárů ve Středomoří.

Z Rhodu se musely kvůli požárům o víkendu evakuovat stovky Čechů. Podle výpovědí několika z nich i fotografií z místa čekali na letadla zpátky do Česka několik hodin, často také spali v hotelích nebo na letištích na podlaze.

„V případě požárů na jihu ostrova Rhodos cestovní kanceláře konaly a zajišťovaly klientům v řádu několika hodin náhradní ubytování. Podle mých informací často i ve vyšší kvalitě než měli sjednáno ve smlouvě o zájezdu. S ohledem na množství letů během neděle a pondělí čeští zákazníci cestovních kanceláří z jižní části ostrova odletěli domů, někteří si pobyt prodloužili či v něm pokračovali na severu ostrova. Na ostrově se nacházeli Češi cestující se zahraničními CK či na vlastní pěst, ležící na letišti tak mohli spadat do tohoto segmentu,“ uvedla Chaloupková.

Požár na Rhodu byl podle Chaloupkové mimořádnou událostí. Klienti tak zpravidla nemají právo na nápravu škod, které byly nad rámec uhrazených služeb, řekla. „Opakuji, cestovní kanceláře požár nezpůsobily a nemohly mu ani nijak zabránit,“ dodala.

Pokud je součástí zájezdu přeprava a nelze-li v důsledku mimořádných okolností zajistit návrat klienta domů, nese pořadatel náklady na nezbytné ubytování pokud možno v rovnocenné kategorii, jakou si klient původně zaplatil, a to nejvýše za tři noci. Toto omezení neplatí pro osoby se zdravotním postižením, s omezenou schopností pohybu či těhotné ženy, uvedlo MMR. Úřad ve svém materiálu mimo jiné rádi lidem v tom, za jakých okolností musí sami hradit storno poplatky nebo kdy mají nárok na slevu ze zájezdu.

Advokátka Lucie Marelová z advokátní kanceláře Pak & Švehelka již dříve upozornila na to, že je problematika velmi složitá, a svou situaci by proto klienti měli řešit individuálně. Uvedla však také, že pokud turisty CK do nebezpečné části Rhodu přepravila poté, co tam vypukl požár, mohou žádat o odškodnění újmy z narušení dovolené nebo náhradu za ztracená zavazadla. Nedostojí-li CK těmto závazkům, mohou se klienti obrátit na soud, dodala.

Zájem o dovolené na Rhodosu je nižší, vrátí se do normálu

Podle cestovních kanceláří zájem o dovolenou na Rhodosu navzdory požárům neklesne. Přestože je poptávka po něm aktuálně nižší, jakmile nebezpečí pomine, prodeje se vrátí na běžnou úroveň. Ukázaly to už jiné mimořádné události ve světě, řekli mluvčí.

„Ačkoli se nyní jedná opravdu o rozsáhlý požár, který citelně ovlivnil turismus na Rhodu, požáry se v Řecku, ale i v jiných zemích, objevují každé léto a neodráží se to na cenách zájezdů,“ řekla mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková. Poptávka po dovolené na Rhodu podle ní v posledních dnech klesla o více než polovinu, myslí si však, že jde o dočasný stav.

V souvislosti s požáry na Rhodu budou klienti v budoucnu pravděpodobně častěji než dosud volit dovolenou začátkem léta či ji posunou na září, řekla dále Jirušková. „Pro cestovní kanceláře je tento trend pozitivní, neboť se poptávka rozloží na celou sezonu a ne pouze do letních prázdnin,“ dodala.

Podle mluvčího CK Alexandria Petra Šatného bude vývoj poptávky a nabídky v případě Rhodu záležet také na tom, jak rychle bude pokračovat obnova jižní části ostrova, kde se požáry aktuálně vyskytují. „Lze očekávat, že některé hotely na jihu se ve first minute nabídce na příští léto neobjeví, což sníží celkovou kapacitu na ostrově,“ uvedl. Ani podle něj ceny zájezdů neklesnou, už v této sezoně hoteliéři či letecké společnosti bojovali s vysokou inflací, doplnil.

„Ceny zájezdů se stanovují na základě smluv s hotely, leteckými společnostmi či jinými dopravci, ovlivňuje je i kurz eura či dolaru, paliva a desítky dalších nákladů. Kontrakty se uzavírají s více než ročním předstihem,“ sdělila ČTK mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. Seznam destinací, kam Češi v létě jezdí rádi dovolenou, se podle ní dlouhodobě nemění. I proto si myslí, že klienti nebudou mít v budoucnu obavy na Rhodos odletět.

Mimořádné události, jako jsou požáry, představují pro CK podnikatelské riziko, se kterým je ale potřeba počítat, uvedla mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská. Upozornila na to, že velkou část zájezdů na letošní rok si klienti koupili ve first minute nabídce. Odmítá, že by Češi přestali chtít jezdit k moři. „Češi chtějí hotely v první řádě a přístup na pláž, protože my trpíme tím, že to moře nemáme. A tohle se podle mě jen tak nezmění,“ řekla.

Pokles zájmu o dovolené neukazují data CK Fischer a Exim Tours, podle mluvčího Jana Bezděka jsou celkové prodeje za posledních sedm dní meziročně o čtvrtinu vyšší. Část klientů chce na Rhodos odletět v pozdějším než původním termínu, řekl. „Pro příští rok si nemyslíme, že obavy z požárů budou nějak zásadně měnit nákupní chování našich klientů,“ uvedla ředitelka CK Travel Family Blanka Hrubá.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Mojmir Motycka ( 27. července 2023 21:22 )

Je jasne ze vzniklou situaci nemohly cestovky ovlivnit.
Zivelna pohroma to zcela jiste je.
Jenze, pokud to nebezpeci stale trva (resp. neskoncilo) a oni tam dovezou dalsi turisty s tim ze jim nedaji ani na vybranou, tak davaji jasne najevo ze ten stav za zadnou zivelnou pohromu uz nepovazuji a budou hradit veskere skody ktere jejich cinnosti turistum pripadne mohou vzniknout.

Zobrazit celou diskusi