Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Lidé jsou na plážích, dovolenou to nenarušuje.“ Cestovky hlásí zkrocení požárů v Turecku

Autor: ČTK, lig - 
27. července 2023
14:47

Klientům tuzemských cestovních kanceláří v požáry zasaženém Turecku, Chorvatsku a Itálii nehrozí nebezpečí, ubytovaní jsou mimo zasažené oblasti. ČTK to dnes řekli mluvčí CK. V dovolené podle nich lidé pokračují také na severu Rhodosu a Korfu. Hasiči v Turecku, Chorvatsku, Itálii i na řeckých ostrovech mají podle zástupců CK oheň pod kontrolou.

„Dnes nám přišla zpráva z Kemeru (Turecko), že je po všem. Z hor je vidět stoupající dým po požáru, ale není ani cítit, nijak nenarušuje dovolenou, lidé jsou na plážích,“ řekl ČTK mluvčí CK České kormidlo Aleš Kotek.

V letoviscích, jako jsou Alanya a Side, kde má firma aktuálně nejvíce lidí, podle něj nehoří.

Stejně jsou na tom také klienti v Chorvatsku a Itálii, uvedl Kotek. „Z Chorvatska ani z Itálie nemáme žádné zprávy o požárech v letoviscích nebo jejich okolí, tam probíhá dovolená zcela bez problémů,“ doplnil.

V Chorvatsku má CK podle Kotka obsazenou Istrii a Makarskou riviéru, v Itálii oblasti Veneto a Emilia-Romagna na severu.

„Všechny požáry v uvedených destinacích (Turecko, Chorvatsko, Itálie, Řecko) monitorujeme, ale nikde není oheň mimo kontrolu hasičů. Jde o lokalizovaná ohniska, která neohrožují turistické oblasti,“ sdělil ČTK mluvčí CK Fischer a Exim Tours Jan Bezděk.

Situace se v Turecku uklidnila rovněž podle mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanské. „Tam jsme měli tři hotely nachystány případně na evakuaci, ale je to tam v pořádku,“ uvedla.

Mluvčí CK se shodují na tom, že vyhlášení nouzového stavu pro celý Rhodos nebude mít na klienty v oblasti žádný vliv a jedná se pouze o administrativní krok, kterým se zrychlí opravy v požáry zasažené jižní části ostrova.

„Podle místních to je podobné jako v Česku a například při zadávání oprav se nemusí vypisovat zdlouhavé výběrové řízení, ale je možné určité zakázky rovnou ihned zadat konkrétní firmě či osobě, aby něco opravila, postavila, a tak dále,“ řekl mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Středomoří sužují lesní požáry, které vyvolala vlna nebývale horkého počasí. Hoří u chorvatského Dubrovníku, v okrese Kemer v Turecku nebo na Sicílii. Kvůli požárům na Rhodosu se o víkendu musely z ostrova evakuovat tisíce turistů. Ve středu byl pro celý ostrov vyhlášen nouzový stav.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi