Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Inferno na Rhodu: Expert varuje před nebezpečnými látkami ve vzduchu. Další turisty by tam neposílal

Autor: ČTK, lig - 
24. července 2023
15:45

Lidé, kteří prchají na řeckém ostrově Rhodos před ničivými požáry, vdechují ze vzduchu výrazné množství prachových částic, oxidů dusíku, benzoapyrenu i například oxidu uhelnatého. Vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina však uklidňuje, že krátkodobě zvýšená koncentrace těchto látek zdravému člověku neuškodí, řekl ČTK. Nepřijde mu však šťastné posílat na Rhodos další turisty, když požár není pod kontrolou a nikdo neví, jak se bude dál vyvíjet, a podmínky pro hoření jsou stále příznivé.

Zatím na ostrově fouká jižním až jihovýchodním směrem. „S ohledem na to, že začalo hořet v severní části, se požár rozšířil na další území ostrova. I v dalších dnech má panovat jasné počasí s vysokými teplotami,“ řekl Brzezina, který na svém twitteru zveřejňuje družicové snímky s vysvětlujícím komentářem. Odpoledne teploty na ostrově stoupají k 35 stupňům a mohou být i vyšší. A vítr intenzitě požáru nadále přidává. „Obvykle čím vyšší rychlost větru, tím lépe pro ovzduší, ale v případě požáru je tomu často naopak. Ten se při vyšší rychlosti proudění šíří rychleji a škodliviny se mohou dostat až tisíce kilometrů daleko,“ poznamenal Brzezina.

Například při nedávných požárech v Kanadě se dostala oblaka prachu až do Evropy. „Záleží na aktuálních rozptylových a meteorologických podmínkách, jakým směrem a jak daleko se znečištění bude šířit a zda se bude držet ve vyšších vrstvách atmosféry, kdy se to na míře znečištění u země neprojeví, nebo klesne k zemi,“ řekl Brzezina.

Loni například lidé v Praze cítili zápach z rozsáhlého požáru v Hřensku vzdáleného přes 120 kilometrů. Koncentrace byly zvýšené, ale krátkodobě. „Při novoročních ohňostrojích jsou krátkodobě často ještě výrazně vyšší, stejně tak když člověk sedí u táboráku,“ řekl Brzezina. Zdraví lidé se proto nemusejí bát krátkodobého znečištění, ačkoliv ani pro ně není žádoucí dýchat zvýšené koncentrace znečišťujících látek a může to být nepříjemné, například v podobě dráždění, kašle nebo bolesti hlavy. Vážnější problémy mohou pociťovat zranitelné skupiny, jako jsou malé děti, starší lidé či například astmatici.

Jak se bude v dalších dnech vyvíjet situace nejen na Rhodu, ale i na dalších řeckých ostrovech, kde se také rozhořely požáry, není vůbec jisté. „Ale riziko šíření požárů je vysoké,“ připomněl Brzezina vlnu veder, která v minulých dnech trápila velkou část Evropy. V jižní Evropě se teploty sahající ke 40 stupňům drží dosud. Deště bylo spíše méně, nebo neprší vůbec. „Riziko požárů je velmi vysoké i v Česku kvůli suchu a nedostatku srážek. Ale s ohledem na předpokládaný vývoj počasí bude už ve středu riziko citelně nižší. Podmínky se poměrně rychle mění,“ řekl Brzezina.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi