Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku přistála letadla s turisty z Rhodu zachváceného plameny. Některým se požáry vyhnuly

Aktualizováno -
24. července 2023
17:45
Autor: ČTK, lig - 
24. července 2023
15:04

 Na pražském letišti dnes kolem poledne přistála dvě letadla z požárem zasaženého řeckého ostrova Rhodos. Kolem 12:00 přiletěla pravidelná linka dopravce Smartwings, ve které byla větší část cestujících ze severní části ostrova, takže požár jejich dovolenou příliš neovlivnil. Cestující z druhého, a to repatriačního, letadla Smartwings, které vypravila cestovní kancelář a dorazilo do Prahy asi o hodinu později, se mnohdy nedostali ani do svého hotelu, přitom jim cestovní kanceláře před odletem řekly, že jejich pobyt je v bezpečné zóně. ČTK to řekli cestující na letišti po příletu.

Podle lidí, kteří přiletěli do Prahy, panuje na řeckém letišti chaos, rodiny s dětmi spí na zemi a nemají zajištěnou vodu ani jídlo. Mnozí cestující nechápou, proč na ostrov létají další turisté. Další letadlo na řecký ostrov odlétá dnes v 18:20 v rámci pravidelné linky.

„My jsme byli v severní části, takže nás to tolik neovlivnilo. Ale byl totální chaos na letišti, lidé se tam válí na zemi a nikdo se o ně nestará. Dneska jim tam snad dovezli vodu a nějaké potraviny, ale co jsme slyšeli od lidí, tak tam 48 hodin leželi na zemi, ani deky nedostali, leží venku a děti na kufrech,“ uvedl jeden z cestujících z řeckého Rhodu po příletu pravidelné linky na pražské letiště.

Další cestující Sergej vyšel z letadla bez zavazadel v tričku s nápisem Rhodos. Protože neměl nic na převlečení, tričko si musel koupit, řekl. Jeho hotel v Kiotari shořel, při evakuaci měl čas vzít děti a doklady. „Tak pět deset minut jsme měli na to opustit hotel. Pak jsme šli na pláž a nikdo nevěděl nic, všude bylo hodně kouře. Pak jsme se rozhodli jít na jih, ale nikdo nic neorganizoval,“ řekl. Lodě je pak zavezly do města Rhodos, kde strávili dva dny v krizovém ubytování v hotelu, kde spali na zemi. Po třech dnech na ostrově, kde měli původně strávit dvanáct dní, koupil letenky zpět do Prahy.

Repatriačním letem se vrátila rodina, která se po příletu o tomto víkendu nedostala ani do svého hotelu v Lindu. „Byli jsme kousek od letiště, dál nás nepustili,“ řekla žena. Po dvou dnech strávených v náhradních ubytováních jim volala cestovní kancelář, že pro ně má letenky do Česka. To, že na ostrově hoří, se dozvěděli podle ženiných slov 15 minut před nástupem do letadla v ČR. „Volali jsme v sobotu večer svojí cestovce, jestli máme odletět, že na jihu, kam jsme měli jet, hoří. Cestovka nám řekla, že můžeme v klidu odjet, že se to nás netýká. Nechápeme, že nás tam poslali,“ dodala. Rodina dodala, že to cestovní kancelář nezvládla, delegáti nebrali telefon a za celou dobu se s nimi neviděli. Místní delegáti jim podle ženy řekli, že nechápou, proč tam přilétají další a další turisté.

Další cestující má podobnou zkušenost. „My jsme odlétali v sobotu večer, kdy už jsme věděli, že tam hoří. A volali jsme cestovní kanceláři, aby nám řekli, ať tam neletíme. A oni nás tam poslali,“ řekla žena, která do Řecka cestovala s malou dcerou.

Repatriační let vypravila cestovní kancelář pro své klienty v zasažených oblastech řeckého ostrova. Český dopravce Smartwings obstaral všechny tři dnešní repatriační lety do Prahy, dva pro slovenské cestovní kanceláře a jeden let pro izraelskou leteckou společnost. Směrem z Prahy na Rhodos létá pravidelná linka Smartwings dvakrát denně, před 05:00 a v 18:20.

V Řecku se odehrála podle místní policie dosud největší evakuační operace. Způsobily ji lesní požáry, které vypukly na ostrově Rhodos a v sobotu dopoledne se kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým. Podle místních médií bylo evakuováno na 20.000 lidí, podle AFP na 30.000.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

lokii ( 24. července 2023 19:12 )

V tomhle pekle je fakt stesti, ze se povedlo vsechny dostat do bezpeci a snad jedine ztraty, ktere jsou, jsou ty materialni.
Je to neprijemne, ale ..... mnoho rodin je tam s detmi, takze nebezpeci pro ty male bylo mnohem vetsi.

Preji vam - a hlavne detem - hezky zbytek letnich dni a snad i ti nejmensi brzy zapomenou na tu hruzu, kterou mnozi zazili.

stařec ( 24. července 2023 16:25 )

Mohli být doma dříve ale vládní letadlo vozílo ukrajinského komika na výletě po evropě !!!!

Zobrazit celou diskusi