Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zanevřeli Češi na milovaný dovolenkový ráj? Do Chorvatska jezdí méně než loni

Autor: DVL, lig, BLK - 
27. července 2023
05:15

Nedávno internetem proletěla zpráva o tom, že se turistická sezona v Chorvatsku zadrhla. MZV ČR Blesk Zprávám tuto informaci potvrdilo – čeští turisté mají tento rok nižší zájem o dovolenou v oblíbené letní destinaci. Údajně za tím stojí vyšší ceny, které jsou důsledkem inflace, zavedení eura či pandemie. O cenách v restauracích a stáncích jsme již informovali dříve, ale jak je to s cenami v supermarketech? A co radí velvyslanec v Záhřebu Milan Hovorka?

Turistická sezona v Chorvatsku byla v červnu dobrá, nicméně nyní se ve svém vrcholu zadrhla, napsal nedávno chorvatský deník Slobodna Dalmacija. Je čím dál těžší zaplnit díry v kalendářích od malých pronajímatelů až po velké hoteliéry.

A co čeští turisté? „Pokud jde o české turisty, poslední data za leden až červen publikovaná Chorvatským turistickým sdružením ukazují na mírné poklesy příjezdů i noclehů proti stejnému období loňského rekordního roku,“ uvedla Mgr. Mariana Wernerová, zástupkyně tiskového mluvčí MZV ČR.

Chorvati se domnívají, že za sníženým zájmem stojí nárůst cen. „Jeden z důvodů by klidně mohla být naše známá nadutost, pokud jde o ceny - od těch v obchodech a pohostinství, přes velké hotely až po ty nejdrobnější služby. V době, kdy se informace šíří rychlostí světla, není třeba mnoho k tomu, aby se rozšířila zpráva, že trávit léto na Jadranu už vůbec není levné ani pro obyvatele zemí mnohem bohatších než Chorvatsko," píše splitský deník.

Viníkem prudkého nárůstu cen však není pouze vysoká inflace, napsala ČTK. Ceny narostly i po zavedení eura na začátku roku.

Podle MZV ČR však není zavedení eura jedním z hlavních důvodů nárůstu cen, ale stojí za tím ještě i pandemie. „To, že jsou ceny letos vyšší, než na jaké byli Češi a také další zahraniční turisté zvyklí v minulosti, souvisí primárně s inflací, které bylo Chorvatsko a další země vystaveny v důsledku energetické krize a dalších dopadů ruské agrese vůči Ukrajině. Vliv přijetí eura je okrajový a spíše nežli na zdražování má vliv na snazší porovnání cenových úrovní v Chorvatsku a v zemích platících jednotnou měnou. Svou roli ve vyšších cenách sehrávají i zvýšené náklady a výpadky, jimž hoteliéři a provozovatelé gastroslužeb čelili v minulých letech v souvislosti s pandemií,“ řekla Blesk Zprávám Wernerová.

Svou roli hraje také konkurence na trhu cestovního ruchu a velké ubytovací kapacity. „To, že se na turistických serverech ve větší míře objevují nabídky na tzv. last minute rezervace, respektive dochází k rušení rezervací, je pravděpodobně logický důsledek návratu konkurence na trh cestovního ruchu po pandemii. Zákazníci mohou opět vybírat z celé řady turistických destinací. Převis nabídky nad poptávkou a nižší obsazenost hotelů či apartmánů v Chorvatsku způsobily i výrazně vyšší ubytovací kapacity, a to až o několik desítek tisíc lůžek,“ dodala.

Ceny v supermarketech

Jak je to tedy s cenami potravin doopravdy? O tom, kolik stojí jídlo v restauracích či stáncích s občerstvením, jsme již informovali dříve tady a tady. Nyní se podíváme na ceny v supermarketech.

Svačina v podobě předpřipravených toustů lze pořídit za 3,24 eur (přibližně 78 Kč). Pomazánka stojí od 1,25 eur (přibližně 30 Kč), tavený sýr od 1,55 eur (přibližně 37 Kč) a máslo od 3,29 eur (přibližně 79 Kč). Balení šunky pak od 2,10 eur (přibližně 50 Kč) a nejmenší balení párků od 1,32 eur (přibližně 32 Kč).

Mrkev stojí 2,75 eur (přibližně 66 Kč), velká okurka 1,09 eur (přibližně 26 Kč), hlávkový salát 2,65 eur (přibližně 64 Kč), balená rajčata 3,05 eur (přibližně 73 Kč), nektarinka 1,69 eur (přibližně 41 Kč) a borůvky 3,25 eur (přibližně 77 Kč).

Pokud si chcete užít příjemný večer u moře, ceny vín tady začínají od 5,36 eur (přibližně 128 Kč). Nealkoholické nápoje jako džus stojí 1,81 eur (přibližně 43 Kč) a voda Jana 1,77 eur (přibližně 42 Kč).

V Chorvatsku také prodávají piva českých značek, například plechovka Kozla tady vyjde na 2,22 eur (přibližně 53 Kč) a Pilsner Urquell na 2,47 eur (přibližně 59 Kč). Ovocné pivo chorvatské značky stojí 2,35 eur (přibližně 56 Kč) a nizozemské pivo Heineken vyjde na 2,47 eur (přibližně 59 Kč).

Připravte si připlatit

„Rozhodnou-li se naši občané pro chorvatské pobřeží, mohou si být jisti, že je stále tak krásné, jak bývalo. Má svá specifika, která ho činí jedinečným a pro mnohé tak přitažlivým. Jistě, nemusí být ideální pro všechny příležitosti, například kvůli spíše kamenitým a oblázkovým nežli písčitým plážím. Určitě se naši občané mohou také těšit na tradiční chorvatskou pohostinnost. Platí však, že každý podnikatel v sektoru reaguje na vývoj situace. Snaží si přilepšit, tuší-li příležitost. Zlevňuje, vidí-li, že realita neodpovídá očekáváním. Musí být schopen vidět nejen současnou sezónu, ale budovat dlouhodobou perspektivu vztahu se zákazníky,“ řekl Blesk Zprávám velvyslanec v Záhřebu Milan Hovorka.

Mimo centra jsou však další stravovací možnosti, důležité je si dovolenou naplánovat. „Tak či onak, předností Chorvatska je, že nabízí širokou škálu různých cenových variací. Určitě je žádoucí věnovat potřebný čas výběru konkrétní destinace a také místu, kde jsou spotřebovávány služby. Chtějí-li turisté umocnit gastronomický zážitek atraktivitou lokace, musí být připraveni si připlatit. Ale ne úplně ve velkých vzdálenostech od center jsou další stravovací možnosti s přijatelnějšími cenovými relacemi. Každopádně přeji všem našim občanům krásnou dovolenou, ať už ji tráví kdekoli," poradil velvyslanec.

„A pokud se dostanou do potíží, mohou si být jisti, že tým velvyslanectví je tady pro ně,“ uzavřel Milan Hovorka.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?  - Videohub
Video se připravuje ...

Vuero ( 7. ledna 2024 15:57 )

V roce 2023 prijelo do Chorvatska o cca 10% vic lidi, nez v roce 2022. Nakinec se zkazalo, ze kdyz prestanou jezdit socky a burani z Ceska,vsem se jen ulevi.

Uživatel_5576366 ( 27. července 2023 11:23 )

Těsně po Jugoslávské válce jsme vyjeli na Korčulu. Všude rozstřílené domy, obchody prázdné, většinou zavřené. Bláhově jsme si mysleli, že pomáháme obnovit turistický ruch. Několikrát jsme se zastavili v malé hospůdce na kávu. Když jsme přišli potřetí, slyšeli jsme majitele jak říká: "Nic jim nedávej, jenom kafe tady pijí". Od té doby jsme do Chorvatska ani nepáchli.

bullshit ( 27. července 2023 08:38 )

Už bylo docela na čase. Byl jsem tam před mnoha léty a už tenkrát byly namachrovaní a neochotní. Kamenné pláže s mořskými ježky, jediná výhoda bylo čisté moře. Za vše se platily nesmysly a už tenkráte jsem se zařekl - nikdy více. Nyní čtu o velkém zdražení snad všeho. Je to jen nabídka / poptávka. Jednou ten hrnec trpělivosti přeteče ...

Zobrazit celou diskusi