Gradac je oblíbené letovisko na Makarské riviéře, kam každý rok zavítá velké množství turistů. Obec se nyní rozhodla skoncovat se zabíráním míst na pláži pomocí ručníků. Na sociální síti zveřejnila vesnice fotografie skupiny uklízečů, kteří nekompromisně likvidují opuštěné osušky. Akce proběhla v čase mezi půl šestou a půl sedmou ráno.

„Dnes brzy ráno provedli pracovití zaměstnanci magistrátu města Gradac odstranění ,plážových rekvizit‘. Znovu upozorňujeme, že nechávat ručníky či další věci přes noc na pláži bez dozoru je zakázáno!“ uvedli zástupci obce na facebooku.

Turisté krok vítají

Většina uživatelů v komentářích tento krok chválí. Kromě místních jednání magistrátu chválí i čeští turisté. „Skvělé. Každý rok jezdíme v září a každý rok jsou tam přes noc lehátka a ručníky. Je to k vzteku. Majitelé přijdou až po obědě kolikrát,“ postěžovala si Kateřina.

V jiných částech Chorvatska však zašli ještě dál. Pokud si necháte v letovisku Novi Vinodolski nedaleko Rijeky přes noc ručník na lehátku, můžete vyfasovat tučnou pokutu - v přepočtu ve výši až pěti tisíc korun.

Na ostrově Vir v zadarském souostroví neukáznění turisté za stejný přestupek zaplatí lehce přes 1600 korun.

Video
Video se připravuje ...

Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil. Andrea Ulagová

Fotogalerie
39 fotografií