Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požáry v Řecku: Pohotovost mají i evropské družice, snímkují postižené oblasti rychleji než normálně

Autor: vja - 
27. července 2023
05:00

Zatímco požáry v Řecku nadále pustoší krajinu i lidské příbytky, z oblohy řádění živlu sledují družice Evropské kosmické agentury, které ve snaze o co nejaktuálnější informování o pohybu ohně zvýšily frekvenci snímkování. V postižených oblastech tisíce obyvatel a rekreantů prchají před šířící se zkázou a zásahové týmy bojují s plameny, při pohledu shůry na ohniska požáru upozorňují výrazná šedá oblaka kouře. Na nasazení pokročilé vesmírné techniky upozornil server The National News.

Hasiči po celém Řecku bojují s více než stovkou požárů, což jim rozhodně neulehčuje momentální parné počasí. Teploty ve středu místy dosáhly až 48 °C.

Většina ohnisek požárů v Řecku se nachází na ostrovech, z nichž byl pravděpodobně nejvíce zasažen Rhodos. Místní správa se momentálně snaží evakuovat davy turistů a zároveň zachránit majetek místních obyvatel. Satelitní snímky pořízené evropskými družicemi ukázaly, že zplodiny z požárů se přes moře šíří jižním směrem do vzdálenosti několika kilometrů.

Zkázu způsobenou požárem zachytil také senzor určený k posouzení obsahu vody ve vegetaci. Senzor Sentinel Hub v krátkovlnném infračerveném pásmu ukazuje, jak v postižených oblastech mizí vláha. Průběh šíření nebezpečného živlu je možné sledovat rovněž na snímcích satelitů projektu Copernicus zřízeného Evropskou komisí. Na stránkách projektu zaměřeného na rapidní snímání se data pravidelně aktualizují, přičemž přidružen je i návod, jak finální mapy správně interpretovat.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi