Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ohnivé peklo na Rhodosu vyděsilo malou Emilku (5): Maminko, my tady umřeme?

Autor: pma, BLK - 
26. července 2023
10:00

Centrální částí řeckého ostrova Rhodos se od začátku minulého týdne šíří plameny. Téměř dvacet tisíc lidí muselo být z postižených oblastí evakuováno. Chaos a všudypřítomná panika doléhá i na děti, které jsou ze vzniklé situace v šoku. Své o tom ví i rodiče malé Emílie.

Britský manželský pár Joanna (35) a Jon (38) Hughesovi vyrazili spolu s pětiletou dcerkou Emilií na dovolenou na oblíbený řecký Rhodos, konkrétně do letoviska Kiotari. Příjemně strávený rodinný čas se ale během krátké doby proměnil ve zlý sen. 

Po nekontrolovatelném postupu plamenů napříč ostrovem musela být rodina podobně jako další tisíce turistů urychleně evakuována z hotelu. Během pár minut si museli sbalit nejnutnější věci a v extrémním horku šli hledat bezpečí.

Pomáhala policie i armáda

„Byli jsme tak vysoko a neměli jsme kam jít. V horách byly vidět plameny. Museli jsme jít dál, jinak by nás ten kouř pohltil,“ uvedla pro britský Daily Star Joanna.

Hughesovi měli nakonec štěstí. Po několika kilometrech došli k hotelu, kde evakuované shromažďovala armáda a policie. Jeden z policejních vozů následně převezl britskou rodinu do vzdálenějšího ubytovacího zařízení. Tam se Hughesovi spojili s německým párem, který měl k dispozici vypůjčené auto. S nimi se snažili ujet na letiště, aby se dostali co nejdříve zpět do Velké Británie.

Maminko, my umřeme?

„Byly tam děti zabalené v ručníku, bylo to strašné,“ svěřila se s otřesným zážitkem z Řecka Joanna. Vzniklá situace byla náročná nejen pro rodiče, ale samozřejmě i pro ratolesti, které byly zmatené a vystrašené. „Snažili jsme se držet pohromadě. Emilia chápala, že se děje něco špatného. Několikrát se mě zeptala, jestli tam umřeme. Na tuhle větu dlouho nezapomenu,“ přiznala Britka.

V současné chvíli je rodina v bezpečí v britském Murtonu. „Od té doby, co jsme se vrátili domů, jsem nepřestala plakat,“ dodala zničená Joanna.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Požáry na Rhodosu: Chaos během evakuace turistů (22. 7. 2023)  - reprofoto Twitter AlertChannel
Video se připravuje ...

EconEcon ( 26. července 2023 14:40 )

ano - s vašim názorem naprosto souhlasím. Všichni se předhánějí ve "srdcervoucích" nadpisech a článcích, jako by to mělo pomoci. Bohužel - je to tak - takové je počasí a že si někdo zaplatil dovolenou, kde to je rizikové - musí se sám starat o to, co s tím. Na to jsou CK, právníci a ne poťápaná Borhyová a Koranteng, kteří si z TN udělali "poradní kancelář". A že proletely bouřky Olomouckem a okolím, že se lidi topili v blátě a měli plné sklepy vody - to je vot Práááhy daleko - o tom se prostě mlčí.

Jan Kocián ( 26. července 2023 13:39 )

V oblasti evropského Středomoří mají 4 tlakové níže. Ve Španělsku, v Itálii, v Chorvatsku a v Rumunsku. Žádný "Heat Dome" ani žádná "tepelná kupole" tam není a nebyl/nebyla!

cid2000 ( 26. července 2023 13:20 )

Ono to odškodnění nebude až tak jednoduché jak si novináři a lidé představují.Bude to ještě dlouhé handrkování (rok a více) o slovíčka a oficiální statusy Řeckých-Českých úřadů, vlády atd. U soudu se hraje o každé slovíčko ze smlouvy ! Většinou úředníci, politici říkají alibisticky nic neříkající a zavazující slova jako např. ,, nedo­poru­čuji,­,...­...tím se nic neskazí. Ale říci ,, ANO,, nebo ,,NE,, dokáže jen někdo, kdo má opravdu velké slovo a nemá strach, nebojí se ,, ROZHODNOUT,, !!! Stačí jen nastoupit do letadla na Ruzyni a odletět,,.....už tím je splněno to, že jste odletěl na dovolenou !! To že již není váš hotel a shořel nevadí. Bylo splněno dle smlouvy,, cestovka dodržela dohodu a odcestoval jste,....to že není kam složit hlavu na Korfu nebo Rhodosu je již podružné, protože nikdo v úředních orgánů to jednoznačně nezakázal ....jsou jen neoficiální doporučení, které nic jednoznačně neřeknou/nedefinují !!Jo, ale něco jiného je, že neodletíte vůbec !!! Jóó, to již máte velkou šanci na odškodnění skoro 100% a to se, ale cestovkám samozřejmě nelíbí, takže se snaží vás narvat alespoň do letadla a odletět alespoň nad Brno....tím se splnilo zadání smlouvy o uskutečněné dovolené !! chápu cestovky,......aby vraceli tisícům lidí peníze za dovči je na bankrot.....,ale když, politici/úřady nic nezakazují, vlastně znamená.....,že je vše dovolené a nic nehrozí lidem, vše je bezpečné (to bude použito následně u soudu)! Politici jsou samozřejmě na straně podnikatelů z cestovního ruchu !!! A nebudou jim přeci kazit kšefty nějakým jednoznačným rozhodnutím, kterému všichni rozumí!! Politici mají strach udělat jednoznačné rozhodnutí,, zákaz,, i pouze platný na jeden týden nežli se situace v daných oblastech stabilizuje, ani tohle nedokáží ze strachu udělat !!Tak o čem se chcete bavit..........

Pipina Královská ( 26. července 2023 12:55 )

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣👍

Pipina Královská ( 26. července 2023 12:42 )

Doktor má pochopení, Vy ne Mr MRD

Zobrazit celou diskusi