Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novorozeně zachránili z trosek po zemětřesení: Sirotka vychová teta a strýc

Autor: ČTK - 
19. února 2023
14:08

Syrská holčička, která se narodila v troskách budovy zřícené po zemětřesení ve městě Džindiras, bude v péči své tety a strýce, informovala agentura Reuters. Zbytek dívčiny rodiny zahynul v troskách. 

Poté, co 6. února Turecko a Sýrii zasáhlo ničivé zemětření, záchránáři vyprostili ze sutin tisíce přeživších. Jednou z nich byla den po zkáze i novorozená dívenka, která byla se svou matkou ještě spojena pupeční šňůrou. Původně dostalo miminko jméno Aja, což v arabštině znamená „dar od boha“; příbuzní ji ale nyní dali jméno Áfra po její matce, kterou se nepodařilo vyprostit živou.

„Tato dívka pro nás znamená strašně moc, z její rodiny už nezbývá nikdo kromě tohoto miminka. Bude vzpomínkou pro mě, její tetu i všechny ostatní příbuzné ve vesnici jejího otce a matky,“ řekl Reuters Chalíl Savádí, strýc holčičky, který při rozhovoru s novináři držel v jedné ruce Áfru zabalenou v růžové dece a ve druhé ruce svou vlastní dceru v modré dece. „Budu je vychovávat společně,“ dodal strýc.

On i dívčina teta řekli, že než mohli Áfru v nemocnici vyzvednout, museli podstoupit test DNA, který prokázal pokrevní příbuznost. Novorozená Áfraa se dostala do povědomí světových médií díky videu, na kterém ji záchranáři vytahují z trosek, špinavou od prachu.

Ničivé zemětřesení zasáhlo severozápad Sýrie a jihovýchod Turecka minulý týden v pondělí, celkový počet obětí již překročil 46 000. V Sýrii odhady hovoří o zhruba 6000 obětech. Humanitární pracovníci v povstaleckých oblastech na severozápadě Sýrie si ve dnech po zemětřesení stěžovali na nedostatečnou pomoc ze strany OSN.

Město Džindiras nedaleko Halabu (Aleppa), kde záchranáři přeživší holčičku objevili, se také nachází v oblasti pod kontrolou povstalců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi