Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi, kteří míří na sever Rhodosu: „Cestovky tvrdí, že je to v pořádku...“

Aktualizováno -
25. července 2023
18:39
Autor: ČTK, lig - 
25. července 2023
14:47

Vážná situace na řeckém ostrově Rhodos, který zasáhly požáry, neodradila cestující, kteří tam dnes odpoledne odletěli pravidelným letem společnosti Eurowings. Její letoun Airbus A319 opustil druhý terminál pražského letiště po 14:45. Na odbavení na letiště dorazilo devět lidí, kolik dalších zvolilo možnost odbavení on-line, není známo. Cestující, které ČTK oslovila, zpravidla cestovali na severní část ostrova, který momentálně není požárem zasažen.

Cestovní kanceláře osloveným cestujícím nabídla možnost změny destinace a v případě evakuace také kompenzaci. Tuto možnost si ale nikdo z nich nepřipouští.

„Ještě dnes jsme byli v cestovní kanceláři a ptali se na situaci na ostrově a bylo nám řečeno, že je vše v pořádku. Dovolenou si jdeme užít a ničeho se nebojíme,“ řekl cestující Jan Ficaj, který na Rhodos letěl s cestovní agenturou Invia. Uvedl, že s ním dostatečně komunikovala a relevantně ho informovala. Do cestovatelského systému Drozd, který poskytuje aktuální upozornění k cestám a pobytu a který provozuje ministerstvo zahraničí, se nezaregistroval.

„Od kolegyně, která se v neděli vrátila, mám informace o tom, že na severu ostrova je vše v pořádku, což nám potvrdilo také ministerstvo zahraničí. Invia, přes kterou dovolenou zařizujeme, nám nabízela změnu destinace, ale bylo to tak komplikované, že jsme to raději neřešili,“ řekla další z cestujících. Zároveň dodala, že ne všem informacím o požárech věří, protože média nepopisují situaci v konkrétních oblastech ostrova.

„Situaci určitě nejde zlehčovat. V danou chvíli na ostrově to musí být otřesné, ale média nepředávají ucelené informace. Napíše se ‚Rhodos hoří' a tím to končí,“ dodala cestující.

Smartwings evidují žádosti o změnu destinace

Z pražského letiště na Rhodos létá pravidelnou linkou také český dopravce Smartwings. Podle mluvčí Vladimíry Dufkové pondělní oba dva lety z Prahy na řecký ostrov využilo shodně 139 cestujících, takže byly při kapacitě 189 míst z většiny zaplněny.

Dnes letěl Smartwings na Rhodos v 18:20. Dufková uvedla, že od začátku požárů na ostrově několik desítek lidí požádalo o změnu destinace či termínu v souvislosti se situací na ostrově. „Na naší zákaznické lince evidujeme zájem ze strany zákazníků o změnu rezervace na jiný termín letu nebo změnu destinace, což umožňujeme zdarma, případně s doplatkem rozdílu v cenách letenek,“ uvedla.

Nejpostiženější oblasti

Na Rhodosu hoří sedm dní a kvůli plamenům ostrov opustilo už tisíce turistů. Ministerstvo zahraničí turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené.

Na Rhodosu jsou aktuálně nejpostiženějšími oblastmi Asklipeio, Gennadi, Bati, Kalathos, Laerma, Malonas, Masari a Lindos, uvedl úřad v pondělí večer na webu. Na ostrově byly postiženy také oblasti Kiotari, Pylonas, Lardos, Peukous a Charaki. V těch jsou požáry momentálně patrně na ústupu a teoreticky pod kontrolou, situace je ale velmi proměnlivá. Celý ostrov Rhodos je zařazen do řeckého nejvyššího, pátého stupně požárního rizika.

Doporučení necestovat na celý Rhodos nezavedli

Od pondělí ministerstvo zahraničí neeviduje žádného českého turistu, který by aktuálně potřeboval asistenci při evakuaci z Řecka. Na dnešním tiskovém briefingu to oznámil vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničí Martin Smolek. Úřad neeviduje ani Čechy, kteří by u sebe neměli doklady.

Lety z Řecka do Česka se podle Smolka společně s cestovními kancelářemi daří odbavovat, nevznikají větší problémy. Nejedná se už o mimořádné linky. MZV nyní nezavede doporučení necestovat na celý ostrov Rhodos, řekl Smolek. Vychází při tvorbě doporučení z několika zdrojů. Situace na Rhodosu je podle něj nadále vážná, nicméně zdá se být stabilizovaná.

Od včerejšího dne (pondělí) nemáme evidovaného žádného českého turistu, který by aktuálně potřeboval nějakou naši asistenci typu evakuace. Dokonce jsme nezaznamenali žádného českého turistu, který by neměl u sebe doklady,“ uvedl Smolek.

„V současné chvíli poskytujeme konzulární pomoc přímo na letišti. Společně s delegáty cestovních kanceláří se nám daří podle mě velmi dobře všechny zpáteční lety odbavovat a nevzniká žádný větší problém,“ dodal ředitel.

Na Rhodosu je podle Smolka zhruba 4500 českých turistů, číslo se pro tento týden nejspíš ustálí. V celém Řecku, na ostrovech i pevninské části, je podle něj přibližně 9000 až 10 000 českých turistů.

MZV turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. Pro to nevydat zatím doporučení, aby lidé necestovali na celý ostrov Rhodos, se resort rozhodl na základě informací řeckých úřadů, dalších členských států Evropské unie i speciálního týmu na místě, který tvoří dva pracovníci MZV a dva styční hasičští důstojníci. Hotely na západě a severu ostrova podle Smolka nefungují v krizovém režimu, ale v běžném.

Cestovní kanceláře se podle Smolka řídí doporučeními MZV. „Neměli by vás poslat do oblasti, která je vyjmenovaná na webu MZV jako nejvíc zasažená,“ poznamenal. Zda odcestovat za daných podmínek na Rhodos, je podle Smolka volbou každého v kombinaci se smluvními podmínkami předem nasmlouvaného zájezdu. Zástupci ministerstva s cestovními kancelářemi jednají dvakrát denně, v kontaktu jsou nepřetržitě, řekl.

Podle Smolky nejsou správné informace, že by veškeré německé cestovní kanceláře zrušily lety na Rhodos. Jedná se podle něj jen o tu největší - TUI. Ostatní na ostrov létají, stejná je situace cestovních kanceláří z dalších států, dodal Smolka.

Situace v Řecku by se podle ředitele mohla uklidňovat. Z informací od řecké strany vyplývá, že pokud se nic nezmění, mohly by se od středy zlepšit povětrnostní podmínky, vítr by mohl zeslábnout.

Video  Požáry dál ničí Řecko. Jak situaci vidí zástupce cestovek a jak ministerstvo? A co kompenzace?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

msamec3 ( 26. července 2023 06:48 )

No tak zaprvé není normální aby člověk tam lítal když tam takhle hoří zadruhé cestovky to jsou zloději tak co byste chtěli a hlavně Češi čecho krade Čecha Místo aby si pomáhali tak prostě se okrádají to je debilní nátura Čechů

Jan Kocián ( 26. července 2023 00:19 )

"Heat Dome" neboli "tepelná kupole" znamená, že v zasažené velmi rozsáhlé oblasti je skoro bezvětří nebo vítr fouká jen slabě.

Na jihu Evropy fouká silný vítr! Na jihu Evropy žádný Heat Dome není. Na jihu Evropy žádná tepelná kupole není. Jedná se o chybu evropských meteorologů... kterou papouškují čeští meteorologové.

JaNat ( 25. července 2023 23:13 )

A Česko tam nepošle pomoc? Naše hasiče? Jo aha, to není Ukrajina, tak to nehoří.

Zobrazit celou diskusi