Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vládě začaly dva týdny prázdnin: Fiala do Chorvatska, Kupka pod stan. Co další vládní lídři?

Aktualizováno -
31. července 2023
13:07
Autor: ČTK, simao, BLK - 
31. července 2023
10:48

Na dva týdny se dnes zavřely dveře Strakovy akademie, ministři jsou ode dneška na dvoutýdenní dovolené. Vláda jako celek se na řádném zasedání sejde 16. srpna. Premiéra Petra Fialu (ODS) budou v jeho nepřítomnosti v případě potřeby zastupovat vicepremiéři Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL), kteří Blesku prozradili dovolenkové plány již dříve.

Mluvčí vlády Václav Smolka ČTK řekl, že předseda vlády Petr Fiala (ODS) bude dovolenou trávit částečně v Chorvatsku, kam jezdí pravidelně. Někteří ministři dovolenou využijí v celé délce, někteří se do úřadů vrátí dříve.

Žádný zvláštní úkol na prázdniny ministři podle Smolky nedostali. Poznamenal, že vládní dovolená bude jednou z nejkratších.

Většinou vládní prázdniny v minulých letech trvaly tři týdny. Po návratu se vláda vrátí k přípravě rozpočtu, čeká ji také další kolo obhajoby balíčku daňových a výdajových opatření ve Sněmovně. Schůze má začít 4. září.

„Pár dní bez elektřiny a tekoucí pitné vody v hlubokých lesích pod Ralskem - bez toho si už léto představit neumím,“ vzkázal na facebooku k začátku vládních prázdnin ministr obrany Martin Kupka (ODS) a přidal foto ze skautského tábora, kam vyrazil s manželkou.

„Jako každý jiný člověk, i já potřebuji nějaký odpočinek, takže já věřím, že budu mít dovolenou. Vládní prázdniny máme vyhlášené na začátek srpna,“ uvedl nedávno v pořadu Ptám se, pane premiére předseda vlády Fiala.

„Přiznám se, že se jako řada Čechů chystám do Chorvatska a těším se. Doufám, že se na tento pořad nedívá moje manželka, protože jak jste řekl, tak možná by to nemuselo vyjít, což by ji určitě nepotěšilo. Ale doufám, že vše vyjde a že se svou rodinou budu moci strávit nějaký čas u moře,“ říkal v době, kdy se vláda chystala na hájení vládního úsporného balíčku. Fialovi plán vyšel, do Chorvatska zamíří.

Před odjezdem na dovolenou Fiala na facebook umístil další vydání Otázek a odpovědí z Kramářovy vily.

Babiš s papoušky na Čapáku

Volna si však užívá i opozice. Expremiér a šéf ANO Andrej Babiš sdílel v pondělí video s papoušky z Farmy Čapí hnízdo.

Žně, rakouská jezera i Malá Fatra

Jak budou vládní prázdniny trávit další členové vlády, na to se Blesk ptal ve velké anketě.

„Budeme se staršími syny na kombajnu ve žních. Jezdím s kombajnem od roku 1998 a každý rok se na to těším. Sklízet úrodu je dobrá práce, kdy si člověk mentálně odpočine. S rodinou jezdíme společně na dovolenou během podzimu či jara, takže letos někam vyrazíme až na podzim,“ uvedl pro Blesk vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který bude v případě potřeby Fialu zastupovat.

„Chystám se s rodinou na týden na oblíbené místo do Rakouska, kde je vyžití pro naše malé děti, krásná příroda, hory i koupání. Pár dnů chceme strávit i na chalupě manželčiných rodičů na Vysočině,“ poznamenal dašlí vicepremiér Vít Rakušan (STAN), který je rovněž v případě potřeby připraven zaskočit za Fialu.

„Určitě chci být co nejvíc s manželkou a synem Bertíkem a dcerou Amélií, na které bohužel nemám kvůli práci tolik času. Vyrazíme někam kempovat v obytňáku z roku 1993. Chceme jako rodina navštívit i pár festivalů a navštívit naše rodiny v Budějovicích, Táboře a Jablonci,“ uvedl nejen k srpnovým plánům vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

„Dovolenou strávím s rodinou a přáteli tak jako každý rok na Slovensku, letos na Malé Fatře,“ vzkázal vicepremiér z TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Fiala v Blesku hájil balíček i miliony pro Michelin: Vyplatí se nám! A snad se nedívá manželka…  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. srpna 2023 12:36 )

Tady je nějaký slet absolventů zvláštní školy?

Jirik-ta ( 6. srpna 2023 11:55 )

Jirik-ta ( 6. srpna 2023 11:55 )

Jirik-ta ( 1. srpna 2023 07:52 )

dík 💖

oltec ( 31. července 2023 22:06 )

jesie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa