Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Macron s Brigitte, Biden či Čaputová a jejich letní plány: Kam vyráží čerpat síly zahraniční špičky?

  • Autor: vja - 
    26. 7. 2023
    05:00

    Léto je již téměř v polovině a spalující teploty přímo vybízí k tomu, vyrazit někam za vodou či jen tak relaxovat v blízkosti vodních ploch. Ne jinak to mají i špičky světové politiky, které po dnech plných stresu potřebují také čas od času „upustit páru“. Podívejte se, jak světoví političtí lídři tráví své „letní prázdniny“.

    Ne vždy však bývá dovolená státníků spojená jen s příjemnými záležitostmi. Pokud cestují častěji či volí obzvláště luxusní destinace, neujdou zpravidla oku svých politických soků i kritiků z řad veřejnosti, kteří se následně po právu dotazují například na náklady s rekreací spojené. 

    Na kolik daňové poplatníky vyjde výlet Emmanuela Macrona do tradičního letoviska francouzských prezidentů Fort de Brégançon a jak je možné, že Joe Biden strávil na dovolené téměř 40 % času od svého zvolení? Dočtete se v následujícím přehledu.

  • 1.Emmanuel Macron: Drahá „koupačka“

    Přestože Emmanuel Macron letošní léto ještě nikam na dovolenou nevyrazil, očekává se, že do měsíce se svou chotí Brigitte opět navštíví tradiční sídlo francouzských prezidentů Fort de Brégançon. Na rozdíl od svého předchůdce Francoise Hollanda Macron od nástupu do funkce zatím každoroční třítýdenní prázdniny v areálu středověké pobřežní pevnosti nevynechal.

    Fort de Brégançon, který se nachází na výběžku ve Středozemním moři přibližně na půli cesty mezi Marseille a Nice, je letním útočištěm francouzských prezidentů již od roku 1968, ne všichni však prázdninové destinaci vždy holdovali. Například Francois Hollande údajně chladné stěny historické pevnosti příliš v lásce neměl. V plánu dokonce vzhledem k vysokým nákladům na údržbu původně bylo i zpřístupnění památky pro veřejnost. Zmíněné snahy však byly po nástupu Macrona „smeteny ze stolu“.

    Macronovým evidentně letní sídlo na malém poloostrově v příjemném středozemním klimatu více než vyhovuje. V okolí přísně střeženého útočiště francouzský prezident se svou chotí Brigitte s oblibou řádí na vodním skútru. Převážně slunečné počasí pak přímo vybízí k opalování na místních skalnatých útesech.

    Údržba pobřežního „hradu“ podle portálu Capital vyjde francouzské daňové poplatníky ročně přibližně na 400 000 eur (asi 9,66 milionu korun). Samotná prezidentská dovolená pak také není úplně levnou záležitostí. Jenom zabezpečení výseku moře, kde si francouzský prezident užívá vodní radovánky, vyjde přibližně na 60 000 eur (téměř 1,45 milionu korun). „Náklady na koupel jsou zde vysoké,“ svěřil se svého času Hollande v publikaci o historii a zákulisí provozu pevnosti od Guillauma Dareta.

    Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Joe Biden: Skoro 40 % času na dovolené

    Republikánský národní výbor svědomitě mapuje, kolik dní dovolené si americký prezident Joe Biden vybral během svého působení v Bílém domě. „K 7. červenci 2023 strávil Biden 352 dní – 39,2 % jeho prezidentského období – na dovolené. Bidenův čas strávený odpočinkem hravě předčí prakticky všechny ostatní prezidenty v moderní historii,“ uvedl výbor v písemné zprávě sdílené s Inside the Beltway. Prezidentův poslední pobyt v Delaware o víkendu znamenal 74. cestu Bidena do jeho oblíbené destinace od nástupu do funkce, uvedl výbor.

    Americký prezident se spolu s první dámou Jill Bidenovou a dalšími členy rodiny vydal začátkem července slunit na pláž Rehoboth Beach v Delaware nedaleko svého letního sídla v sousedství North Shores. Podle očitých svědků na pláž první dáma dorazila s předstihem v obklopení tajných agentů. Prezident ji následoval s vlastním hloučkem osobních strážců.

    Prezidentský pár měl na pláži již připravená lehátka se slunečníky, přičemž vyletněný Biden za celou dobu podle všeho nesundal tričko, boty ani baseballovou kšiltovku. Příliš „bronzu“ tedy na rozdíl od své chotě, která se před ostrými slunečními paprsky chránila krémem na opalování, nenachytal.

    S manželkou prý Biden na pláži příliš nekomunikoval, namísto toho se údajně pohroužil do řady tiskovin neznámého obsahu. Zdá se, že prezidentský pár byl ve výsledku spokojen s tím, že tráví čas v těsné společnosti na čerstvém vzduchu, přičemž jeden s druhým zjevně nepotřeboval zrovna nic řešit. O nedávném výjezdu Bidenových informoval deník The Washington Times.

    Video  Kdo vládne USA? 7 věcí, které jste nevěděli o Joe Bidenovi  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 3.Zuzana Čaputová: Pohoda na festivalu

    Ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová hned zkraje prázdnin neopomněla tak trochu „upustit páru“. Se svým partnerem Jurajem Rizmanem se vydali mezi veřejnost na největší slovenský hudební festival Pohoda na Vojenském letišti Trenčín.

    V červencovém parnu se pár hojně fotil a diskutoval se svými příznivci, Čaputová následně i vystoupila na diskuzi v rámci festivalového programu. „Chci se dívat dopředu na ty politiky, kteří do politiky půjdou, nebo na ty slušné, kteří tam jsou. A my je tam máme. Stůjme za nimi, vyjadřujme jim podporu, dejme jim o sobě vědět. Je to důležité i pro ně. Někdy jsou ty chvíle ale hrozně těžké,“ sdělila přítomným. Obecně apelovala na ochranu demokracie a větší zapojení všech občanů do politického života.

    Aktivní životní styl slovenské hlavy státu není žádným tajemstvím. V minulém roce Čaputová s Rizmanem vyrazili například na cyklovýlet na jižní Moravu, kde během několika dní ujeli přibližně 240 kilometrů. „Bicykl je skvělý způsob, jak poznat krajinu a přitom udělat i něco pro své zdraví a životní prostředí,“ uvedla tenkrát slovenská prezidentka k jedné ze svých oblíbených volnočasových aktivit. Kam se za sportovním vyžitím slovenský prezidentský pár vydá letos, zůstává stále otázkou. Své plány na dovolenou totiž Čaputová neoznamuje dopředu, aby se vyhnula všudypřítomným objektivům kamer a fotoaparátů.

    Video  Sedm faktů, které jste dost možná nevěděli o Zuzaně Čaputové  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 4.Justin Trudeau: Kritika za drahou exotiku

    Do „teplých krajin“ si s rodinou rád pravidelně zalétne kanadský premiér Justin Trudeau. V uplynulém roce kanadský předseda vlády zatoužil po hřejivých slunečních paprscích o něco dříve, na dovolenou na Jamajku se tedy vydal již okolo Vánoc, prozradila televizní stanice CBC.

    Trudeau a jeho rodina strávili prázdniny v luxusním resortu na Jamajce, který patří movité rodině Petera Greena, jenž údajně před dvěma lety poskytl nezanedbatelný dar Nadaci Pierra Elliotta Trudeaua, zjistilo Radio-Canada.

    Premiérova mluvčí Ann-Clara Vaillancourtová uvedla, že podle zaběhnuté praxe Trudeauovi zaplatili hodnotu ekvivalentní komerčnímu letu do destinace, zbytek šel z peněz daňových poplatníků. Kvůli bezpečnosti musela rodina jako obvykle letět vládním speciálem. Pobyt Trudeauových v exkluzivním sídle stál kanadské daňové poplatníky podle dokumentů předložených v reakci na dotazy poslanců nejméně 162 000 dolarů (asi 2,67 milionu korun).

    Nelze vyloučit, že k moři se Trudeau vydá ještě ve zbytku léta. Trudeauovi ve chvílích volna totiž od roku 2019 během léta tradičně míří na Kostariku. Kanadský premiér zjevně létá do exotických destinací s oblibou, za což často sklízí od svých politických soků kritiku. Zejména v období, kdy se musí kanadská veřejnost potýkat s rostoucími cenami bydlení i zboží nezbytného pro každodenní fungování.

    Kanadský premiér Justin Trudeau Kanadský premiér Justin Trudeau | Reuters

  • 5.Barack Obama: Hvězdný oběd v Řecku

    Za antickými památkami a na oběd s hollywoodskou hvězdou zamířila do Řecka rodina bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Koncem června byl se svou manželkou Michelle a dcerami Sashou a Maliou exprezident USA zachycen při prohlídce Akropole v Aténách.

    Bývalá hlava Spojených států však nezůstala po celý svůj pobyt pouze v okolí hlavního řeckého města. Jen o několik dní později totiž Obamovy čekal oběd se známou filmovou hvězdou Tomem Hanksem a jeho manželkou Ritou Wilsonovou v přímořské restauraci na ostrově Sifnos. O události informoval britský deník Daily Mail, jehož fotografové pořídili několik snímků exprezidenta v blízkosti slavného herce.

    Podle dostupných informací nebyl Obama v Řecku tak úplně na dovolené. Bývalý prezident zamířil do Atén na setkání mladých lídrů Obamovy nadace. Na rodinu a „starého přítele“ Hankse si však čas udělal. Podle Daily Mailu se údajně skupina do malebné restaurace na Sifnu přesunula z jachty zakotvené poblíž.

    Není to přitom poprvé, co se Obama s Hanksem společně plavili na luxusní lodi. Obamovi si spolu s Hanksem užili dovolenou na palubě jachty hudebního magnáta Davea Geffena ve Francouzské Polynésii již během dubna roku 2017. Na zmíněné plavbě se k nim připojili také Oprah či Bruce Springsteen.

krapotkin ( 26. července 2023 11:35 )

Teď už stačí jen pár sebevražedných islámistů a máme vystaráno.

krapotkin ( 26. července 2023 11:34 )

Užívat ? Proč, vždyť pro Evropu nic neudělali.

Uživatel_5500418 ( 26. července 2023 09:02 )

Samí lepší ještě tam chybí ten náš expert generál brada.

msamec3 ( 26. července 2023 06:36 )

Paraziti celé Evropy jsou spolu

Zobrazit celou diskusi