NEJSOU CHRÁNĚNI

Je to populární mýtus, ale není to pravda – sršní ani vosí hnízda u nás nejsou zákonem chráněna. A tedy pokud vám překáží, můžete je zlikvidovat i vlastními silami. Odbornou firmu je ale lepší zavolat kvůli bezpečnosti.

VČELY JSOU JEDOVATĚJŠÍ NEŽ SRŠNI

Sršni jsou impozantní hmyzí tvorové, kteří vzbuzují respekt svou velikostí a hlasitým bzučením. Jedovatost sršního jedu je ale několikrát nižší než u včely medonosné. Na druhou stranu bodnutí více bolí. Jed totiž obsahuje neurotransmiter, který zesiluje nervové signály. Sršni navíc umí jed stříknout až 40 cm daleko.

DERATIZÁTOŘI POMOHOU

Kdo se chce pustit do odstranění sršního či vosího hnízda, měl by si dobře rozmyslet, zda na to stačí sám. Základní výbavou by měly být brýle, ochrana úst a nosu a pevný pytel na odpadky, do kterého musíte hnízdo i s jeho obyvateli co nejrychleji sklepnout a zavázat.

Speciální spreje, které tvory účinně ochromí či zahubí, totiž nejsou volně prodejné a dostane se k nim jen specializovaná deratizační firma. Pokud nechcete riskovat, že vás hmyz pobodá, obraťte se na profesionály. 

ZNALCI SI SRŠNĚ HÝČKAJÍ

Sršni jsou možná velcí, ale pokud nejste sadaři, kterým nakusují a znehodnocují zralé ovoce, mají na vaši zahradu vlastně jen pozitivní vliv. Larvy a sršní královna totiž spořádají velké množství bílkovin a ty získávají z menšího hmyzu, než jsou samy. Neúnavně loví komáry, mouchy i vosy, kterých spořádají kila. A pokud je něčím nenaštvete, nejsou agresivní.

Problém je, že za agresi považují, když se je mácháním snažíte odehnat. Pravděpodobnost, že vás ďobnou, když je necháte sednout na ruku, je několikanásobně nižší, než když je odháníte.

HASIČE NEVOLEJTE

Volat hasiče na sršně či vosy je běžná praxe. Není to ale v jejich popisu práce. Tento hmyz by měli likvidovat pouze za předpokladu, že hmyz zamoří nějaké veřejné prostranství a jde o ohrožení života. Ruku na srdce, ve většině případů to tak není.

VOSY SE DOŽÍVAJÍ MNOHEM DÉLE

Zatímco vosí dělnice žijí zhruba 6–8 měsíců, život sršně končí po 16–20 dnech.

HNÍZDO MŮŽETE VYČEKAT

Na podzim každé sršní hnízdo kompletně vymře a přežije jen královna, která ho v průběhu září opouští. Na jaře si založí hnízdo nové, ale kvůli přirozené obraně před parazity nejčastěji na jiném místě, než bylo posledně. Podobně jsou i vosí hnízda jednoletá a samice, které přezimují, zakládají nové hnízdo jinde než předchozí rok.

 

Video
Video se připravuje ...

Vyvracíme mýty o sršni obecné. Je mírumilovná a inteligentní! Videohub

Fotogalerie
6 fotografií