Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Paraziti zaplavili česká koupaliště: Cerkárie se zavrtají do kůže a způsobí nepříjemné problémy!

Autor: VaB, ČTK - 
17. července 2023
05:00

Spousta lidí si aktuální velmi teplé počasí nedokáže představit bez pobytu u vody. Někteří volí moře, jiní zase přírodní koupaliště, jezera nebo rybníky. Avšak i taková kratochvíle může skončit velmi nepříjemně. Některé vody totiž mohou obsahovat parazity, kteří se člověku zaryjí do kůže a způsobí vleklé problémy!

Tropické počasí v České republice stále pokračuje a vyhlídky na ochlazení jsou v nedohlednu. K tomu všemu jsou rozjeté prázdniny, spousta lidí proto vyráží na dovolené po celé republice. Mnoho z nich v tak teplých dnech hledá místa, kde by si mohli zaplavat a zchladit se. Ideální mohou být jezera, rybníky, biotopy nebo jiné přírodní koupaliště.

S cerkárií si tělo poradí

Mnoho z nich už bylo ale zavřeno kvůli cerkáriím, jako například koupací jezírko u přehrady České údolí v Plzni. Vinu na tom nesou parazité, kteří mohou plavcům pořádně znepříjemnit den. Životní cyklus ptačích motolic, které problém s cerkáriemi způsobují, zahrnuje dva hostitele – plže a ptáky. Do jezírka chodí divoké kachny, z jejichž trusu se uvolňují infekční stadia pro plže. A z těch se následně vyvíjejí cerkárie, které jsou uvolňovány do vody.

„Cerkárie se do kůže člověka zavrtávají omylem při hledání vhodného ptačího hostitele. Naše imunita je ale následně v kůži zachytí a zlikviduje, což se projeví jako kožní alergická reakce v místě, kde cerkárie do kůže pronikly,“ popisuje pro Blesk parazitoložka Jana Bulantová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. 

Co parazit, to pupínek

Po zavrtání cerkárie a jejím následném zlikvidování organismem vznikne na pokožce nejprve červená skvrnka, poté vystouplý pupínek, malé puchýřky a strup. „Zjednodušeně se dá říct, že co pupínek, to jedna nebo více cerkárií,“ doplňuje Bulantová. Může ale dojít i k lehce horším reakcím. „Při rozsáhlém napadení se kromě intenzivního svědění takto vzniklé vyrážky může infekce krátkodobě projevit i nespecifickými příznaky, jsou jimi zvýšená teplota nebo zduřelé mízní uzliny,“ vysvětluje parazitoložka.  

Jak se před nimi chránit?

Mast přímo na cerkárie není, pomáhají ale krémy proti medúzám nebo jiné s látkou niklosamid. „Léčba spočívá pouze v mírnění příznaků kožní alergické reakce, tedy hlavně svědění, nejčastěji pomocí antihistaminik nebo kortikosteroidů. Nejhorší jsou projevy prvních tři až pět dnů po infekci, u jedinců, kteří již cerkáriovou dermatitidu někdy prodělali, bývají projevy intenzivnější, vždy však záleží i na citlivosti každého jedince,“ doplňuje s tím, že mírnější infekce se obejdou bez léčby.

Na pozoru by měli být ale rodiče malých ratolestí, které ve vodě tráví značně více času než oni. „U dětí je reakce srovnatelná s dospělými, je však třeba vzít v úvahu, že děti tráví ve vodě obvykle delší čas než dospělí a zdržují se častěji v mělčinách, kde se mohou dostat do bližšího kontaktu přímo s plži vylučujícími cerkárie,“ varuje expertka.

Zbavit se jich nedá

Cerkárie ve vodě nepřežijí více jak jeden den, vodní plži ale každý den vytváří nové do doby, než zemřou. „Výskyt cerkárií je tedy přímo vázán na výskyt vhodných mezihostitelských vodních plžů,“ popisuje Bulantová. Je proto obtížné, nebo někdy až nemožné, se jich ve vodě zbavit. Občas se problém vyřeší bez pomoci člověka.

Jindy mohou biologové přistoupit k řešení, že plže vyloví. „Zásahy proti cerkáriové dermatitidě jsou nejčastěji zaměřené na likvidaci mezihostitelských plžů, kteří cerkárie produkují. U menších nádrží lze využít ručního sběru,“ doplňuje. A přesně takový způsob zvolili v plzeňském jezírku Škodaland. „Společně s brigádníky je naším cílem vylovit úplně všechny plže. Myslím, že to je reálné, ačkoliv jich zde podle odhadu bude více než tisícovka. Plži se ale potřebují pravidelně nadechnout nad hladinou, a proto se vynořují u břehů, kde je můžeme poměrně lehce sebrat," popsal bydrobiolog Jindřich Duras.

Aktuálně je zavřené například přírodní koupaliště Lhotka v Praze, areál Škodaland v Plzni, Proboštovský rybník u Teplic a Horní i Dolní Bělovodský rybník na Zlínsku. Za vším stojí výskyt cerkárií. 

jetuslunicko ( 17. července 2023 21:46 )

jak koupání miluji ať v širém moři,ve volné přírodě či na koupališti. A to aktivní plavání, žádné lenošení na lehátku či na pláži. Váš příspěvek, BEZ URÁŽKY, ale jste takový primitiv ?! Proč hned urážka lidí, co milují koupání u nás ve volné přírodě. Vy jste u moře zřejmě nonstop celé léto, a pokud Vaše představa plavání je 2x za rok se vyvalit u moře, či na koupališti na lehátku, je mi Vás líto. Máme přeci u nás mnoho nádherných lokalit, je stále co objevovat

gabreta ( 17. července 2023 21:41 )

Dal jsem to do překladače a ani ten to nezvládl!! Podle jazyka, bych řekl, že se koupeš v odpadní stoce!!

Anifa ( 17. července 2023 14:28 )

Jo paraziti zaplavili koupaliště hlavně v Německu, Holandsku, ale už se objevují i u nás. Buďte raději doma, je jich hodně, přibývají a roztahují se všude nejen ve vodě

trintin ( 17. července 2023 11:26 )

Paraziti zaplavili česká koupaliště?? Autorky článku straší občany, aby nechodili na koupaliště a koupali se pouze v rybníku?

krapotkin ( 17. července 2023 08:00 )

Tak už i koupaliště ? Já myslel, že mají vlastní bazény ve Strakovce.

Zobrazit celou diskusi