Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Porodní trauma může ovlivnit celý život. Lze se k němu prodýchat

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
12. července 2023
05:00

Téměř 30 let se věnuje psychiatr a psychoterapeut Milan Hrabánek holotropnímu dýchání. V roce 1994 se setkal se světoznámým americkým psychiatrem českého původu Stanislavem Grofem a naučil se metodu tzv. Grofova dýchání. Díky ní dokáže proniknout až k porodnímu traumatu. Co to je, a proč nás extrémně ovlivňuje, prozradil Hrabánek v rozhovoru pro Blesk Podcast.

Ještě v 90. letech pracoval Milan Hrabánek na protialkoholní léčebně v Opavě. Ačkoliv vynakládal nemalé úsilí, aby se jeho svěřenci vyléčili ze závislosti, výsledky nebyly dostatečné. Naopak velmi dobré výsledky měly na psychiatrické klinice v Plzni, kde aplikovali holotropní dýchaní. V této době Hrabánek sám zažíval psychospirituální krizi, jež popisuje tak, že „najednou zjišťujete, že to vaše vědomí, které máte nad tady tím světem, se vůbec neshoduje s tím, co prožíváte vnitřně,“ uvedl zakladatel opavského centra Holos.

Video  Blesk Podcast: Porodní trauma může ovlivnit celý život. Lze se k němu prodýchat  - pdc, bp, Červený, Chebotareva
Video se připravuje ...

V roce 1994 proto vyhledal Stanislava Grofa absolvoval u něj intenzivní trénink a stali se dokonce přátelé. Grof patří k nejvýznamnějším světovým psychiatrům, kdy nejprve v 60. letech pracoval s LSD a zkoumal léčebné vlastnosti této látky, jež je v současnosti klasifikovaná jako droga. Poté rozvinul holotropní dýchání v tzv. Grofovo dýchání, jehož prostřednictvím dokáže proniknout k různým traumatům. A jak popsal svého mentora a přítele Milan Hrabánek?

Trauma z porodu

„Stanislav má obrovský záběr. Je to velice chytrý člověk, který spojuje západní a východní kulturu, což je neobvyklé v tom pohledu vůbec na lidské a duševní zdraví. Vychází ve svém učení právě ze všech těchhle přístupů,“ skládal Hrabánek poklonu 92letém psychiatrovi. Díky Grofovu dýchání lze dnes léčit psychické nebo psychiatrické poruchy. „Ať už jsou to deprese, závislosti, poruchy příjmu potravy, ale i psychosomatická onemocnění, migrény, žaludeční vředy nebo neplodnost žen,“ dodal host podcastu. A co je holotropní nebo Grofovo dýchání?

Je to metoda, kterou můžete dělat sám s terapeutem nebo ve skupině dalších lidí. Při holotropním dýchání v leže se zavřenýma očima velmi rychle a hluboce dýcháte, díky čemuž se dostáváte hlouběji ve svém vědomí. Rozdíl mezi holotropním a Grofovým dýcháním je podle Hrabánka ten, že u Grofova dýchání se záměrně pracuje s porodními traumaty. Ty totiž mohou být natolik silná, že se mohou lidem vepsat na buněčnou úroveň a ovlivňovat lidi celoživotně.

Když se běžně po několika sezeních klient ve svém vědomí dostane do fáze svého porodu, může okusit širokou paletu pocitů a vjemů: „Zažívá nějakou agresi, či vztek nebo smutný pláč až po radostné emoce. Pak je tu rovina fyzická, kdy ten člověk opravdu může pociťovat hluboké stažení v oblasti krku nebo cítit tlak na hrudi, v oblasti spánku, jedná-li se třeba o porod kleštěmi nebo na tzv. korunní čakře, jak říkáme z toho ajurvedského pohledu. Kupříkladu tento zážitek je spojený s porodem typu zvonu. Takže těch zážitků fyzických je celá řada a člověk opravdu velice intenzivně vnímá, co se mu to děje,“ vysvětloval Milan Hrabánek.

Jak dál vypadá terapie pomocí Grofova léčení, jak díky němuž můžeme proniknout ke své původní energii, a co je to transpersonální kolektivní vědomí, prozradil psychiatr a psychoterapeut Milan Hrabánek v Blesk Podcast:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi