Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evropu svírá strach ze zákeřného viru: Smrtnost je až 40 procent, přenáší ho klíšťata

Evropu svírá strach ze zákeřného viru. Přenášejí ho klíšťata.
Evropu svírá strach ze zákeřného viru. Přenášejí ho klíšťata.  (Autor: Profimedia)
Autor: fik - 
12. července 2023
10:08

V posledních pár týdnech byl v Evropě opět zaznamenán výskyt smrtícího viru, který se běžně objevuje v Africe a na Středním východě. Nemoc se přenáší primárně kousnutím od klíštěte a smrtnost dosahuje 40%. Vědci varovali, že vir představuje hrozbu pro veřejné zdraví.

CCHF, Crimean-Congo hemorrhagic fever, v překladu krymsko-konžská hemoragická chřipka je virové onemocnění, které se obvykle vyskytuje v Africe, na Balkáně, na Středním východě a v Asii. Má úmrtnost mezi 10 - 40 %. Vědci v uplynulých týdnech zaznamenali několik případů ve Španělsku a odborníci se nyní obávají, že se vir dostane až do Spojeného království.

Španělsko oznámilo dva případy nákazy již v roce 2022, jeden z infikovaných zemřel. Informoval o tom dnes deník El País. Šlo o první případy lidí nakažených touto nemocí v západní Evropě.

Nemoc je způsobena nairovirem, onemocněním šířeným klíšťaty, ale nakazit se člověk může i při kontaktu s infikovanou krví nebo tkání skotu bezprostředně po porážce.

Podle informací deníku Daily Star se většina případů nakažených vyskytuje u lidí zapojených do živočišného průmyslu, jako jsou například pracovníci na jatkách nebo veterináři.

Příznaky mohou zahrnovat horečku, bolesti hlavy, svalů, zad, očí, zvracení, průjem, závratě a citlivost na světlo. Pacienti také mohou trpět silným krvácením z nosu a s postupující nemocí se na různých oblastech těla mohou tvořit rozsáhlé modřiny. 

Úmrtnost tohoto viru je podle Světové zdravotnické organizace přibližně 30% do dvou týdnů po infekci. U těch, kteří nemoc porazí, k zotavení dochází přibližně dva týdny po nástupu příznaků. 

Experti minulý týden Parlamentnímu výboru pro vědu, inovace a technologii sdělili, že je vysoce pravděpodobné, že se případy nákazy virem mohou objevit i ve Spojeném království. James Wood, vedoucí veterinární medicíny na Cambridgeské univerzitě, řekl, že by si nemoc v určitém okamžiku mohla najít cestu i do Spojeného království.

Video  Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?  - Videohub
Video se připravuje ...

kedris ( 15. července 2023 21:59 )

WHO je soukromá teroristická organizace, jednejte s ní podle toho

Milan Pravda ( 14. července 2023 09:58 )

...prenaseji(!!!) ho klis***.
Kdy to opravite, skolaci?

goldfly ( 14. července 2023 09:38 )

Milan Pravda ( 14. července 2023 08:48 )

Smrtnost ??? A co zivnost?? Nebo zdravnost???
Ktereho blbce Blesk zamestnava???

krapotkin ( 12. července 2023 23:01 )

Dle nařízení vlády se nesmíš dožít dalších 50 let. To by sis užíval penze nepřiměřeně dlouho. Vláda zločinců povolila jen 21,5 roku.

Zobrazit celou diskusi