Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neviditelní vetřelci v našem domově: Růžový povlak ve sprše i černé fleky na zdi, které zabíjí

  • Autor: štt - 
    9. 7. 2023
    08:20

    Plíseň je noční můrou snad každého. Najdeme je v lednici, na omítce, ale i na zahradě. Jak je ale rozlišit? Co znamenají černé chomáčky na zdi? Jak se zbavit zažloutlých kachliček? Následující přehled vám pomuže se mezi nimi vyznat.

  • 1.Černá plíseň

    Stachybotrys lze běžně pozorovat na vlhkých domovních zdech. Jedná se o poměrně rozšířený druh, jehož účinky na zdraví jsou podle serveru DailyMail velice nebezpečné. Dlouhodobé působení může vést k infekci dýchacích cest, astmatu a v ojedinělých případech i k úmrtí. Ve Velké Británii byl nedávno medializován jeden takový případ. Teprve dvouletá Awaab Ishaková dostala vážný otok krku a zemřela.

    Černá plíseň patří k nejnebezpečnějším. (ilustrační foto) Černá plíseň patří k nejnebezpečnějším. (ilustrační foto) | Profimedia

  • 2.Zelená plíseň

    Pokud jste někdy v lednici zapomněli otevřený jogurt dost dlouho, nejspíš jste se s tímto typem plísně setkali. Možná jste se dokonce pokoušeli zelené chmýří odkrojit, a tím potravinu zachránit. Bohužel tak tomu není. Houbu totiž netvoří pouze barevné spory, ale i „kořínky“ – tak zvané mycelium – které prorůstá zbytkem jídla. Proto je vždy lepší infikované jídlo vyhodit. Úplně ideální je umýt i celou lednici, jelikož plíseň nadále zůstává ve vzduchu a snadno se znovu rozmnoží.

    Když plíseň hraje všemi barvami, určitě sýr vyhoďte. Když plíseň hraje všemi barvami, určitě sýr vyhoďte. | Shutterstock.com

  • 3.Růžová a fialová plíseň

    Růžovou "plíseň"  nejčastěji najdeme v koupelně. Drží ve spárách dlaždiček. Uvozovky jsou zde ovšem na místě - jde totiž o bakterie jménem Serratia.  Ity jsou ovšem nebezpečné. Mohou způsobit sepsi, která se projevuje ve formě horečky, či zimnice. A jak se růžových fleků zbavit? Dostatkem dezinfekčních a jiných čistících prostředků.

    Fusarium má nafialovělou barvu. Tato plíseň není tolik obvyklá, ale lze ji najít na zvlhlé omítce. Nicméně se špatně přenáší vzduchem a nedaří se jí uchytit na jiných površích.

    S růžově zbarvenou plísní se lze nejčastěji setkat v koupelně. S růžově zbarvenou plísní se lze nejčastěji setkat v koupelně. | kineticoswfl.com

  • 4.Žlutá a oranžová plíseň

    Stemphylium a Epicoccum se celkem běžně vyskytují v domácnostech. Pokud máte na zahradě cokoliv z pytloviny, či konopí, lze je tam najít. Pro tyto houby je typické, že potřebují nejen vlhko, ale i dostatek slunečního světla. Napadají i živé rostliny. Určitě jste již někdy slyšeli například o rzi travní.

    Některé plísně potřebují k životu UV záření. Některé plísně potřebují k životu UV záření. | profimedia.cz

  • 5.Modrá plíseň

    Ne všechny plísně jsou životu nebezpečné. Některé se využívají v potravinářství a říká se jim proto ušlechtilé. Naleznete je v běžných sýrech jako niva či gorgonzola. Právě slanost a kyselost mléčných výrobků brání produkování toxinů. Za typickou barvu může druh s názvem Penicillium, z nějž se vyrábí i známá antibiotika.

    Některé plísně se používají v potravinářském průmyslu. Některé plísně se používají v potravinářském průmyslu. | scom

  • 6.Bílá plíseň

    Existuje mnoho typů bílých plísní, ale Cladosporium je jedním z nejčastějších, které se v domácnostech vyskytují. Stejně jako Aspergillus se i tento typ může šířit vzduchem a obvykle jej najdeme ve vlhkých prostorách, jako jsou sklepy, koupelny nebo půdy. Tyto druhy nebývají pro člověka příliš nebezpečná. Naopak druh Isaria farinosa parazituje na mnoha škůdcích a používá se v hubících přípravcích.

    Bílé plísně nebývají příliš nebezpečné. (ilustrační foto) Bílé plísně nebývají příliš nebezpečné. (ilustrační foto) | Blesk - Jana Ulrichová

  • 7.Galerie

Heryk ( 14. července 2023 17:13 )

Doma celkem s plísněmi bojujeme, je to peklo, jsme ve starém baráku, tak teďka přes léto co to jde, tak furt větráme, aby jsme odbourali co nejvíc vlhkosti a samozřejmě se proti nim snažíme i v některých místech bojovat dezinfekčními přípravky. Něco jsem si k tomu přečetl i tady http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/in­stitut­zdra­veho­bydle­ni/pos­ts/pfb­id0h9s­UktW5­1PwrC6­oSkGyF­BxHzfY­Pydck2­Ms5Cu­UtK5H­kXqHFb­V6JeC­dDeK­qzn7Sm­tl, ale je to prostě boj na dlouhou trať, hold jen nepolevit.

Mr MRD ( 9. července 2023 14:06 )

No to je na žalobu na český vzdělávací systém.

Milan Pravda ( 9. července 2023 09:45 )

...fleky zabijeji!!
Naucte se cesky !!!

Zobrazit celou diskusi