Tomáš se na lahodnou jarní houbu kačenku českou vydal s kamarádem do lesů na Benešovsku. Celý den na oblíbených lokalitách vynesl pět napěchovaných košů překrásných exemplářů kačenky. Když se však se svou radostí pochlubil na sociálních sítích, setkal se i se slovy o nenažranosti a dotazy, zda neplundruje les a zda zbude dost potravy pro lesní zvířata.

„Myslím, že jsme s kamarádem našli tak pouhé procento hub z celé jedné lokality, i na zvířátka zbude,“ uklidňuje Tomáš Růžička, který se za houbami místy doslova plazil v hustém porostu. Houbař také soudí, že slova o plundrovaní lesa jsou jen bledou závistí. Se svým nálezem má jasné plány. Něco se nasuší, něco půjde na mrazák a zbytek rodině a kamarádům. Podle šťastného houbaře jsou letos podmínky pro růst kačenky ideální.

Záměna s ucháčem obecným

Nezkušení houbaři ale mohou kačenku českou zaměnit za ucháče obecného. Jako se to stalo paní Aleně, která po jeho konzumaci putovala do nemocnice. „Ucháč obecný je za syrova prudce jedovatý a nedostatečně tepelně upravený může způsobit i smrtelnou otravu. Obsahuje nebezpečný gyromitrin, ale i hydraziny, které jsou navíc karcinogenní. Ve špatně větratelné místnosti může nastat otrava i ze samotných výparů,“ upozorňuje na svém webu NaturAtlas mykolog a fotograf hub Jaroslav Malý.

Podle toxikologa RNDr. Jaroslava Klána v případě záměny naštěstí pomůže, pokud jsme ucháče důkladně tepelně zpracovali. „Musí se opravdu aspoň 15 minut podusit, ideálně na tuku. Je to podobný případ jako václavka," vysvětluje Klán.

Kromě kačenky české či smržů mohou houbaři narazit i na další výbornou jarní houbu- čirůvku májovku. Chce vědět, co dalšího roste? Podívejte se ZDE

 

Video
Video se připravuje ...

Houby, které vypadají jako z jiného světa 

Fotogalerie
11 fotografií