Konzumace kačenky totiž může u některých lidí vyvolat intoleranci. „Mnoho lidí kačenky sbírá, někteří je i prodávají a neuvědomují si, že to pro ně může představovat problém. Kačenka nepatří mezi kodexové houby, nesmí se tedy prodávat a dokáže způsobit stavy podobající se pravým otravám,“ důrazně upozorňuje mykolog Jaroslav Malý.

Společným jmenovatelem otravy je podle odborníka olejovitá konzistence tmavě hnědočerného zbarvení stolice i zvratků. „Uvažuje se o tom, že se jedná o nějakou souvislost s játry. V některých případech je zejména zvracení velmi intenzivní a může být doprovázené neurologickými obtížemi různého charakteru,“ upřesňuje Malý.

O intoleranci ví i Jitka

Na kačenku českou pravidelně vyráží například Jitka Krupková. Tentokrát houbařila v okolí Ústí nad Labem a vedlo se jí skvěle. Kačenky, na které narazila, měly velikost téměř lidské dlaně. „Jsou největší, co jsem dosud našla. Pro růst totiž mají vhodné podmínky. Je dostatek vlhka i příznivé teploty,“ raduje se Jitka. Jak ale sama s úsměvem přiznává, v lese je o jarní houbu doslova boj. „Musím být rychlejší než divočáci, vyhrabávají je z listí a žerou,“ popisuje Jitka Krupková.

O intoleranci u kačenky české ví a sama je obezřetná. „Nemůžu je jíst často. V malém množství a delším intervalu ale ano,“ říká zkušená houbařka.

Případů je mnoho

Podle mykologa Malého, který tyto případy dlouhodobě sleduje, jsou intolerance u kačenky české poměrně časté. „Osobně jsem přišel do styku s 58 případy lidí, kterým bylo po kačenkách více či méně špatně, přičemž z tohoto množství lidí se zhruba ve dvaceti procentech případů jednalo o poměrně závažné stavy, silně připomínající pravé typy otrav. Navíc na sítích zaznamenávám, že je těch případů podstatně více,“ upozorňuje mykolog.

Problémy klidně až po 10 letech

Zarážející je podle odborníka také fakt, že se tato intolerance může dostavit třeba až po deseti letech! „Zhruba u šedesáti procent lidí se projevuje po dvou až třech konzumacích, v patnácti procentech hned napoprvé a ve čtvrtině případů po delší době, která může trvat i několik let,“ vysvětluje Jaroslav Malý a důrazně také varuje před sběrem kačenek, které mají vláčný změklý klobouk a oranžový třeň. „Takovéto plodnice způsobují také žaludeční problémy, ovšem jiného charakteru. Jedná se o tzv. nepravé otravy,“ uzavírá mykolog.

Video
Video se připravuje ...

Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? Videohub

Fotogalerie
11 fotografií