„Dnes jsem šla po týdnu na své místo a myslím, že tam opravdu nikdo jiný nechodí,“ popsala pro Blesk.cz spokojená houbařka. Své úlovky hledá v osikových hájcích, pod planými třešněmi, v ostružiní a dalších porostech, ideálně s vápenným podložím. „Je to víceméně o znalosti biotopu a pak o štěstí a správném načasování,“ upřesňuje Petra, která houbaří se svou fenkou Jexee. 

Podle zkušených houbařů na kačenku českou ovšem nenarazíme všude. Pátrat musíme spíše v nižších polohách. Šanci máme na Benešovsku, Mladoboleslavsku, úspěch hlásí houbaři i na Karlštejnsku či v Ústeckém kraji. Naopak na Šumavě se růst této jarní houby očekává až koncem dubna.

Z kačenek, které mají mezi odborníky pověst delikatesy, paní Petra připravuje hned několik jídel. „Dávám je do masové směsi na topinky, s kuřecím masem k nokům, ale nejraději máme kačenky ve smetanové omáčce ke steakům,“ upřesňuje.

Petřin recept na omáčku ke steakům

Postup:

  • Na pánev dáme kousek másla a lžičku olivového oleje, přidáme jemně nakrájenou cibulku a nakrájené kačenky.
  • Chvíli restujeme, přidáme lžíci sójové omáčky a podlijeme vysokoprocentní smetanou.
  • Necháme provařit a lehce zredukovat, dochutíme solí a pepřem a přidáme čerstvou petrželku. Podáváme s oblíbenými steaky a pečenými brambory

 

Video
Video se připravuje ...

Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub? Videohub

Fotogalerie
13 fotografií