„Dnes jsem šla po týdnu na své místo a myslím, že tam opravdu nikdo jiný nechodí,“ popsala pro Blesk.cz spokojená houbařka. Své úlovky hledá v osikových hájcích, pod planými třešněmi, v ostružiní a dalších porostech, ideálně s vápenným podložím. „Je to víceméně o znalosti biotopu a pak o štěstí a správném načasování,“ upřesňuje Petra, která houbaří se svou fenkou Jexee.
Podle zkušených houbařů na kačenku českou ovšem nenarazíme všude. Pátrat musíme spíše v nižších polohách. Šanci máme na Benešovsku, Mladoboleslavsku, úspěch hlásí houbaři i na Karlštejnsku či v Ústeckém kraji. Naopak na Šumavě se růst této jarní houby očekává až koncem dubna.
Z kačenek, které mají mezi odborníky pověst delikatesy, paní Petra připravuje hned několik jídel. „Dávám je do masové směsi na topinky, s kuřecím masem k nokům, ale nejraději máme kačenky ve smetanové omáčce ke steakům,“ upřesňuje.
Petřin recept na omáčku ke steakům
Postup:
- Na pánev dáme kousek másla a lžičku olivového oleje, přidáme jemně nakrájenou cibulku a nakrájené kačenky.
- Chvíli restujeme, přidáme lžíci sójové omáčky a podlijeme vysokoprocentní smetanou.
- Necháme provařit a lehce zredukovat, dochutíme solí a pepřem a přidáme čerstvou petrželku. Podáváme s oblíbenými steaky a pečenými brambory
Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub? Videohub