Podle informací Toxikologického informačního střediska stoupl počet předávkovaných pacientů za poslední dva roky o 494, počet sebevražedných pokusů pak o 255 případů! To ale zdaleka nemusí být konečné číslo. „Jedná se jen o případy, které jsme konzultovali, nejedná se o všechna předávkování paracetamolem v České republice. Například pokud lékaři vědí, jak postupovat, nepotřebují konzultovat TIS,“ vysvětluje pro Blesk.cz počty otrav vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska Kateřina Kotíková.

Pozor na kombinace

K předávkování dochází jednak v rámci pokusu o demonstrační či úmyslnou sebevraždu, často však i vlastní nepozorností pacienta. Nesledujeme bezpečnou dávku léku, jsme netrpěliví a v touze po rychlé úlevě si k obvyklému prášku přidáme ještě i tak dobře známý lék z reklamy v televizi. Tak ale snadno uděláme chybu.

„Paracetamol nejde dohromady s léky, které obsahují podobné či dokonce shodné složení léčivých látek, včetně léků vázaných na předpis. Toto doporučení se netýká pouze tablet, ale též „horkých nápojů“, sirupů či čípků s obsahem paracetamolu, které jsou v lékárnách rovněž dostupné,“ vysvětluje Mgr. Michaela Bažantová, lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory (ČLnK)

Vedle omezení kombinace léků existuje také nezanedbatelná skupina pacientů, kteří léčivé přípravky s paracetamolem užívat nesmějí vůbec. Jsou to lidé, kteří mají na léčivo alergii, nebo ti, kteří mají poškozená játra či v nedávné době prodělali jaterní onemocnění, včetně žloutenky.

Nebezpečný alkohol

Najdou se i pacienti, kteří se z viróz léčí zároveň lékem s paracetamolem a k tomu si přidají domácí medicínu v podobě grogu či čaje se slivovicí. „Současné užívání paracetamolu s alkoholem je však nebezpečné, stejně nebezpečné je také užití paracetamolu po konzumaci alkoholu, třeba na příznaky kocoviny.  Paracetamol sám o sobě není toxický, ale jeho produkt, který v našem těle vzniká, ano. Ten musí odstranit játra. Při současné přítomnosti alkoholu však játra tuto činnost vyvíjet nemohou. Proto je důležité nekombinovat paracetamol s alkoholem,“ upozorňuje dále Michaela Bažantová, podle které chronický alkoholismus zvyšuje toxicitu paracetamolu o 50 až 70 procent.

S kocovinou ne

Před užitím paracetamolu v kombinaci s alkoholem důrazně varuje i vedoucí lékař Anesteziologického oddělení pražského IKEMu Pavel Vychodil. „Nejhůře jsou na tom alkoholici, protože u nás je alkohol velmi dobře přijímán a velká část populace s ním problém má a ani to neví. U lidí, kteří alkohol užívají pravidelně, dají si denně svá tři piva, nebo dvě tři skleničky vína, je toxická už výrazně nižší dávka paracetamolu. Rozhodně ho také nikdy neužívejte při kocovině, jde o velké riziko,“ vysvětluje lékař.

Kolik léků denně?

Bezpečná denní dávka paracetamolu pro pacienta staršího 12 let a vážícího minimálně 40 kg je 500 mg (1 tableta), při hmotnosti nad 60 kg 1000 mg paracetamolu (2 tablety). Celková denní dávka by neměla překročit 4000 mg – tedy 8 tablet. Interval mezi jednotlivými dávkami musí být minimálně 4 hodiny.

„Vyšší dávka nebo nahromadění paracetamolu v těle vlivem kratších intervalů mezi dávkami s sebou už nese riziko předávkování. Hranice mezi léčebnou a toxickou dávkou paracetamolu je opravdu malá,“ upozorňuje dále lékárnice Michaela Bažantová.

Jak poznat předávkování?

Předávkování paracetamolem se projevuje nechutenstvím, nevolností, zvracením a ospalostí, které mohou být mylně zaměňovány za příznaky nachlazení. Později, po dvou až pěti dnech, se rozvinou příznaky poškození jater, jako je žloutenka či bolest v pravém podžebří, a méně často i ledvin a dalších životně důležitých orgánů. Podle anesteziologa Pavla Vychodila pacient poté upadá do bezvědomí a umírá na jaterní selhání v důsledku celkového metabolického rozvratu. Pokud je otrava neléčená, pacient do týdne umírá.

Kdy hrozí transplantace

V případě předávkování je vhodné neodkladně informovat svého lékaře a obrátit se na Toxikologické informační středisko. Existuje bezpečné antidotum (protijed), které musí být podáno co nejdříve. Závažné a pokročilé postižení jater vlivem otravy paracetamolem je často řešitelné už jen neodkladnou transplantací tohoto orgánu.

„Se závažnými otravami paracetamolem se setkáváme pravidelně, ale pokud se pacient dostane do nemocnice včas, jsou naštěstí většinou dobře léčitelné, na rozdíl třeba od otrav houbami. Pokud je pacient hospitalizován později, třeba po dvou dnech od požití vysoké dávky, kdy už došlo k výraznému poškození jater, tak potom je možná jejich transplantace. Za poslední dva roky ale nepamatuji, že bychom někoho v IKEMu kvůli paracetamolu akutně transplantovali,“ uzavírá anesteziolog Pavel Vychodil.

Víte, jak správně užívat paracetamol? Udělejte si krátký test!

Počet předávkovaných pacientů v dotazech TIS

  • Rok 2020: 305
  • Rok 2021: 608
  • Rok 2022: 799

Počet sebevražedných pokusů paracetamolem v dotazech TIS

  • Rok 2020: 180
  • Rok 2021: 331
  • Rok 2022: 435

 

Video
Video se připravuje ...

Cirhóza jater: příčiny, příznaky a léčba Videohub

Fotogalerie
24 fotografií