Zatím nejsou k dispozici detailní výsledky. Již nyní je ale zřejmé, že šlo o ptačí chřipku. O jaký šlo přesně subtyp, budeme vědět zřejmě za pár dnů,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Rackové jen výjimečně

Úhyn racků na tuto nemoc byl přitom donedávna naprosto výjimečný. „Až v poslední době nám obdobné zprávy zaslali kolegové z Francie a Nizozemska. Dosud hynuly jiné druhy ptactva,“ upřesnil mluvčí SVS.

Pro obyvatele regionu nákaza zatím neznamená žádné významné restrikce. „Budeme pouze informovat chovatele v této oblasti, že se u volně žijícího ptactva nákaza objevila, a varovat je, aby zamezili kontaktu chované drůbeže s volně žijícími ptáky,“ upřesnil Vorlíček.


V blízkosti Mutěnic se nachází asi třicet rybníků. Uhynulá těla byla u Třetího Zbrodu, který je v této soustavě s plochou 35 ha největší. Tyto rybníky se staly jedním z největších hnízdišť racka chechtavého v ČR. Podle ornitologů tam hnízdní asi tři tisíce párů.

VIDEO: V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, museli utratit statisíce slepic.

Video
Video se připravuje ...

V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, musí utratit statisíce slepic. HZS PK, Drony SIT

Fotogalerie
4 fotografie