Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Extrémní zdražování vajec v Česku: Ptačí chřipka a vysoko zastropované ceny energií, míní Prouza

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. března 2023
15:29
Autor: Pavlína Horáková, vol, lig - 
13. března 2023
14:35

Vejce v Česku zdražila nejvíce v celé Evropě. Ceny dalších potravin, ale i pohonných hmot dále rostou a naše země se stále potýká s dvojcifernou inflací, která je vyšší než očekávání České národní banky. Ministerstvo, zemědělci, obchodníci i potravináři se navzájem dohadují, kdo za drahé potraviny nese zodpovědnost a řešení je zatím v nedohlednu. Co s tím? Nejen to bylo tématem Epicentra Blesku s šéfem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.

„Výroba potravin je od zemědělství, přes potravinářství až po obchody, energeticky velmi náročný byznys. A tím, že jsou v  Česku energie pořád zastropované hodně vysoko, prodražuje to celou výrobu potravin,“ má jasno Prouza. „Tam, kde je třeba zastropování cen energií na 60 až 70 % té české výše, je produkce výrazně levnější, “ dodává.

Jako druhý zásadní problém jakožto zástupce obchodníků vnímá logicky vysokou DPH: „V Česku máme nejvyšší DPH na potraviny, všichni známe nulu DPH na potraviny v Polsku, ale Německo je na sedmi procentech, Slováci na deseti, v Česku je to 15 %. A jsme jediná země na světě, kde máte DPH na točené pivo nižší než na ovoce nebo zeleninu.“

Dopad ptačí chřipky

V případě vajíček, kde u nás aktuálně cena roste nejrychleji z celé Evropy, přispěla k nepříznivé situaci navíc ještě ptačí chřipka: „Vybíjely se tu chovy a najednou všichni vědí, že budou bojovat o mnohem méně českých vajíček. A vajíčka jsou jedna z věcí, kde se lidi hodně dívají na původ. Chtějí česká vejce. Takže ten nedostatek táhne cenu nahoru o to víc,“ zdůvodňuje prezident Svazu ochodu a cestovního ruchu. Přidává, že v řadě zemí se na rozdíl od nás v mnoha případech spolehli na desinfikování povrchu vajec.

„Navíc chov nosnic je zase energeticky velmi náročný byznys. V těch chovných prostorách musíte intenzivně topit, používáte tu velmi drahou elektřinu. Takže zase bohužel ta cena elektřiny vstupuje do komodity, jako je vajíčko,“ zdůvodňuje Prouza.

Video  epi Tomáš Prouza  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

LuCo ( 13. března 2023 18:28 )

Takže velikonoce zrušit!

levicove-smegma ( 13. března 2023 15:50 )

Ale Agrofert má za loňský rok zisk vyšší, než stát ušetří snížením valorizací důchodů.

verka1 ( 13. března 2023 15:19 )

Potraviny budou levnější říká ministr zemědělství. Tak uvidíme o kolik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa