Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dvě ženy si na Kroměřížsku spletly medvědí česnek s ocúnem: Ve vážném stavu skončily v nemocnici

Autor: ČTK, VaB - 
24. dubna 2023
16:16

Kroměřížská nemocnice přijala dvě pacientky po otravě ocúnem. Spletly si ho s medvědím česnekem. Obě ženy byly přijaty ve vážném stavu, zatímco jedna již byla přemístěna na standardní oddělení, druhá stále zůstává na jednotce intenzivní péče.

„Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,“ uvedl primář interního oddělení Pavel Třeštík. První známkou otravy bývá úporné zvracení a průjem. U dětí je situace složitější v tom, že příznaky se projeví později.

Lidé, kteří ocún omylem požijí, by měli podle primáře okamžitě vyvolat zvracení, užít černé uhlí a volat sanitku. „Listy medvědího česneku mají česnekové aroma, jsou bohaté na silici, sirné složky a čpavek. Chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér. Medvědí česnek se však bohužel dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné, požití může mít až fatální následky,“ uvedla mluvčí.

Případ dvou hospitalizovaných žen po otravě ocúnem je podle mluvčí v Kroměřížské nemocnici ojedinělý. V posledních dvou desítkách let byl pacient kvůli otravě ocúnem v nemocnici jen v roce 2017.

Video  Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 24. dubna 2023 20:18 )

Ja sem myslel jako voditko, aby si to lide nepletli...tady je nekdo jeste oznaqci za fetaky

nick55 ( 24. dubna 2023 17:03 )

Stačí si zadat do vyhledávače

nick55 ( 24. dubna 2023 17:03 )

Vynikající je " česnek podivný ", v Praze je ho plná Letná, Petřín, Šárka, vyráží dřív než medvěd, ten už by se sbírat neměl, když žene do květu. http­s://ww­w.ire­ceptar­.cz/zah­rada/­cesnek-podivny-30000524.html

sorgedoktor ( 24. dubna 2023 16:34 )

Tech fotek mohlo byt vice...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání