Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Není tragédie jako tragédie: Obamu překvapil zájem o ztracenou ponorku. A zmínil utonulé migranty

Autor: ČTK - 
23. června 2023
15:37

Bývalý americký prezident Barack Obama označil za neobhajitelnou míru pozornosti, které se celosvětově dostalo tragédii turistické ponorky Titan ve srovnání se stovkami pohřešovaných z potopené lodi s migranty. O čtvrtečním projevu, který Obama pronesl na konferenci v Řecku, informovala agentura Anadolu. Obama v něm mimo jiné vyzval k zamyšlení se nad podmínkami, které vedou zoufalé lidi k cestě do Evropy, a řekl, že není možné je i nadále ignorovat.

Obě tragédie se odehrály v rozpětí pouhých několika dnů. Přeplněná loď s migranty se potopila 14. června během plavby z Libye do Itálie v Jónském moři. Podle odhadů bylo na palubě 700 migrantů. Ponorka s pětičlennou posádkou, jejíž úmrtí ve čtvrtek několik hodin po Obamově projevu potvrdila americká pobřežní stráž, se pohřešovala od neděle 18. června.

„O potenciální tragédii s ponorkou informují média po celém světě takřka minutu po minutě. Je to pochopitelné, protože všichni chceme a modlíme se, aby se ty lidi podařilo zachránit. Ale že se (ponorce) dostává mnohem větší pozornosti oproti 700 lidem z potopené lodi, je neobhajitelné,“ uvedl bývalý americký prezident na konferenci Nadace Stavrose Niarchose v Aténách.

Zachránit se po potopení lodi s migranty podařilo pouhých 104 pasažérů. Oficiální bilance tragédie v Jónském moři hovoří o 82 mrtvých. Pohřešují se stovky dalších. Přes 350 lidí na palubě bylo podle pákistánského ministerstva vnitra z Pákistánu. Mezi přeživšími je z této jihoasijské země 12 osob. Další zachránění lidé jsou Egypťané, Syřané, Afghánci a Palestinci.

Někteří z přeživších popsali otřesné podmínky na lodi před ztroskotáním. Většina cestujících neměla přístup k vodě a potravinám a byla zavřená v podpalubí. Ti, kteří neměli prostředky na podplacení převáděčů, neměli šanci se dostat na horní palubu, posádka jim v tom bránila bitím, uvedla agentura AP.

Devět egyptských občanů, které úřady podezřívají, že způsobili jedno z nejhorších námořních neštěstí ve Středozemním moři, předstoupilo před soud ve městě Kalamata v úterý. Čelí obvinění ze členství v pašerácké skupině, zabití a zavinění ztroskotání lodi. Všichni před soudem popřeli, že by se jakkoli provinili, uvedla agentura Reuters.

Řecká pobřežní stráž čelí kritice, že se nepokusila migranty zachránit před potopením jejich plavidla. Stráž naopak argumentuje tím, že migranti pomoc odmítli a trvali na pokračování v plavbě do Itálie.

Video  Paul-Henri Nargeolet krátce předtím, než nastoupil na osudné plavidlo  - TikTok
Video se připravuje ...

Petra Fořt Pčolarová ( 24. června 2023 01:52 )

Yvetta Zlínská ( 23. června 2023 21:32 )

Ať zaleze a neotravuje. Co mě zajimá, je jen moje věc.

kralovna-vsech-mori ( 23. června 2023 20:33 )

Jó Obamo, kdyby se na těch člunech přepravovali miliardáři z afriky do Evropy tak bysme jim taky věnovali pozornost.

lucie13 ( 23. června 2023 20:32 )

USA pořádá ty své mírotvorné mise a odnese to Evropa. Ti ilegálové moc dobře vědí, co dělají. Chtějí do sociálního systému nejbohatších evropských zemí. K tomu tu z nudy zabíjí, znásilňují a vylepšují si kapesné prodejem drog.
I taková malá zem, jako je Rakousko, má smutnou bilanci v průměru 3 mrtvých žen za měsíc. O zmláceným a skupinově znásilněných nemluvě.
Zkuste si bez pasu přivandrovat do Emirátů a dožadovat se svých práv…

JaNat ( 23. června 2023 20:23 )

Zobrazit celou diskusi