Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bude generální stávka? Odboráře naštval vládní balíček. Středula: Míří proti zaměstnancům i důchodcům

Aktualizováno -
11. května 2023
17:25
Autor: ČTK - 
11. května 2023
16:37

Odbory ostře kritizují vládní konsolidační balíček a návrh změn penzí. Podle nich míří proti zaměstnancům a jejich rodinám i proti důchodcům. Novinářům to dnes řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Předáci zmiňují zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru, obnovení nemocenského pojištění zaměstnanců, zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů či pozdější odchod do penze a snížení nových důchodů. Vedení nejsilnějšího odborového svazu KOVO podle svého předáka Romana Ďurča začíná prosazovat v podnicích vyhlášení stávkové pohotovosti. Vyzývá k ní i ostatní svazy.

„Neslyšeli jsme slovo o tom, jak vláda inflaci sníží, návrhy, které se přinášejí, inflaci zvýší,“ řekl Středula. Přeřazení některých položek do nižší sazby daně z přidané hodnoty podle něj nepřinese snížení cen pro konečného spotřebitele.

„Tato ‚deforma‘ se řítí plnou parou proti zaměstnancům a proti důchodcům, naprosto jednoznačně,“ uvedl odborový předák.

Odbory podle něj také nesouhlasí s návrhem, podle kterého by mělo být pro zaměstnance zavedeno nemocenské pojištění se sazbou 0,6 procenta.

„V materiálu argumentují, že došlo ke snížení odvodů na nemocenské pojištění na straně zaměstnavatelů v souvislosti se zrušením karenční doby, ale navýšení teď nejde na stranu zaměstnavatelů, ale na stranu zaměstnanců,“ řekl Středula.

Zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům od daní podle Středuly povede v důsledku k tomu, že je zaměstnavatelé přestanou poskytovat.

ČMKOS je největší odborová centrála. Zastřešuje tři desítky svazů. Jejich šéfové a šéfky se v pondělí sejdou, aby diskutovali o případném dalším společném postupu proti vládním návrhům.

Vedení nejsilnějšího svazu KOVO podle svého předáka Ďurča dnes už rozhodlo, že začíná v podnicích prosazovat vyhlášení stávkové pohotovosti. Vyzývat k tomu bude i ostatní svazy. "Tato vláda nám nedává šanci. Opatření neřešila s odbory a zaměstnavateli, porušila pravidla sociálního dialogu," řekl Ďurčo.

„Výkonné vedení největšího odborového svazu republiky v reakci na vládní představení destrukce sociálního státu rozhodlo o prosazování stávkové pohotovosti v celém sektoru. Narovinu říkám, že stávková pohotovost je posledním stupněm před vyhlášením generální stávky. Vím, že to zní tvrdě, ale tato asociální vláda destrukce nám nedává jinou šanci,“ vzkázal Ďurčo.

Odboráři ve vládním návrhu ocenili úpravu odvodů u takzvaných dohodářů či zdanění luxusních automobilů. O vládním konsolidačním balíčku a změnách penzí by měla v pondělí jednat také tripartita. Odbory si stěžují na to, že s nimi kabinet a jednotliví ministři záměry předem neprobírali.

Mírnit emoce se snaží vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Budu moc rád, když v těchto hodinách a dnech kritici z řad opozice či zástupců odborů kromě neracionální kritiky především řeknou, jak by to konkrétně realisticky udělali jinak a lépe! Když položí konkrétní lepší návrhy, rád s nimi o tom bude jednat, jak je realizovat,“ uvedl na twitteru.

Video  Jurečka prezentuje důchodovou reformu: Všechny hlavní změny.  - ČTK
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 13. května 2023 13:56 )

Určitě "komplexní balíček" na výdajové straně.
"Ubrat" všem ministerstvům např. 5 až 10%, alespoň se naučí šetřit.
Srazit rozpočet např. o 200mil. Začít u sebe a jít příkladem.
Takhle "tahají" peníze jak králíky z klobouku.
Na ministerstvu obrany šetřit nejvíce, např. nákup "stihaček" z USA naprosto vyhozené peníze. Hra na vojáky je hodně drahá.
Nelhat, kam jdou miliardy z ČR.
Pouze humanitární pomoc beze zbraní.
Humanitární pomoc v každém případě, nedodávat zbraně.

roxin ( 12. května 2023 06:58 )

Hm, asi k věci tak jak píšeš ty???

roxin ( 11. května 2023 20:09 )

O milicionářích ví hodně soudruh pávek s politručkou.

nespokojeny ( 11. května 2023 20:00 )

Generální stávku a následně demise vlády.
Nejde mně o to, že se musí šetřit, a že se musíme uskrovnit. Jde mně o to, že tato vláda je naprosto nefunkční, neodborná, slabá, ale podrazácká.

vlasatyjar ( 11. května 2023 19:46 )

Stredulo,taky uz bys mel svoje misto přenechat nekomu schopnemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa