Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda navrhla zrušení daňového zvýhodnění benefitů. Přijdou zaměstnanci o část výhod?

Autor: ČTK - 
11. května 2023
16:05

Společnost MultiSport Benefit se staví proti návrhu na zrušení daňového zvýhodnění volnočasových benefitů pro zaměstnance, který dnes představila vláda. Firmy by podle ní tyto benefity přestaly poskytovat, a stát by tak žádné peníze navíc nevybral. Zaměstnanci by navíc začali omezovat ty aktivity, na které jim zaměstnavatelé přispívají, jako je například návštěva sportovišť a dalších služeb.

„Návrh na zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů nepovažujeme za krok správným směrem. Pokud by k němu došlo, zaměstnavatelé tyto benefity přestanou poskytovat. Vláda by tedy žádné peníze navíc nevybrala, pouze by připravila miliony lidí o příspěvky na zdraví, pohyb nebo rekreaci. Proto je také 90 procent zaměstnanců proti tomuto návrhu,“ řekl výkonný ředitel společnosti MultiSport benefit Miroslav Rech.

Podle průzkumu firmy by dvě třetiny pracovníků omezily ty aktivity, na které jim jejich zaměstnavatelé přispívají. Například sportoviště by tak přišly o značnou část tržeb, stojí ve zprávě. „A protože 64 procent lidí by to odradilo od pohybu, kdyby za něj museli více platit, promítnul by se tento návrh i do zdravotní situace, a tím pádem i do výdajů na české zdravotnictví,“ dodal Rech.

Na dopady zrušení volnočasových benefitů pro zaměstnance už dříve upozorňovala také Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS ČR). Volnočasové benefity podle ní svým pracovníkům poskytuje téměř 90 procent zaměstnavatelů. Firmy jim nejvíce přispívají na zdraví, sport, kulturu a rekreaci, uvedla unie.

Více než 93 procent zaměstnavatelů považuje daňové zvýhodnění volnočasových benefitů za smysluplné a stejný počet respondentů v průzkumu UZS ČR uvedl, že stát by měl benefity daňově podporovat.

„Když by bylo toto osvobození zrušeno, musel by zaměstnavatel z benefitů platit odvody na zdravotní a sociální pojištění, čímž by se pro něj stalo poskytování benefitů ještě nákladnější než poskytování mzdy,“ řekla unie. V případě zrušení daňového osvobození by podle ní 94 procent zaměstnavatelů benefity buď úplně zrušilo, nebo by jejich rozsah a výši výrazně omezilo.

Video  Fiala o ozdravném balíčku a důchodové reformě: Tempo zadlužování Česka je hrozivé, museli jsme zasáhnout.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

morysist ( 11. května 2023 21:21 )

Ty už se jdi bodnout ty ma*rde brejlatej

krapotkin ( 11. května 2023 17:50 )

Je snad věcí firem jaké benefity svým otrokům zaplatí ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa