„Nejčastěji vozím Studentskou pečeť a Orion čokoládu, mě osobně by taky nenapadlo jim to přivézt, ale kdysi mi to poradila jedna paní. Od té doby vozím každý rok a s radostí rozdávám uklízečkám, číšníkům a plavčíkům za to, jak se o nás starají. Ten jejich usměv a radost z maličkosti stojí za to,“ popsala Blesku turistka Lucie Šilhánová z Kladna.

A není sama. Kromě ní takto spolu s drobnými mincemi zaměstnancům hotelových komplexů přilepšují stovky Čechů, kteří své zkušenosti řeší i v internetových diskuzích. „Mají moc rádi české čokolády, ale jsou vděční za cokoli,“ popisuje jiná turistka.

Co frčí?

Podobná praxe sice může leckoho překvapit, Jana Matoušková, která v tuniském Sousse žije a podniká přes dvacet let, ale potvrzuje, že české sladkosti přidané k pár dinárům bakšiše v dovolenkových letoviscích »letí«. „Jednoznačně ano. Frčí tatranky, fidorky, čokolády a perníky, ty neznají. A nejvíc jsou plněné piškoty,“ vysvětluje s úsměvem Jana Matoušková.

Důvody, proč si na dovezených sladkostech Tunisané rádi pochutnají, jsou přitom jednoduché. „ Za prvé mají o 100 % horší kvalitu i u licencovaných sladkostí. Dovážené jsou nesmírně drahé, protože jsou zatížené velmi vysokým clem. Tuniské čokolády zase nejsou k jídlu, je to jako když chroustáte plast. Jediná čokoláda, kterou si kupuji, je místní s pomerančem Maestro, ale ta stojí 8 dinárů,“ vysvětluje Jana Matoušková.

Tuniský plat je malý

Znalkyně tuniských poměrů popsala i finanční podmínky, za kterých zaměstnanci hotelů pracují. „Pokojská tady v přepočtu na české peníze bere okolo 3 tisíc, zahradník také, číšník 4200. Proto jsou odkázaní na bakšiš, z 500 dinárů nelze vyžít, když máte rodinu,“ vysvětluje Jana Matoušková.

Jaký bakšiš dávat?

Na bakšiš Tunisany naučili před dvaceti lety Holanďané, Britové, Francouzi a Němci, kteří tvořili většinovou klientelu. „V hotelech nebývalo all inclusive, jen polopenze, to přišlo až po revoluci, a zaměstnanci tím přišli o podstatnou část příjmů," říká paní Jana.

Čeští turisté mířící do Tuniska proto často řeší, jak velký bakšiš v hotelu dávat. I tady má Jana Matoušková radu. „Obvykle se nechává uklízečkám 2x týdně pět dinárů. Číšníkovi dva, záleží, jak je člověk spokojený, ale dva je standard,“ uzavírá Matoušková.

Video
Video se připravuje ...

Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil Andrea Ulagová

Fotogalerie
16 fotografií