Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tunisko nejsou jen krásné pláže, ale i historie a filmová místa: Malebná perla severu Afriky

/
  • Koloseum El Jem
    2. srpna 2023 ● 09:12

    Počasí přímo svádí k tomu strávit dovolenou u moře. Jestli ale nechcete jenom lenošit, vydejte se do Tuniska. Leží na severu Afriky a pyšní se nekonečnými plážemi a množstvím památek.

    „Tunisko dlouhodobě patří k oblíbeným destinacím českých turistů, a to především díky relativně krátké době letu, který trvá jen 2,5 hodiny. Dalším důvodem jsou krásné písčité pláže s pozvolným vstupem do moře. Zdejší hotely se navíc vyznačují velmi přátelskou atmosférou a nabízejí skvělé služby za příznivé ceny,“ říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

     

    Energii na plážích Středozemního moře můžete načerpat v moderních hotelech v oblasti Hammamet na severu země. Pokud toužíte po klidnějším místě, nadchne vás okouzlující Sousse s působivým historickým centrem nebo Mahdia, která nabízí jedny z nejkrásnějších pláží celého Tuniska.

  • 1.

    Zažijte romantiku v Sidi Bou Said

    Modro-bílé městečko Sidi Bou Said se rozprostírá na skalách v kopci nad přístavem. Úzké uličky dlážděné kamenem tu lemují bílé domky s nádherně zdobenými modrými dveřmi, okenicemi a balkony a průhledy mezi nimi je vidět azurové moře.

     

    Není divu, že Sidi Bou Said lákalo díky své romantické atmosféře umělce z celého světa a zamilovali si ho především francouzští autoři jako Chateaubriand, Gustave Flaubert nebo André Gide. V jeho kulisách se točil i romantický velkofilm Angelika a sultán s herečkou Michèle Mercierovou. Jestli se chcete ocitnout doslova v Pohádce tisíce a jedné noci, zamiřte do muzea tradičních umění Dar El Annabi plného místních mozaik a ozdob.

  • 2.

    Tudy kráčely dějiny

    Málokoho při hodinách dějepisu nefascinoval příběh o tažení Hannibala, který s armádou čítající i bojové slony vyrazil dobýt Řím. Kartágo, centrum říše, která konkurovala Římanům, leželo právě v Tunisku. Ruiny proslulého starověkého města leží dnes na předměstí Tunisu a jsou oblíbeným cílem turistů. Není divu, Kartágo je od roku 1979 zapsáno na seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO a jeho návštěvu můžete spojit i s návštěvou dnešního hlavního města země.

     

  • 3.

    Koloseum uchvacuje dodnes

    Historickou památkou, která bez pochyby stojí za poznání, je římské koloseum v El Jem. Tady se utkávali gladiátoři, ať už mezi sebou nebo se zvířaty a zápasy mohlo sledovat 35 tisíc lidí. To je zhruba dvakrát víc, než pojme pražská O2 aréna. Patří mezi nejzachovalejší amfi teátry římské doby na světě a je to třetí největší římské koloseum vůbec. Dnes je to památka UNESCO a natáčely se v něm i některé scény z oscarového velkofilmu Gladiátor v hlavní roli s hercem Russellem Crowem.

  • 4.

    Nákup na tržišti je zážitek

    Pokud milujete orient a chcete si domů přivézt užitečný suvenýr, třeba v podobě koření, koberce či rukodělných výrobků z olivového dřeva, vyrazte na místní trh, v arabštině zvaný »souk«.

     

    Trhovci zde postávají u stánků hrajících všemi barvami a s extroverzí sobě vlastní nabízejí své zboží. Na vaše smysly útočí tisíce vjemů, vůní a zvuků a vy si připadáte, jako byste prošli bránou do jiného světa. Nechte si zboží předvádět, smlouvejte a bavte se. Nákupy jsou tu zábavný dramatický rituál.

  • 5.

    Směs Evropy a Afriky

    Dlouhodobý vliv Francie se v Tunisku hodně podepsal na tuniské gastronomii, která je vynikající nejen na africké poměry. Produkují se tu jedny z nejlepších datlí světa zvané Deglet Nour, Prsty Světla, podle toho, že jsou proti slunci průhledné a je vidět pecka, a i zdejší olivový olej je považovaný za jeden z nejlepších na světě.

     

    Přestože je Tunisko převážně muslimskou zemí, nebrání to místním vinařům produkovat kvalitní víno. Především růžové stojí za ochutnání. Přes všechny croissanty, bagety a pizzy, které tu umí stejně dobře jako v jejich domovských zemích, se ale nevyhnete ani exotickým chutím Afriky. 

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Počasí na počátku června 2023 v tuniském letovisku Mahdia. Blanka Volfová

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy