Muž žije už mnoho let sám v rodinném domě a zhruba 15 let odebírá elektřinu i plyn u společnosti Centropol. Plynem si topí, a to jen v prvním patře ve třech radiátorech. Každý rok má podobně vysokou spotřebu. Podle posledního ročního vyúčtování, které dostal teď v létě, protopil 2210 metrů krychlových plynu, čímž se nijak zvlášť nevychýlil od průměru. Naopak, naposledy spotřeboval méně.

I přes vyšší zálohy

Přestože se spotřeba nezměnila, kvůli zdražení platil Jaroslav Švarc oproti minulým sezonám vyšší měsíční zálohy. Fixaci neměl. Dřívějších asi 4600 korun mu Centropol zvedl na 7000 a jednou platil přes 9000 korun. Nečekal proto, že po něm firma bude chtít další peníze. „Čekal bych spíš přeplatek. Nedoplatek, a ještě takhle obrovský, to byl pro mě šok,“ povzdechl si muž.

Žije z důchodu

Od ledna je v penzi, pobírá 18 tisíc korun, žije sám a je bezdětný. Z důchodu není schopen sumu uhradit najednou. „Nabídli mi proto splátky,“ dodal Jaroslav.

Energie zlevňuje

Energetické společnosti v současnosti nabízejí ceny za dodávku plynu a elektřiny pod vládním cenovým stropem. Ten udává maximální cenu elektřiny 6050 korun a plynu 3025 korun za MWh a platí do konce roku. Firmy postupně přicházejí s novými ceníky, k nimž často nabízejí fixaci na dva, případně tři roky. Předpokládají přitom, že cena energií bude mít v dalších letech klesající trend.

Zabere reklamace?

Kvůli vysokému nedoplatku Jaroslav Švarc u Centropolu podal reklamaci a čeká na její vyřízení. Také se na doporučení pracovnice společnosti chystá v září znovu projednat svoji smlouvu a případně zafixovat cenu tak, aby se nedočkal podobného šoku po příští topné sezoně. „Zatím to je tak, že po tom nedoplatku mi dosavadní zálohu 7000 snížili na 5000 korun,“ uvedl.

 

Video
Video se připravuje ...

Kutil Jaroslav Hofmann vyřešil elektřinu v chalupě solárním panelem a 12 V rozvody.. Romana Vébrová

Fotogalerie
3 fotografie