Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lex Babiš má zpřísnit. S Babišovou fotkou snad i usíná, útočila Schillerová na Michálka

Aktualizováno -
16. června 2023
12:51
Autor: ČTK, simao - 
16. června 2023
10:42

Šéfka opozičního klubu ANO Alena Schillerová (ANO) se při dnešním dalším dějství sněmovní debaty o zpřísnění lex Babiš pustila do Piráta Jakuba Michálka. Jako autora navrhovaného zpřísnění ho obvinila z toho, že ohrožuje demokracii a snad i usíná s fotkou Andreje Babiše (ANO). Předseda pirátských poslanců Michálek se vůči výpadům ohradil. Zákaz vlastnictví médií a přijímání dotací a investičních pobídek bude však i přes snahu opozice v zákoně o střetu zájmů zřejmě přísnější, schválila dnes Sněmovna.

Sněmovna dnes úpravy tzv. „lex Babiš“ schválila pozměňovacím návrhem skupiny koaličních poslanců v čele s předsedou klubu Pirátů Jakubem Michálkem ve vládní novele, která mění organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Nyní ji čeká posouzení v Senátu.

Schillerová znovu mluvila o posedlosti Pirátů a o Michálkově obsesi předsedou ANO a někdejším premiérem Andrejem Babišem. Michálek podle ní „s fotkou Andreje Babiše snad i usíná“ a koalice mu „zdatně sekunduje“.

„Pan poslanec Jakub Michálek je nebezpečný pro budoucnost nás všech a pro budoucnost demokracie,“ prohlásila předsedkyně frakce hnutí. Obracela se na zbytek koalice, „aby se nenechala vodit Piráty“. „Odmítněte totalitní prakticky pana kolegy Michálka,“ nabádala.

Michálek: Byla jste unešená z podpisu Babiše

„Pokud na někoho ukazujete, ukazujete jedním prstem na něho a třemi prsty na sebe nazpátek,“ reagoval šéf pirátských poslanců Michálek a řekl o sobě, že opravdu vytrvalý je.

Naznačil, že posedlá je ve skutečnosti Schillerová, když byla podle něho unešená z Babišova podpisu do diáře. „Vy tady uvádíte, že jsem posedlý. Ano, já jsem vytrvalý, to ano, ale kdo je posedlý? Já si pamatuji, jaka vy jste mi ukazovala diářek, do kterého se vám podepsal Andrej Babiš, jak jste z toho byla úplně unešená. Mně přijde tedy, že opravdu spíš třemi prsty ukazujete na sebe,“ kontroval Michálek.

„Vy nemáte opravdu jinou prioritu než paralyzovat celou Sněmovnu kvůli ekonomickým zájmům jednoho člověka? Dosáhli jste úrovně toho, že jste mistři sebeprojekce,“ prohlásil Michálek na adresu ANO.

Babiš: Z politiky mě nedostanou

„Pan Michálek je nemocný, je mnou posedlý, měl by se jít spíš léčit. Ale jestli si myslel, že mě tímhle dostane z politiky, tak ho bohužel zklamu,“ reagoval pro iDnes.cz Babiš, který dnes ve Sněmovně chybí. 

„Ulexujeme se v České republice. Věřím, že se snad shodneme s rozumnou částí poslanců, že tvořit zákony à la lex - a je úplně jedno, jestli je to lex Babiš jednička, dvojka, trojka, šestnáctka,“ uvedl ve Sněmovně Karel Havlíček (ANO) a dodal, že to podle něj omezuje svobodu podnikání a má i další následky: „Díky tomuto značně zredukujeme počet schopných lidí, kteří by chtěli jít do politiky. Protože dnes je to o podnikatelích, zítra to může být klidně o právnících.“

Zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky a přijímání dotací a investičních pobídek v zákoně o střetu zájmů znamená např. to, že média nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu. Za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. 

Předloha zejména mění ustanovení, které brání například poslancům, senátorům, členům vlády a nově i prezidentovi provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Aby nebylo možné zákaz obcházet, bude se vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu.

Stejně tomu bude u společností v případě zákazu přijímání dotací a investičních pobídek, který míří na členy vlády a nově na hlavu státu.

ANO a SPD proti. Neuspěli

Schvalování předlohy měsíce brzdilo opoziční hnutí ANO. Dnes neprosadilo vrácení předlohy do opětovného projednání ve druhém čtení ani odklad účinnosti na rok 2026, tedy na dobu po příštích sněmovních volbách.

Má být účinná od příštího roku. Dolní komora schválila Michálkův pozměňovací návrh hlasy 85 ze 164 přítomných poslanců. Pro úpravu zvedli ruku zástupci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti hlasovalo 79 poslanců z ANO a SPD.

Poslanec ANO Radek Vondráček dnes neuspěl s požadavkem, aby plénum jednání přerušilo do přítomnosti omluveného ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Poslanec ANO Milan Feranec označil úpravu za kutilství. Poukazoval na to, že kdyby Babiš nechal mediální dům Mafra převést na hnutí ANO, bylo by to naprosto legální.

Video  Opozičníci na výjezdu: Stínová vláda ANO i s Babišem vyrazila do Ústí.  - Facebook - A. Schillerová
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 17. června 2023 10:04 )

To je neuvěřitelná diskriminace seniorů. V době, kdy veřejná autobusová doprava je stále řidší, zanikají vesnické prodejny a pojízdné přestávají jezdit, ruší se pošty, lékařské ordinace a důchodci jsou tak odkázání na individuální dopravu svými auty za lékaři, nákupy, na poštu atd, je tento návrh z dílny Pirátů, Trojkoalice (STAN, TOP09 a KDU. Jak to tak vidím, jmenované strany v bloku se vehementně snaží seniory vyšachovat z veřejného života, okleštit je na právech. Finančně, psychicky a zdravotně zdeptat. Může se stát, že prosadí, aby senioři nad 70 let přišli o řidičák, protože ohrožují silniční provoz. Je to logické, protože těm zazobaným příživníkům, kteří nikdy nemakali a jsou bohatí jen díky tomu, že mistrně vysávají státní peníze ( naše peníze), prostě na silnicích vadíme. Senioři dodržují pravidla silničního provozu, jsou opatrní a rozvážní, jenže tito hazardéři by chtěli na dálnicích a rychlostních komunikacích jezdit aspoň 150. Chtějí, aby senioři přišli o volební právo, aby senior po 70 měl nárok jen na tu nejzákladnější zdravotní péči. A takto to může plíživě pokračovat dál

Nakonec v 70 budeš muset prodat byt či dům, vystěhovat se do důchodcovského koncentráku a čekat na smrt, aby mladí a chudí, ubozí migranti měli kde bydlet. Můžou nám vzít důchod, místo něho vyfasujeme lístky na základní potraviny a nejnutnější věci na přežití a tím to hasne. Jediné právo, které ti zbude, bude dobrovolná nebo nedobrovolná eutanazie, abys nepřekážel a uvolnil místo „ lepším a demokraticky smýšlejícím zmetkům“. Sice to zní jako hodně přitažené za vlasy, ale to, co se děje kolem nás začíná hodně, ale hodně smrdět fašismem a totalitou. A tu naši rodiče a současní senioři zažili. Proto všechny strany, které jsou proti Babišovi a Zemanovi, se je snaží odstranit, oni chtějí nastolit novou totalitu – hlavně nenápadně, aby se proti těm hajzlům nezačalo protestovat a lidi je nechtěli z politického života vyšachovat. Prosím, udělte článku karmu, když jste na Facebooku, dejte

Anifa ( 16. června 2023 16:12 )

Voliči vás nezvolili pro to abyste další roky jeli "antibabiš", ale aby jste -jak jste slibovali- vše dali do pořádku. Pracovali pro lid této země, pro její prosperitu, nezvyšovali daně, trestali podvody. Zatím děláte pravý opak

JaNat ( 16. června 2023 14:07 )

Hm, komunistické metody, kdo nejde s námi toho zlikvidujeme. Ty jsi tomu dal/a. Ty problémy budou dle toho, že mu dodnes nic nedokázali, partně taky fake.

roxin ( 16. června 2023 13:02 )

Babiš "pije fialovcům krev" tak dlouho se budou pokoušet o jeho zlikvidování až se jim to podaří, teď mají k tomu ještě větší důvod protože i když je přímo nemůže ohrozit jeho hnutí stále vede a to nechtějí dovolit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa